Dağıtım şirketlerine ve görevli tedarik şirketlerine indirim yapılmasının, elektrik üretim maliyetinin düştüğü manasına geldiğini söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar “İndirimler, yaygın salgın hastalığın yeniden yükselişe geçtiği böyle bir dönemde dahi tüketici faturalarına yansıtılmayarak, sadece şirketlere kaynak aktarmanın yolu olarak kullanılmaya devam edilmektedir” dedi. Vatandaşın gider hanesinin en önemli kalemlerinden olan elektrik tüketiminde dağıtım şirketlerine indirim yapılırken, bu şirketlerin ise faturalara herhangi bir indirim uygulamadığı ortaya çıktı. Enerji Piyasası denetleme Kurulu (EPDK) kararı ile 1 Nisan 2021 tarihinden geçerli olmak üzere Enerji Üretim A.Ş.’den (EÜAŞ) yüzde 17,5 oranında indirim alan dağıtım şirketleri kasalarına yine milyonlarca TL kar dolduracakken vatandaşın payına ise 0 (yazı ile SIFIR) TL indirim düştü. Konuyla ilgili olarak mersinmeydan.com’a açıklamada bulunan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, dağıtım şirketlerinin maliyet artışı olması durumunda vatandaşın faturasına bu durumu zam olarak yansıtırken, yapılan bu indirimi vatandaşa yansıtmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
-“ŞİRKETLERİN GELİR ARTIŞI TÜKETİCİYE ZAM OLARAK YANSITILACAK”
Görevli tedarik şirketlerinin kar oranlarını belirleyen, özelleştirmelerin başladığı günden bu yana sürdürülen Brüt Kar Marjı Oranı’nın yine EPDK Kurul Kararı ile 2021-2025 yıllarını kapsayacak şekilde 01.01.2021 tarihinden itibaren uygulanmak üzere içeriği değiştirilerek Net Kar Marjı Oranı olarak yayımlandığını belirten Atar “Yapılan değişiklik ile halen yüzde 2,38 oranında uygulanmakta olan Brüt Kar Marjı Oranı, 2021 yılı başından itibaren yine yüzde 2,38 oranında ancak Net Kar Marjı Oranı olarak uygulanacaktır. Değişiklik ile şirketlerin tüketicilere yapacağı elektrik enerjisi satışlarından elde edeceği gelir artacak, şirketlerin gelir artışı da tüketicilere yük olarak daha da açıkçası zam biçiminde yansıtılacaktır” dedi. Elektrik dağıtım şebekesine verilen elektrik miktarının son 2 yıldır 200 milyar kWh civarında olduğu göz önüne alındığında, faturalarda 1 kuruşluk bir oynamanın (artma, azalma) yıllık toplam 2,5 milyar TL’lik rakama denk geldiğine dikkat çeken EMO Mersin Şube Başkanı Atar “Örneğin dağıtım bedeline yapılacak 1 kuruşluk zam, dağıtım şirketlerine 2,5 milyar TL gelir sağlamak demektir” diye konuştu. Atar açıklamasında, elektrik dağıtım şebekelerinde teknik kayıpların asgari seviyeye düşürülmesinin; teçhizatların tekniğine uygun periyodik bakımlarının ve yeni yatırımların zamanında yapılmasının, elektrik hırsızlığının önlenmesi için sahada gerekli fiziki tedbirlerin alınmasının, denetimlerin yapılmasının, tüketimlerin sağlıklı ölçümüne yönelik yatırımların yapılmasının ilgili dağıtım şirketinin sorumluluğunda olup, bu yönde yapılan tüm harcamaların ise tüketici tarifelerine yansıtıldığını hatırlattı.
-“ŞİRKETLER SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMİYOR”
Dağıtım Şebekesi kayıplarının ülke ortalamasının yüzde 13-14’ler düzeyinde olduğunu ifade eden Atar “Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi için gerekçe olarak öne sürülen kayıp/kaçak oranlarının düşeceği iddiasını doğrulayacak sonuçlar alınamamış, buna karşın sorumluluğunu yerine getirmeyen dağıtım şirketlerine herhangi bir yaptırım da uygulanmamıştır. Gerek kayıpların (teknik) gerekse kaçak (teknik olmayan kayıplardan kaynaklı) tüketimin (yaklaşık yüzde 7-8 gibi) kabul edilebilir seviyeye düşürülmesi dağıtım şirketlerinin sorumluluğu altındadır, tüketici faturalarına yansıtılmasına son verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Dağıtım şirketlerinin çok sıkı denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan EMO Mersin Şube Başkanı Atar, kayıp-kaçak oranlarının azaltılmasının, hizmet kalitelerinin artırılmasının, elektrik faturalarındaki maliyet kalemlerinin azalması anlamına geleceğini kaydetti. EÜAŞ’ın dağıtım şirketlerine uyguladığı toptan elektrik satış tarifesinde yapılan yüzde 17,5’lik indirimin, EPDK’nın 1 Nisan 2021’den itibaren geçerli olacak yeni elektrik tarifelerinde tüketicilere yansıtılmadığını sözlerine ekleyen Atar “Öte yandan kamu toptan elektrik satış şirketi EÜAŞ’nin toptan satış fiyatlarında yüzde 17,5 indirim yapılarak, elektriğin birim fiyatı 20,5 Kr/kWh`ten 16,9 Kr/kWh`e düşürülmüştür. EÜAŞ toptan satış fiyatlarında artış söz konusu olduğunda tüketiciye zamlı olarak yansıyan tarifeler, indirimler söz konusu olduğunda nedense hiç etkilenmemiştir” dedi.
kaynak:mersinmeydan