Depremlerin Mersin ve çevresinde hissedilmesi Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik tartışma ve endişeleri tekrar gündeme taşıdı. Akkuyu Nükleer Santrali’nin de Fukuşima felaketine aday olduğunu belirten Doğu Akdeniz Çevre Platformu, santralin durdurulması çağrısında bulundu. Deprem hatlarında, özellikle Kıbrıs merkezli beklenen depremde santralin dolgu alanında olan soğutma sisteminin arızalanması sonucu Akkuyu’da büyük bir radyasyon felaketinin meydana gelebileceğinin altını çizen DAÇE, kampanyalarına destek bekliyor.
“BİR FELAKET YAŞANIRSA TÜRKİYE VE RUSYA DİĞER ÜLKELERE KARŞI SORUMLU OLACAK”
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, “Akkuyu Nükleer Santrali nereden tutsak elimizde kalıyor, pul pul dökülüyor. Santrali inşa eden Rosatom şirketinin Çernobil nükleer faciasının sorumlusu olması, 28 °C’yi aşmaması gereken soğutma-deniz suyu sıcaklığının bölgede ağustos ayında 30,5 °C’yi bulmasının ardından, 6 Şubat felaketiyle deprem riski görünür oldu” dedi.
Akkuyu Nükleer Sahası’nda 7’den büyük bir depremin her an gerçekleşebileceğini söyleyen Atal, Herhangi bir nükleer-kimyasal-toksik kirlenme olmayan bir depremde, deprem bölgesine 48 saat arama kurtarma ekibi gönderemeyen Türkiye’yle karşılaştırıldığında; 8 büyüklüğündeki bir depremde dahi gökdelenleri sadece hafifçe sallanan ve normal hayatına devam eden, teknolojik açıdan dünyanın en ileri ülkesi Japonya dahi bir depremle Fukuşima nükleer felaketini yaşadı. Eğer bugün Akkuyu’dan vazgeçilmeyecek olursa, Türkiye ve Rusya, Akdeniz havzasının ve Ortadoğu’nun tüm ülkelerine karşı sorumlu olacak” açıklamasında bulundu.
“DEPREMLER SIRASINDA AKKUYU ÇALIŞIYOR OLSAYDI ORADA FUKUŞİMA FELAKETİ OLURDU”
Yıllarca Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili hükümete projeden vazgeçilmesini talep ettiklerini belirten DAÇE Ortak Sekreteri Sabahat Aslan, “Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili en önemli uyarı bölgenin deprem bölgesi olması konusunda yapılmıştır. Akkuyu Nükleer santralinin soğutma suyu sistemi deniz dolgusu üzerinde monte ediliyor, dolgu alanları deprem sırasında deprem büyüklüğünün 4 katı kadar sarsılır, bu da santrali daha da riskli hale getirir. Kahramanmaraş depremi sırasında Akkuyu Nükleer Santrali çalışıyor olsaydı, orada Fukuşima felaketi olurdu” ifadelerini kullandı.
İmza kampanyası ile toplumsal farkındalık yaratmak istediklerini vurgulayan Aslan, “İmza kampanyasını, Akkuyu Nükleer Santrali’nin deprem bölgesinde olması nedeniyle ve özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra bilim insanlarının Kıbrıs Dalma Batma Fay Hattı’nda 7 büyüklüğünde deprem beklendiği uyarılarını dikkate alıp toplumsal farkındalık yaratmak ve hükümetin projeden vazgeçmesini sağlamak amacıyla açtık. İmzalarınızı bekliyoruz” şeklinde konuştu.
kaynak:mersin yaşam