23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

İlaç krizi sürüyor: ‘Olmuyor, konuşmakla olmuyor! Vatandaş ölüyor be!’
   

Eczanelerdeki ilaç yokluğu sağlık sektörünü de hastaları da isyan ettirecek boyutlara ulaştı. Vatandaşlar istedikleri ilacı alabilmek için bazen 4-5 tane eczane gezmek zorunda kalıyorlar. Onlardan birisi de Ali Akça... Baba Akça ile birlikte, hasta olan oğluna almak istediği antibiyotik için tam dört eczane gezmek zorunda kaldık...

 
   

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidar yetkililerinin ‘Çağ atladık’ diyerek övündüğü sağlık sisteminde her geçen gün yeni bir kriz patlak veriyor. Vatandaşlar sistemdeki sorunlar yüzünden özellikle bazı bölümlerde aylarca muayene randevusu bulamıyor. Muayene olsa dahi doktorunun sevk ettiği diğer muayeneler için tekrar randevu kuyruğuna girmek zorunda kalıyor.

Yurttaşların muayene olabilmesi için aylarca beklemesi yetmezmiş gibi şimdi de teşhis konulduktan sonra ilaç bulmakta sorun yaşıyorlar.

Eczanelerdeki ilaç yokluğu sağlık sektörünü de hastaları da isyan ettirecek boyutlara ulaştı. Özellikle antibiyotik ve çocuk ilaçlarına erişimde ciddi sorun yaşanıyor. Vatandaşlar istedikleri ilacı alabilmek için bazen 4-5 tane eczane gezmek zorunda kalıyorlar.

SÖZCÜ’ye konuşan eczacı Yusuf Dündar, günde en az 50-60 hastaya ‘İlaç yok’ demek zorunda kaldıklarını aktardı. Dündar, “Eczaneler ellerinde olmasına rağmen ilaçları bilerek mi satmıyor?” sorumuza, “Biz ilacı satarken kar ediyoruz, neden (hastaya) vermeyelim ki? Biz ilaçları depolardan istiyoruz, depolar da ‘Bizde yok firma vermiyor’ diyor” şeklinde yanıt verdi.

İstanbul’da hastanelerin yoğunlukta olduğu Okmeydanı’nda eczane eczane dolaşarak ilaç arayan yurttaşlara mikrofon uzattık. Çok sayıda yurttaşın istediği ilacı alamadan çıktığını gözlemledik. SÖZCÜ’ye konuşan hastalar dertlerini şu sözlerle anlattı:

 

“ÇOCUĞUM HASTA ANTİBİYOTİK BULAMIYORUM”

Hasta olan çocuğu için antibiyotik arayan Ali Akça: “Dördüncü eczaneden sonra buldum. Sıkıntılı bir durum, ilk baktığımız yerde bulmamız lazım. Sağlık Bakanlığı’nın buna bir el atması lazım. Randevu alırken de bu tip sıkıntılar yaşanıyor, bunu çözmeleri lazım sonuçta sağlık. 45 gün uğraşıp randevu alıyorsun daha sonra da ilaç sıkıntısı yaşıyorsun…”

 

“İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ OLMAMALI”

İnci Tolun: “Maalesef aradığım ilacı bulamadım. Antibiyotikli kulak damlası arıyordum ama bulamadım. Oğlumun kulağı çok kötü durumda. Nasıl çözülecek bu iş ben anlamadım. Başımızdaki büyüklerin buna bir ‘Dur’ demesi gerekiyor, insan hayatının bu kadar ucuz olmaması gerekiyor. Türkiye’de yaşıyoruz, 2023 yılındayız ve biz ilaç bulamıyoruz. Arayıp bulamadığım ilaç bir kulak damlası… Ben tansiyon hastasıyım ilacımı bulamıyorum, bir tansiyon ilacı almak için 10 tane eczane dolaşıyorum.”

 

“KAÇ TANE ECZANE GEZECEĞİZ ALLAH BİLİR”

Özkan Karabayır: “Antibiyotik konusunda sıkıntı var. Girdiğimiz eczanelerde ilaçları bulamıyoruz, kaç tane eczane gezeceğiz Allah bilir… Çocuğum ile beraber hasta hasta ilaç bulmak için eczane gezeceğiz. Devletin bu konuya acil bir şekilde el atmasını istiyoruz.”

 

“4 ECZANE OLDU BULAMADIM”

Alaattin Kodak: “Ben buraya sonda almaya geldim ama yok. Oradan oraya, oradan oraya… 4 eczane oldu… Ben Alibeyköy’den geliyorum burada vardır diye. Alibeyköy’de yok, Okmeydanı hastane bölgesi diye buraya geldim burada da yok. Sonda bulunmazsa ne bulunur kardeşim? Raporlu ilacım için benden 700 lira istediler, ben emekli adamım. Peynir, yumurta alamıyorum… Böyle olmaz! Çıkmış buraya konuşuyorlar, aradığımda bulabileyim ben. Sonda bulunmazsa ne bulunacak? Ne yapacağız böyle? Olmuyor, konuşmakla olmuyor! Vatandaş ölüyor be!”

 

“HASTAYIZ İLACIMIZI BULAMIYORUZ”

İsmini vermek istemeyen vatandaş: “Doktor antibiyotik yazdı, ilaç bulamıyoruz. İkinci eczaneye geldim burada da yok, şimdi tekrar dolaşacağım. Hastayız ilacımızı bulamıyoruz, antibiyotiğimiz yok. 40 yaşıma kadar hiç böyle bir sorun yaşamadım.”

 

“ÇOCUK ANTİBİYOTİKLERİNDE ÇOK BÜYÜK SIKINTI VAR”

Eczacı Yusuf Dündar: “Şu an bir ilaç sıkıntısı yaşanıyor, özellikle çocukların antibiyotiklerinde çok büyük sıkıntı var. Her gün en az 50-60 hastaya ‘Yok’ diyoruz, çocukların antibiyotiği olmadığı için. Hastalar bize 5-6 eczane dolaşmış geliyorlar, bu konu hükümetten mi, SGK’dan mı, firmalardan mı, depolardan mı kaynaklı biz de bilemiyoruz. Hastalar genel olarak mağdur.

Biz ilacı satarken kar ediyoruz, neden (hastaya) vermeyelim ki? Biz ilaçları depolardan istiyoruz, depolar da ‘Bizde yok firma vermiyor’ diyor. Demek ki firmalar kar etmek için ilaç vermiyor. Herhalde avro kuru ile ilgili bir güncelleme gelecek. Daha önceki yıllarda da bu sorun oluyordu ama kısa aralıklarla, bu sefer sorun 3 aydır devam ediyor. Çocuk antibiyotikleri uzun zamandır sıkıntıda.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kaynak:sözcü

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA