13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Sağlıkta ‘yok yılı’
   

Genel Sağlık-İş Sendikası, 2022’nin sağlık çalışanlarının geçim derdine düştüğü, hekim göçünün arttığı ve hastaların randevu, doktor ve ilaç bulamadığı bir yıl olduğunu belirtti ve 2022’yi ’yok yılı’ olarak niteledi.

 
   

Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, 2022’nin sağlık sektörü için nasıl geçtiğine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

2022’nin sağlık çalışanlarının geçim derdine düştüğü, hekim göçünün arttığı ve hastaların randevu, doktor ve ilaç bulamadığı bir yıl olduğunu belirtti ve 2022’yi ‘yok yılı’ olarak niteledi.

 

Sendika’dan yapılan yazılı değerlendirmede, “Yurttaşların sağlık hizmetlerine ulaşamadığı, tedavisinin düzenlenemediği, ilacına ulaşamadığı bir yıl geride kaldı. 2022’de yurttaş, MHRS'yi aradı, randevu alamadı, hekime ulaşamadı. Hekime ulaştı; hekim tetkik istedi, tetkik için yakın bir tarihe randevu alamadı. Tetkik yapıldı, teşhis kondu ameliyat olması gerekti, ameliyata gün alamadı” denildi.

Sağlık sektöründeki sorunların tek tek anımsatıldığı açıklamada, sağlık çalışanlarının 2023’te yapılmasını istedikleri taleplere yer verildi.

 

‘AMELİYATLAR YAPILAMADI, İLAÇ BULUNAMADI’

Kamuda özellikle ameliyatlara girecek hekim bulunamadığının altı çizilen açıklamada, “Ortopedi ve beyin cerrahisi ameliyatları için gerekli malzemesi olmayan hastanelerin yenisini de tedarik edemediği için bu alandaki ameliyatlar yapılamadı. Hastanın tedavisi düzenlendi, ilaç bulunamadı” denildi.

“2022’de döviz kurlarındaki artış, tanı ve tedaviye yönelik tıbbi teknolojik ürünlerin özellikle de ilaç fiyatlarının yükselmesi ve hatta kimi ilaçların bulunamaması sorununu beraberinde getirdi” denilen açıklamada, “Tıbbi teknoloji, ilaç ve aşı üretimi konusunda dışarıya bağımlı olunmasının bedelini 2022 yılında yurttaş, sağlığı ile ödedi” ifadeleri yer aldı.

 

HEKİM GÖÇÜ ARTTI

Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, sağlık çalışanlarının, sağlıkta şiddet ve ekonomik nedenler başta olmak üzere yaşadığı sorunlar nedeniyle istifa yolunu seçtiğiğini anlattı.

 

“İstifa eden, yurt dışına giden hekim ve deneyimli sağlık personeli  sayısında 2022 yılında büyük artış yaşandı” diyen Dr. Uğur, “İyi Hal Belgesi için yapılan başvuru sayısı, 2022 yılının ilk 10 ayında 2 bin 417'yi buldu. 2022 yılında ‘İyi Hal Belgesi” alanların bin 227'si uzman hekim, bin 190'ı ise pratisyen hekimlerden oluştu” diye konuştu.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARI GEÇİM DERDİNE DÜŞTÜ

2022’de sağlık çalışanlarının adeta açlığa mahkûm edildiklerini ve “geçim” derdine düştüklerini anlatan Uğur, “Çalıştıkları kurumlarda şiddetsiz gün geçmeyen, mesleki saygınlığı zedelenen sağlık çalışanları; sağlıksız çalışma şartlarında sağlık hizmeti sunmaya çalışırken tükendi” dedi.

Dr. Uğur, “Her geçen gün net bir şekilde yükselen enflasyona karşın; ay sonunda ne kadar maaş alacağını bilmediği bir teşvik-taban-sabit ödeme sisteminde hizmet üreten sağlık çalışanları, yoksulluğa mahkûm edildi” diye konuştu.

 

‘ŞEHİR HASTANELERİ SİSTEMİNE SON VERİLMELİ’

Dr. Uğur, sağlık çalışanlarının 2023 beklentisini ise madde madde şöyle sıraladı:

* Sosyal devlet anlayışının gereği yerine getirilmeli, ihtiyacı olan herkes için eşit, ücretsiz, ulaşılabilir, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti sağlanmalı.

* Sağlık hizmetlerine yeterli kamu kaynağının ayrılmasını sağlayacak bir sistem kurulmalı.

* Sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık hizmetleri öncelenmeli.

*  Sağlıkta dönüşümün en büyük icraatı olan Şehir Hastaneleri sistemine son verilmeli.

* Sağlıkta şiddeti önleyecek etkili bir şiddet yasası çıkarılmalı.

 

‘PERFORMANS SİSTEMİNDEN VAZGEÇİLMELİ’

* Performans sisteminden vazgeçilip, ek değil, tek ödeme sistemine geçilmeli; sağlık emekçilerinin aylık maaşları asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmeli. Tüm ek ödemeler emeklilik hesaplamasına dâhil edilmeli.

* Çalışanlar arasında ayrımcılığa gitmeden tüm sağlık emekçilerini kapsayacak kademeli ek gösterge artışı yapılmalı. Tüm sağlık emekçilerine geçmişe etkili olarak yıllık 90 gün yıpranma payı hakkı verilmeli.

* Hasta yükünün artması ancak personel açığının giderilmemesi sağlık hizmetlerinde personel açığını daha da büyütmektedir. Yeterli sayıda kadrolu ve güvenceli olarak sağlık çalışanı istihdam edilmeli, personel açığı kapatılmalı.

* Sağlık emekçileri arasında farklı çalışma biçimlerine son verilmeli; kadrolu, güvenceli çalışma biçimi sağlanmalı.

 

 

 

 

 

 

kaynak:sözcü

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA