1970’li yıllarda yapılaşmaya açılan ancak bir bölümü korunan Silifke’deki Tisan Koyu, 40 yıl sonra benzer bir yapılaşma tehdidi altında. Koyda daha önce bin adet villa yapacağını duyuran Faras Akdeniz şirketi inşaat çalışmalarını başlattı.
Bölgeyle ilgili imar planlarının dava sürecinde olduğunu dile getiren Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can, gerekli inşaat izinlerinin alınıp alınmadığını sordu.
“BÖLGEDEKİ HAFRİYATLAR NEREYE DÖKÜLÜYOR?”
ÇMO Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Tisan yarımadasında devam eden çalışmalarla ilgili kamuoyunun merak ettiği soruları sordu.
Bölgeyle ilgili çalışmaların şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini dile getiren Can, “Yürütülen inşaat faaliyetleri sırasında bir kazı gerçekleştiriliyor ve kazılardan çıkarılan hafriyat ve diğer atıkların nereye nasıl ve hangi yöntemlerle dökülmekte ve depolanmakta olduğunu soruyoruz. Dere yataklarına döküldüğü gerçek mi, bu tespit edilmiş mi? Ya da diğer bölgelere götürülüp bu hafriyat atıkları depolanmış mı? Hafriyat atıklarının Büyükşehir Belediyesi tarafından izin verilen yerlere dökülmesi gerekmektedir” dedi.
Hafriyatları taşıyan araçların kaç tanesinin ruhsatlı olduğunu soran Can, “Deniz kenarında bir dolgu yapıldı mı? Dolgunun üzerinde ne yapılıyor? Şantiye alanında konkasör makinesi kurulmuş mudur? Neden kurulma ihtiyacı görülmüştür burada bir havasal düzlenme ya da perdelenme mi gerçekleştirilmek istenmektedir? Biliyorsunuz orası bir ada yani engebeli de bir ada. Her inşaat faaliyetinde konkasör makinesi kurulmuyor, çimento üretim ünitesi de kurulmuyor. Bunlar hangi izinlere göre nasıl ve ne şekilde kurulmuştur?” ifadelerini kullandı.
“EKOLOJİK KIYILARDAN BİRİ OLAN TİSAN’A SAHİP ÇIKILMALI”
İmisyon ile ilgili lisansların olup olmadığını soran Can, “Yapı Ruhsatı alındı mı?” diye de sordu. Tisan adasının Türkiye’nin en ekolojik adalarından birisi olduğunu vurgulayan Can, “Tisan adası Bogsak, Dana adası gibi ekolojik kıyı alanlarımıza Mersin’in sahip çıkması gerekiyor, kent aktörlerinin sahip çıkması gerekiyor. İmar Planları dava sürecinde, bu süreçte bu faaliyetler gerçekleştiriliyor. Bunların önemli olduğunu hem çevresel hem de imar konularında biz mimar ve mühendisler konunun çelişkiler içerisinde olduğunu ve açıklamalarla beraber konunun düzlüğe çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
“TAŞUCU LİMAN PROJESİNİN TAKİPÇİSİYİZ”
Geçtiğimiz günlerde Taşucu Liman Projesi ÇED toplantısı yapılmıştı. Burada bir marina yapılmak istendiğini söyleyen Can, “Biz Şehir Plancıları Odası, Mimarlar ve Çevre Mühendisleri Odası olarak o konu hakkında bir çalışma yapıyoruz, bazı önemli tespitlerimiz var. Bununla ilgili açıklamamızı ilerleyen günlerde yapacağız. Bu konuyu takip ettiğimizi bilmenizi isteriz” şeklinde konuştu.
kaynak:mersin yaşam