23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

Öğrenciler yaptı...
   

Mersin’de limon bahçeleri arasında doğanın içinde bulunan bir okulda, öğretmen ve öğrenciler el birliğiyle raflarından masalarına, perdesinden lambasına kadar tamamen atık malzemeleri geri dönüştürerek nostaljik bir mekanı aratmayan kütüphane kurdu. Atık malzemelerle yapılan kütüphane kentin ilk tamamen geri dönüşümle hazırlanan kütüphanesi oldu.

 
   

Milli Eğitim Bakanlığı’nın uyguladığı “Sıfır Atık” projesi kapsamında Erdemli ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde kırsal mahallelerden Kargıpınarı Çıkacak İlk ve Ortaokulunda örnek bir çalışma yapıldı. Öğretmen ve öğrenciler el birliği ile okul içinde atıl durumda bulunan bir odayı temizleyip boya badana yaptıktan sonra atıl durumdaki limon kasalarını rengarenk boyayıp kitaplık, varil ve araç lastiklerini masa haline getirdi. Bunun yanı sıra valizden kalemlik, su şişesi kapağından dama, konserve kapakları ile süt paketlerinden mangala seti oluşturarak kütüphaneye yerleştirdi. Okulda bulunan ve yeni gelen bağış kitapları ile de rafları dolduran öğrenciler kendi emekleri ile oluşturdukları kütüphanenin keyfini çıkardı. Perdesinden lambasına kadar baştan sona atık malzemelerle yapılan kütüphane kentin ilk tamamen geri dönüşümle hazırlanan kütüphanesi oldu.

"Mersin'in tek 'sıfır atık' kütüphanesi"
Erdemli Milli Eğitim Müdürü Yusuf Açıkyörük, "Bakanlığımızın başlatmış olduğu 'kütüphanesiz okul kalmasın' projesi kapsamında ilçemizde kütüphanesi olmayan, daha doğrusu uygun alanı olmadığı için kütüphanesi olmayan okullarımızdan başlamak üzere ilçemizdeki bütün okullara kütüphane kurulumu gerçekleştirdik. Bunun yanında yine bakanlığımızın talimatları doğrultusunda atık malzemelerden, kullanılmış malzemelerden oluşan kütüphane oluşturmak istedik. Çıkacak İlkokulu ve ortaokuluna tamamen atık ürünlerden bir kütüphane oluşturduk. Şuan içinde bulunduğumuz kütüphane Mersin'in tek 'sıfır atık' kütüphanesi. Bugün açılışını gerçekleştirdik. Öğrencilerimize hayırlı olsun, emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi. Kütüphane içerisinde kullanılan atık malzemeler hakkında bilgi de veren Açıkyörük, "Biliyorsunuz limon bölgesiyiz, limon kasaları, variller kesilerek sehpa, masalar, şeklinde kullanıldı. Bu elektrik kablolarının sarıldığı makaralar, masa olarak kullanıldı. Kahvehanelerde kullanılan eski ahşap sandalyeler boyanarak kullanıldı. Merdiven raf olarak kullanıldı. Araba lastikleri hem oturmak için hem de sehpa olarak kullanıldı. Perdelerimiz kumaşlar birleştirilerek yapıldı. Ampullerimiz dahil hepsi kullanılmış malzemelerden oluşuyor. Bu şekilde oluşturduğumuz bir kütüphane. Öğrencilerimize keyifli bir okuma alanı oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Tabi burada çocukların okuma alışkanlığı kazanması, hem okuma için dikkat çekmesi, bir de atık malzemelerden de bu şekilde alanlar oluşturulabileceği, atık malzemelerin aslında tekrar kullanılabileceğini gösterdik. Öğrencilerimiz kütüphanenin başından sonuna kadar bu alan içerisinde bulundular, başlangıç ile şuan arasındaki farkı da gördüler. Yani sıfır atığa dikkat çekmek istedik" diye konuştu.

Öğrenciler, mutluluklarını anlattı
Arkadaşlarıyla birlikte hem kendileri hem de küçük arkadaşlarına kütüphane yaptıklarını anımsatan 7.sınıf öğrencisi Zeynep Azra Başargan, "Mesela ilk başta sandıkları boyadık, ondan sonra sandıkları montajladı Elif hocamız. Mesela bir valizden kalemlik yeri yaptık. Sandıktan küçük makas koyma yeri yaptık. Bu aslında çok iyi bir şey. Hazıra konmadık, aslında bizim imkanlarımızla güzel bir şeyler yapabileceğini gösterdik" şeklinde konuştu. Öğretmen ve arkadaşlarıyla kütüphane yapımında görev alan öğrencilerden Nazlı Su Çiller, "Burada atık malzemelerden gayet güzel bir kütüphane yaptık. Eski kütüphanemize göre gayet güzel oldu. Limon kasalarından çok güzel boyayarak kitap koyma yeri yaptık. Ondan sonra kapı için böyle güzel bir süsle, yazı yazarak, çok güzel bir tabela yaptık. Ben gayet memnunum ve daha çok bu dönemlerde tüketmeye alıştık ve ben böyle üretim yaptıkça çok mutlu oldum. Arkadaşımla beraber boyadık, hatta bir sürü küçük arkadaşımızla yaptık burayı bence çok güzel oldu" ifadelerini kullandı. Diğer öğrencilerde el birliği ile çalışmalar yaptıklarını ve birlikte çok güzel bir kütüphane hazırladıklarını kaydetti.

 

 

 

kaynak:iha

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA