Güney gazetesinden Abidin Yağmur’un haberine göre, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın metro ile ilgili değerlendirmelerinden satırbaşları şöyle:
“İstiklal Caddesi. 25 metre. Sığıyor. Ne sığıyor? Tramvay ya da metrobüs. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı. 35 metre. Hafif raylı sistem ve diğer tramvaylar sığabiliyor. Hafif raylı sistem ve tramvayların maliyeti 4 milyon avro. Öbürünün kaç liraydı. 50 milyon avro. Antep’te var, Eskişehir’de var, Samsun’da var hafif raylı sistemler. Çok da ulaşımı güzel, lüks ve konforlu ve hızlı. Bir yerde 4 milyon avro, bir yerde 50 milyon avro. Aynı işi görecek. Hem ucuz hem daha çabuk bitireceksiniz hem de şehrin kaderini, çocuklarını, gençlerini ipotek altına almayacaksınız.”
“En ucuzunu, en uygununu bulalım”
“Diyoruz ki Mersin’de bir proje sorunu var, ulaşım sorunu var. Bunu en güzel yöntemlerle çözelim. Mersin Üniversitesi, Boğaziçi, ODTÜ, Ulaştırma Bakanlığı ve birçok yerden uzmanlarla raporları yeniden ele alalım, bir fizibilite çalışması. Ankara nasıl yapmış, Antep nasıl yapmış. Hocalarımızla oturalım bu verileri yeniden çıkaralım. Plan çıkaralım ulaştırma için. Bu seçeneklerden hangisi en konforlu, en ucuzu hangisiyse onu uygulayalım. En lüksünü, en ucuzunu, en uygununu bulalım ki paramız tümüyle buna gitmesin. Zaten borçlu bir belediye. Yapacağı yatırımların önü kesilmesin. Bizim amacımız üzüm yemek. Mersin metro projesinin rantabl olduğunu düşünmüyorum şu uluslararası çalışmalara göre.”
“Akla sadece metro gelmemeli”
“Toplu taşıma denildiğinde aklınıza sadece metro gelmesin. Metrobüsün proje onayı 4 ay sürüyor. Yapması 8 ay sürüyor. Yani çok hızlı şekilde projeyi bitiriyorsunuz. Metroya gelelim. Proje onayı 36 ay, yapım süreci 48 ay. Çok daha uzun süre. Hafif raylı sistem. 36 ay proje süresi. 36 ayda da bitiriyorsunuz. Tramvaya gelince 36 ay proje onay süresi, 24 ayda da bitiriyorsunuz. Evet, Mersin’de bir ulaşım sorunu var. Ama bu sorunu en doğruyla çözmeniz gerekiyor. Çok daha hızlı, konforlu, çok daha ucuza mal olacak seçeneği seçmeniz gerekiyor.”
“Yolcu sayısı yeterli değil”
“Belediye başkanımız 13 kilometre yerin altına ineceğim diyor. Bunun 350-400 milyon dolara bitirileceği söyleniyor. Şu yolcu kapasitesine göre maliyetini sübvanse ederek çıkarma şansımız görünmüyor. Adana’daki gibi işletme maliyetlerini çıkarma şansımız zor gözüküyor. İyi niyetle yola çıkılıyor ama bizim elimizdeki veriler bunun doğru olmadığını gösteriyor. Şehrinize metro yapıyorsanız saatte 32 bin ila 50 bin tek yön saat üzerinden yolcu taşıma sayısına ulaşmanız gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi projesinde ne diyor? 18 bin. 2030’da bile 30 bini bulamıyor. Dünya standartlarının çok çok altında kalıyor.”
kaynak:mersinyaşam