23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

Sanatçılardan Kürtçe tiyatronun yasaklanmasına tepki
   

Çukurova Sanatçılar Platformu üyeleri, Amed Şehir Tiyatrosunun Tartuffe adlı Kürtçe tiyatro oyununun Mersin ve Adana valilikleri tarafından yasaklanmasını protesto etti.

 
   

Amed Şehir Tiyatrosunun Tartuffe adlı Kürtçe tiyatro oyunu 5 Haziran’da Adana, 6 Haziran’da Mersin Valiliği tarafından kamu güvenliği gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen Çukurova Sanatçılar Platformu üyeleri yasaklamaya karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan etkinliğe HDP Mersin İl Eş başkanları Hoşyar Sarıyıldız, Bedriye kuş ve Emek Demokrasi Platformu üyeleri katılırken, bildiriyi Çukurova Sanatçılar Platformu adına sanatçı Cejna Saruhan okudu.

 

 

ASİMİLASYONA DİKKAT ÇEKTİLER

 

Halkların yaşamının ve devamlılığının tarih, kültür ve dilleriyle mümkün olduğunu söyleyen Cejna Saruhan, “İnkar ve asimilasyona dayalı gelişen her politika halkların varlığını hedef alıyor. Türkiye’de başta Kürt halkı olmak üzere diğer halklara ve kültürlere yönelik uygulamalar ve yasaklar hükümetler değişse de sistematik olarak devam ediyor. Varlığını ve kültürünü yaşatmanın zemini ve imkanları ortadan kaldırılmış, oluşan zeminleri de çeşitli bahanelerle ve yasal olmayan gerekçelerle engellemektedir” dedi.

 

“ENGELLEMENİN HİÇBİR YASAL DAYANAĞI YOK”

 

Son dönemde Kürt kültürüne ve muhalif sanatçılara yönelik baskılar ve yasaklamalar daha da artarak devam ettiğini söyleyen Saruhan, “Son olarak 5 -6 Haziran 2022 tarihinde Amed Şehir Tiyatrosunun Kürtçe olan ‘Tartuffe’ oyunu güvenlik gerekçesiyle hem Adana hem de Mersin Valiliği tarafından iptal edilmiştir. “Tartuffe”oyunun tarihi ve içeriği bilinmektedir. Yüzlerce defa oynanmış ve güçlü bir seyirci kitlesine sahip olan böylesi bir tiyatronun engellenmesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur. Tamamıyla keyfi bir yönetim tarzından kaynağını almaktadır” diye konuştu.

 

YASAKLARA KARŞI DESTEK ÇAĞRISI

 

Kültüre ve sanata yönelik gelişecek her engelleme ve yasağa karşı tavırlarını güçlü bir şekilde ortaya koyacaklarını söyleyen Saruhan, “Hiçbir baskı ve engelleme bizi sanatsal faaliyetlerimizden geri tutmayacaktır. Kendisini sosyalist, demokrat ve halkçı olarak gören tüm kurum ve bireylerin de bu tür anti demokratik ve inkarcı tutumlara karşı tavır almaya çağırıyoruz.  Biz sanatçılar, siyasetçiler ve emekçiler olarak bu anti demokratik ve faşizan uygulamaları red ediyor ve kınadığımızı da belirtmek istiyoruz” diyerek açıklamasına son verdi. Yapılan basın açıklamasının ardından katılımcılar Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekip “Dilimiz onurumuzdur” sloganları attılar.

 

 

 

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA