Pandemi döneminde olduğu gibi sağlık çalışanların bu süreçte de özverili çalıştığını söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, depremde yaralanan çok sayıda vatandaşların Mersin’e getirildiğini belirtti. Her geçen gün yaralı depremzede sayısının arttığına dikkat çeken Nesanır, Mersin için yeni sağlık sorunlarına yol açmaması için gereken tedbirlerin alınması yönünde çağrıda bulundu.
Halkın bilgiye doğru güncel ve şeffaf biçimde ulaşması gerektiğini belirten Nesanır, “Koruyucu ve tedavi edici her tür sağlık hizmetin sunulması sürecinde kamuoyunun tüm bileşenlerinin gücüne gereksinim olduğundan ilgili kurumları, kuruluşları, emek ve demokrasi örgütlerini de içeren etkin kriz masaları aracılığıyla 24 saat kesintisiz çalışma yürütülmesi gereklidir. Mersin Tabip Odası olarak tüm üyelerimizin bilgi ve yetkinliğini her türlü koordinasyonda sunmaya hazır olduğumuzu yineliyoruz” diye konuştu.
“TEDAVİ EDİCİ SAĞLIK HİZMETİ EKSİKSİZ SUNULMALI”
Salgın hastalıkların yaşanmaması için gereken önlemlerin alınmasının önemini vurgulayan Nesanır, “İlimizde belediye yurtları, oteller, vatandaşların bireysel meskenleri, sivil toplum örgütlerinin binaları, devlet kurum binaları barınmaya açılmıştır; buralarda konaklayanların içme ve kullanma suyuna, sağlıklı gıdaya, kişisel temizlik ve bakım ürünlerine erişimi; göç eden yurttaşlarımızın ilaçları ve raporları enkaz altında kaldığından ilaçları, kronik hastalık ilaçlarının rapor süreleri uzatılmalı ve eczanelerden doğrudan temini için düzenlenme sağlanmalıdır. Salgın hastalıklarının yaşanmaması için koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmeti eksiksiz sunulmalıdır. Mersin’e gelen veya yerleştirilen depremzedelerin hane kaydı yanı sıra sağlık ve hastalık öyküleri, kullandıkları ilaçlar, tıbbi cihazlar mutlaka kaydedilmelidir. Salgın hastalıklar yaşanmaması için gerekli koruyucu önlemler alınmalıdır” dedi.
“DEPREMZEDELERE PSİKOLOJİK DESTEK VERİLMELİ”
“Tıbbi malzeme ve ilaç konusunda sıkıntı yaşanmaması için İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı gerekli önlemleri almalıdır” diyen Nesanır, “Gerekebilecek geçici barınma alanı yerleri bir an önce belirlenmeli, kış koşulları ve önümüzdeki yaz ayları da dikkate alınarak bu alanlar sağlıklı ve güvenli yaşam için gerekli alt yapıya kavuşturulmalıdır. Aksayan poliklinik hizmetleri düzenli hale getirilmeli; gelecekte Mersin’de birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanmaması için sağlık merkezleri ve sahra hastaneleri açılmalıdır. Her türlü olağandışı durumdan eşitsiz biçimde daha fazla etkilenen dezavantajlı gruplar olan kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler korunmalıdır. Zarar görenlerin hizmet verenlerin psikolojik destek ve travma değerlendirmesinin sadece kamu eliyle yönetilmesi mümkün değildir. Uzman gönüllülüğünün Mersin Tabip Odası aracılığı ile sağlanması önemlidir” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK SORUNLARINA YÖNELİK ÖZEL TEDBİRLER ALINMALI”
Hastanelerde yoğun hasta yükünün olduğunu ifade eden Nesanır, diğer illerden sağlık çalışanlarının takviye yapılması yönünde çağrıda bulundu.
Nesanır, “Sağlık çalışanlarının fiziksel ve duygusal tükenmişliklerinin önüne geçilmesi ve azaltılması için sağlık emekçilerinin çalışma süreleri ve dinlenme süreleri yeniden düzenlenmelidir. Deprem öncesindeki tetanoz aşısı yetersizliği daha büyük bir sorun olarak bizi beklemektedir. Bakanlık bu ihtiyacı giderecek adımlar atmalı, gerekirse diğer ülkelerden tetanoz aşısı için özel olarak yardım talep etmelidir. Deprem sırasında sık yaşanan sağlık sorunlarına yönelik özel tedbirler alınmalıdır. Örneğin crush sendroma bağlı böbrek yetmezlikleri için diyaliz ünitelerinin sayısı artırılmalı yakın illerle koordineli olarak hastaların acil tedavileri sağlanmalıdır. Bir kez daha tüm toplumumuza geçmiş olsun dileklerimizi sunar; yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz. Halkımız ile dayanışma içerisinde olduğumuzu tekrarlıyoruz” dedi.
kaynak:mersin yaşam