Büyükşehir’in sosyal belediyecilik karnesi artılarla doldu
Büyükşehir, Mersin merkez ve Tarsus’taki ‘Aşhane’ ile yaşlılık, yoksulluk ve engellilik gibi nedenlerden dolayı yemek yapamayan yurttaşlara yemek hizmeti veriyor. Büyükşehir her gün 1483 haneye 3 bin 158 kişilik yemek ulaştırıyor. ‘Halk Kart’ ile vatandaşın mutfağına katkı sunan Büyükşehir, 2022 yılında her ay yaklaşık 12 bin kişiye 150 ve 270 liralık bakiyelerle destekte bulundu. 2023 yılı için bu meblağ 300 ve 500 lira olarak artırıldı.
Büyükşehir’in öne çıkan projeleri arasında ‘Mahalle Mutfakları’ ile ‘1 Ekmek 1 Çorba’ projeleri de yer alıyor. Mahalle Mutfakları Mersin merkez, Tarsus ve Erdemli ilçelerinde toplam 37 farklı noktada hizmet veriyor. Ayrıca 1 adet gezici Mobil Tır, diğer ilçelere belirli aralıklarla hizmet ulaştırıyor.
‘1 Ekmek 1 Çorba’ projesi kapsamında 13 ilçede, haftanın 6 günü belirlenen 61 farklı noktada vatandaşlara çorba ikram ediliyor. 2021-2022 kış sezonunda Büyükşehir toplam 601 bin 45 kişilik çorba ikram etti. 31 Ekim 2022 tarihinde tekrar başlayan hizmet ile şimdiye kadar 204 bin 476 kişilik çorba vatandaşlara ulaştı.
Büyükşehir ile öğrencilerin yüzü gülüyor
Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezileri’ sayesinde, öğrenciler lise ve üniversite sınavlarına ücretsiz hazırlanıyor. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında 4834 öğrenci üniversite sınavlarına, 1702 öğrenci ise liseye giriş sınavlarına hazırlanıyor.
Üniversiteyi kazanan Mersinli öğrencilerin okul ihtiyaçlarına katkı sağlayan ‘Öğrenim Yardımı’ projesinden, 2021-2022 eğitim öğretim yılında 9 bin 93 öğrenci yararlanırken, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında ise toplam 12 bin 23 öğrenci faydalanıyor.
Büyükşehir, ‘İlk Çantam’ projesi kapsamında, il genelinde dezavantajlı mahallelerde bulunan okullarda eğitim gören ilkokul 1.sınıf öğrencilerine, içerisinde kırtasiye malzemelerinin bulunduğu çanta dağıtımı yapıyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılında 18 bin çanta dağıtıldı.
Öğrencilere psikolojik danışmanlık ve mesleki rehberlik hizmeti veren ‘MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi’nden, 2022 yılında 1030 öğrenci faydalandı. ‘Mesleki Eğitim Ve Meslek Edindirme Merkezi (MERCEK)’ projesi kapsamında verilen eğitimler ile de vatandaşların meslek öğrenebilmeleri sağlanırken, birçok sektörün de kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması ve kursiyerlerin kişisel gelişim ve becerilerine katkıda bulunmaları amaçlanıyor. Yenişehir, Halkkent ve Tırmıl Sanayi Sitesi içerisinde bulunan merkezlerden, toplam 1003 kursiyer faydalandı.
Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu olan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) iş birliğiyle, Akdeniz ilçesinde hizmete koyulan ‘Sosyal Uyum Merkezi’ faaliyetlerini sürdürüyor. 2022 yılında Sosyal Uyum Merkezi’nde Büyükşehir; hukuk danışmanlığı, sosyal hizmet, iş ve meslek, sağlık, eğitim, sosyal aktiviteler ve toplum destek, tercüme desteği alanlarında toplam 6 bin 352 kişiye hizmet verdi.
Üniversite öğrencileri tarafından sevilen bir diğer hizmet de ‘Çamaşır Kafe’ hizmeti. Öğrencilere burada çamaşır yıkama-kurutma, ütü hizmeti sağlanırken, mini kütüphane, çay ikramı ve kış aylarında sabahları çorba hizmeti sunuluyor. 2022’de merkezdeki Çamaşır Kafe’de toplam 548 öğrenci 3 bin 963 kez, Tarsus Çamaşır Kafe’den ise toplam 289 öğrenci 2 bin 815 kez yıkama kurutma hizmeti aldı.
Büyükşehir’in ‘Süt Senin Gurur Mersin’in’ projesi ile çocukların sağlıklı beslenmelerine katkı sunuluyor. Büyükşehir, 2021-2022 eğitim öğretim yılında 1 milyon 41 bin 903 adet süt dağıttı. Proje 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında tekrar başlamış olup, bu süreçte 115 ilkokulda 283 bin 186 adet süt dağıtıldı. Dağıtımlar devam ediyor.
Büyükşehir, üniversite öğrencilerinin barınma sorununa çözüm getirmek için ‘Gülnar Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu ve Konukevi’ ile 120 kişi kapasiteli ‘Büyükşehir Belediyesi Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu’nu da hizmete açtı. Gülnar’daki konukevinden 68 kız, 52 erkek öğrenci yararlanıyor.
‘Kuruyemiş Dağıtımı’ kapsamında ise Büyükşehir, temel besin maddelerine ulaşmakta zorlanan öğrencilerin yoğun olduğu bölge okullarında, toplam 4 bin öğrenciye haftada 2 kez 40 gramlık kuruyemiş paketi dağıtımı yapıyor. Toplam 21 bin 807 paket kuruyemiş dağıtımı gerçekleştirildi ve dağıtımlar devam ediyor.
Büyükşehir, ‘Kıyafet Evi’ projesiyle de yılda 4 kez, kişi başı 3 parça olmak üzere kıyafet yardımında bulunuyor. Projeden 0-12 yaş arası çocuklar faydalanıyor. 2022 yılında toplam 4 bin 348 ihtiyaç sahibi ailenin kıyafet ihtiyacı karşılandı. Kıyafet Evi’nin 2. şubesi ise Tarsus’ta 30 Eylül 2022 tarihi itibariyle hizmete başladı ve şu ana kadar toplam 602 aileye hizmet sundu.
Merkez ve merkez dışı ilçelerde, ağırlıklı olarak kırsal kesimde yaşayan ve kuaför hizmeti alamayan vatandaşlara ‘Mobil Kuaför’ hizmeti sunuluyor. 2022 yılında Mobil Kuaför Aracı’ndan toplam 3 bin 859 vatandaş faydalandı.
Büyükşehir, sosyal projeleriyle vatandaşın gönlüne girdi
Büyükşehir tarafından 2020 yılında hayata geçirilen ‘El Bebek Gül Bebek’ projesiyle, 2022 yılında toplam 14 bin 969 paket dağıtıldı. Yeni doğum yapmış annelerin yüzünü güldüren paketlerin içerisinde bebek bezi, bebek maması, şampuan, ıslak mendil, pişik kremi ve sabun yer alıyor.
Mersin’deki anne adaylarını sevindiren bir diğer proje ise ‘Hamile Bakım Sütü’ projesi. Hamile kadınlara gebelikleri boyunca bebek ve annenin kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, 45 günlük periyotlar halinde 1’er litrelik paketlerden oluşan 12 litre süt paketi teslim ediliyor. 2022 yılında 281 bin 49 adet süt paketi, anne adaylarına ulaştırıldı.
Ekonomik koşulların ekmek fiyatlarına da yansıdığı zorlu dönemde Büyükşehir, dezavantajlı bölgelerde ‘Un Dağıtımı’ yaptı. 2022 yılında 10 kiloluk paketlerde 35 bin haneye 350 bin kilogram un teslim edildi. Çölyak hastalarını da unutmayan Büyükşehir, çölyak hastası olduğunu bildiren her bireye, her ay 3 kilogram un ve 84 adet roll ekmek yardımında bulunuyor.
13 ilçenin tamamında ihtiyaç sahibi yurttaşlara 2022 yılında toplam 51 bin adet ‘Ekmek Dağıtımı’ yapıldı. Yine 13 ilçenin tamamında dezavantajlı mahallelerde yaşan ihtiyaç sahibi vatandaşlara toplam 70 bin kilogram patates ve soğan, ayrıca 10 bin kilogram limon dağıtımı gerçekleştirildi.
Her yıl Ramazan ayında kentteki ihtiyaç sahibi vatandaşlara içerisinde sıvı yağ, makarna, şeker, pirinç, bulgur, tuz, un, zeytin gibi temel gıda maddelerinin yer aldığı ‘Ramazan Gıda Kolisi’ ulaştırılıyor. 2022 yılında toplam 100 bin adet ramazan gıda kolisi dağıtıldı. Ramazan ayında çölyak hastaları için de, içerisinde glütensiz ürünlerin yer aldığı gıda kolileri dağıtılıyor. 2022 yılında 500 adet glütensiz gıda kolisi teslim edildi.
Pişirim Fırını aracılığıyla yakınlarını kaybeden ailelere ve taziye evlerine yiyecek katkısında bulunan Büyükşehir, Ramazan ayı boyunca da haftanın 7 günü kavurma, pilav ve tatlı bulunan iftar paketleri ile vatandaşın sofrasına konuk oluyor. 2022 yılında 287 bin 300 kişilik iftar yemeği dağıtımı yapıldı. Vatandaşların sağlık konusunda önemli bir ihtiyacını karşılayan Büyükşehir’in ‘Refakatçi Evi (Dosthane)’ hizmeti ile Mersin merkez ilçelerinin kırsal mahalleleri ile merkez dışı ilçelerde ikamet eden ve Mersin’deki üniversite veya kamu hastanelerinde tedavi gören hasta ve hasta yakınları, geçici olarak konuk ediliyor. Refakatçi Evi hizmetimizden yararlanan vatandaşlara psiko-sosyal destek, hastane ve Refakatçi Evi arasında servis hizmeti, ayrıca sabah kahvaltısı ve akşam yemeği hizmeti de sunuluyor. 2022 yılında Refakatçi Evi 392 hasta ve 399 hasta yakını olmak üzere, toplam 791 kişiye hizmet verdi.
Yaş almış yurttaşların ikinci evi olarak gördüğü ve çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri gerçekleştirdikleri ‘Emekli Evi’nden merkezde 1928 vatandaş, Tarsus Emekli Evi’nden 753, Halkkent Emekli Evi’nden ise 65 emekli vatandaş faydalanıyor.
Yıldırım: “Sosyal belediyeciliğe örnek teşkil eden bir belediyeyiz”
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım, “Sosyal hizmetler, ülkenin ihtiyacının olduğu her noktada olması gereken bir daire. Mersin Büyükşehir Belediyesi de sosyal hizmetleri önemseyen, sosyal belediyeciliğe örnek teşkil eden bir belediye. Biz bu bağlamda 2022 yılında daha fazla çalışarak, vatandaşlarımızın zorluklar yaşadığı bu dönemde onlara daha fazla destek olduk. Yaptığımız hizmetlerin ve projelerin sayısını artırarak, vatandaşlarımıza destek olmaya devam ettik. Sosyal Hizmetler Dairesi olarak, her yaş grubuna hitap eden proje ve çalışmalarla, halkımızla bir aradaydık. Projelerimizin belli başlıları Halk Kart, Aşhane, Mahalle Mutfakları, Emekli Evi, Ramazan'da yapmış olduğumuz gıda kolisi destekleri, kurs merkezlerimiz, MERCEK Meslek Edindirme Merkezleri gibi ve şu anda da sayısını artırmaya çalıştığımız ve içerisinde Taziye Evi’nden Çocuk Gelişim Merkezi’ne, Okuma Salonları’ndan LGS ve YKS Hazırlık Merkezlerine kadar birçok birimi barındıran yaşam kompleksleri yaparak, mevcut yapmış olduğumuz hizmetleri daha kaliteli bir şekilde vatandaşlarımıza sunmak istiyoruz” dedi.
Engin Yıldırım, LGS’ye hazırlık Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezlerinde, sabah derslerinden sonra okula giden öğrencilere sıcak yemek hizmeti sunduklarını da belirterek, ilkokul öğrencileri için çanta dağıtımı yapılan İlk Çantam projesinden de bahsetti. Öğrencileri her alanda destekleyen hizmetler sunduklarını ifade eden Yıldırım, üniversite öğrencileri için öğrenim yardımı, hizmete koyulan yurtlar, Çamaşır Kafe, üniversite önlerine kurulan Mahalle Mutfakları hizmetlerini de anlattı. Yıldırım, “Biz bu hizmetleri yaparken bu hizmetleri en kaliteli ve doygun bir şekilde yapmak istiyoruz. Sosyal Hizmetler Dairesi olarak anne karnından, yaş almış olduğu çağlara kadar her döneminde vatandaşlarımızın yanındayız. Vatandaşlarımızın eğitimden gıdaya, psikolojik destekten meslek edindirmeye kadar her döneminde, her konuda yanındayız” diye konuştu.