Merkezi Viranşehir’de bulunan Doğu Akdeniz Engelli Dernekleri Federasyonu’nu, mahalle muhtarları ile birlikte ziyaret eden Mezitli Belediye Başkanı ve Adayı Neşet Tarhan, engelliler için yaptığı çalışmalardan bahsetti.
Mezitli de 13 bin engellinin yaşadığına dikkat çeken Başkan Tarhan, “Engelli vatandaşlarımıza yüzde 10’luk bile bir destek sağlıyorsak ne mutlu bize. Engellilere özel yaptığımız çalışmaların yanında hayata geçirdiğimiz tüm projelerde engellileri özellikle gözetiyoruz. Mezitli’de hayata geçirdiğimiz Down Kafe, Türkiye çapında oldukça bilinen bir yer oldu ve bu projemiz belediyemize ödül kazandırdı. Özellikle belirtmek istiyorum ki engelliler için proje üretmek onların yaşamlarını ne zorluklarla geçirdiklerinin empatisini yaparak mümkün olabiliyor. Göreve ilk geldiğimde görme engellilerin yaşadıkları zorlukları anlamak amacıyla kurulan çadırda ne denli zorlandığımızı görmek bizi projelerimizi hazırlarken daha hassas davranmaya sevk etti. Engelli olmak ve özellikle de engelli ailesi olmanın zorluğunu çok iyi anlıyorum” dedi.
Önümüzdeki dönemde de engelliler için çok sayıda projeyi hayata geçireceklerine vurgu yapan Başkan Tarhan, öncelikli olarak Mezitli’de engellilerin rahata şekilde denize girebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını söyledi.
Başkan Tarhan, daha sonra engelliler ve ailelerinin de yer aldığı mini törenle "Engelliler İçin Erişilebilir Kent Protokolü"ne imza attı.
İmzalanan protokolde şu ifadelere yer verildi:
“Aday olduğum kentte tüm yurttaşlara eşit hizmet, şeffaf ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışını hayata geçirecek, engellilerin hak ve özgürlüklerinin korunup iyileştirilmesi için somut adımlar atmayı, Kentsel hizmetlerin ve altyapının planlanması süreçlerine engelli örgütlerinin katılımını ve temsil hakkını güvence altına almanın sağlanmasını, Kamu binalarının, açık alanların ve toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesini, Engellilerin yerelde kamu hizmetlerine erişebilmeleri, sağlık hakkı, barınma hakkı, çalışma hakkı ve ulaşım hakkından eşit olarak yararlanabilmeleri için gereken politikaları hayata geçirmeyi, Bütçelerimizi hazırlarken bu politikaları göz önünde bulundurmayı, Şehir hizmetlerinin kapsayıcı biçimde sağlanması amacıyla engelli dernek ve oluşumlarıyla işbirliği yapmayı, Belediye içinde engelli bireyleri de kapsayan ayrımcılık karşıtı yönetmelik hazırlamayı, Belediye çalışanlarına Engelli hakları ve ayrımcılık konusunda meslek içi eğitimler düzenlemeyi, Engelli dostu kent ve belediye başkanı olacağımı taahhüt ederim.”