İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde yer alan maddelerin okunduğu etkinliğe Mezitli Belediye Başkanı Tarhan’ın seslendirdiği Duvar şiiri damgasını vurdu. Etkinliğe, Başkan Tarhan’ın yanı sıra MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, CHP Mezitli İlçe Gençlik Kolları Başkanı Onur Berk Yılmaz, Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, İçel Soroptimist Kulübü Başkanı Ganime Turan, ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Alper Girgeç, İnsan Hakları Derneği Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, sivil toplum kuruluşları,belediye meclis üyelerive vatandaşlar katıldı. Ortak yaşam ilkelerinin temelinde insan haklarına saygı olduğuna dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “72 yıl önce kabul edilen ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yıldönümünde ‘Demokrasi ve İnsan Hakları Bağlamında keşke, karşımızda güzel bir tabloyu izliyor olsa idik. Ama, daha 2 gün önce Başakşehir maçındaki ırkçılığı hayretle izledik. ABD’de George Floyd’un polis şiddeti karşısındaki ‘Nefes Alamıyorum’ çığlığı tüm protestoların ve hak arayışlarının sloganı oldu. Yazarların, çizerlerin, konuşanların, gazetelerin, TV’lerin, kadınların uğradığı haksızlıklar bitmez iken bugün Kent Hakkı’nı gündeme getirmek istiyorum” diye konuştu.
Şehir Planlama Profesörü ve günümüzün düşünce insanlarından Peter Marcuse’nin 2010’da söylediği bir sözüne de atıfta bulunan Başkan Tarhan, “Kentteki bütün haklar talep edilmeli. Bu haklar için mücadele edilmeli ve bu haklar korunmalıdır. Bu haklar, ancak ‘Kent Hakkı’ elde edildiği zaman bütünüyle gerçekleşeceklerdir. Kentte insan hakları, günümüz kentlerinde doğan hak ihlallerinin önüne geçebilmek için saygı duyulması, yerine getirilmesi ve korunması gereken hakları içermektedir. Herkesin bu haklara erişimlerinin desteklenmesi için olumlu demokratik eylem önlemlerine gereksinme vardır. Bu da bağlayıcılığı olan yasal düzenlemelerle olasıdır. Yasal bağlayıcılığı olan ve kentte insan haklarını tamamlayan bir koşulun oluşturulması kent mekânın da hak ihlallerinin engellenmesi için önemli bir adım olacaktır.Böyle bir koşulun oluşturulması kent mekânında ayrımcılığa maruz kalan ve haklarından mahrum bırakılan birey ve grupların ortak bir platformda bir araya gelmelerini ve kendi istemlerini dile getirmelerini mümkün kılacaktır.Bu tekil istemlerin her birinin böyle ortak bir platformda dile getirilmesi ve sağlanması, insan hakları ihlallerinin olmadığı bir kente doğru atılan birer adım olacaktır” ifadelerini kullandı
İnsan hakları bağlamında kent ölçeğinde tanınması ve uygulamaya konulması talep edilen düzenlemeler hakkında da bilgiler aktaran Başkan Tarhan, “1992- Avrupa Kent Hakları Deklarasyonu, 1994- Avrupa Kentte Kadınlar Şartı, 2000- Avrupa Kentte İnsan Hakları Koruma Şartı, 2001- Brezilya Kent Yasası, 2004- Dünya Kent Hakkı Şartı (UNESCO), 2006- Montreal Haklar ve Sorumluluklar Şartı ilan edilirken daha iki gün önce Avrupa Birliği, Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimini kabul etti” dedi. Başkan Tarhan, insan hakları bağlamında kent hakkı çerçevesinde değerlendirilecek hakları da; eşitlik ve ayrıcalığa uğramama hakkı, barınma hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, çalışma hakkı, güvenlik hakkı, katılım ve demokratik temsil hakkı, uyumlu gelişme hakkı, çevre hakkı, alt yapı ve kamusal hizmetler hakkı, ulaşım hakkı, kültür hakkı, dinlence ve spor hakkı, bilgi edinme hakkı şeklinde sıraladı.
Ülkemizin İnsan Hakları konusunda da örnekler veren Başkan Tarhan, “Adalet/hukuk olmadan demokrasiden, ekonomik başarıdan, kalkınmadan, huzurdan, insan haklarından söz edilemez.
Dönem, kısa erimde öncelikle güçlendirilmiş, tam demokratik, katılımcı parlamenter rejime geçme konusunda enerjimizi harcama zamanıdır. Daha özgür bir yaşam, daha adil bir gelecek dileği ile sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
İçel Soroptimist Kulübü Başkanı Ganime Turan, tüm insan hakları ihlallerine karşı birlikte hareket ettiği konuşmasında, bu yıl insan hakları konusunda Covid-19 tedbirleri kapsamında küresel bağlılığı öne çıkardığını söyledi. ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Alper Girgeçde, bugün daha ileri şeyleri konuşulması gerekirken hala bir futbol maçındaki insan ırkına yapılan saygısızlığı, doğaya, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin ön plana çıktığını ifade etti. İnsan Hakları Derneği Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir ise, tüm kısıtlamaların yoğun olduğu bir dönemde Mezitli Belediyesi tarafından böyle bir etkinliğin yapılmış olmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.
Bu tür özel günlerin, insanların başına gelen sorunların bir daha yaşanmaması için etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Şu günlerde yaşadığımız aşı krizine baktığımızda hala herkese aşı sağlanamıyorsa, hala milyonlarca çocuk tablet ve bilgisayar olmadığı için eğitimden uzak kalıyorsa, kadına, çocuğa ve çevreye şiddete maruz kalıyorsa insan hakları konusunda çok gerilerdeyiz demektir. Nerede bir insan hakkı yaşanıyorsa orada tavır göstermek tüm insanların en büyük görevidir” diye konuştu.