Depremzede kayıtlarının yapıldığı Halk Masası, gıda paketleme, temizleme ve ayrıştırma birimlerinin yanında oyuncak, hijyen, battaniye, kıyafet çadırlarını gezerek çalışmaları inceleyen heyet, övgü dolu sözler dile getirdi.
“10 İL OLDU 84 MİLYON İNSANIMIZ ETKİLENDİ”
Mezitli Belediyesinin kısa bir sürede organize olarak 50 bini aşkın kişiye dokunmuş olmasının son derece önemli olduğuna değinen Mustafa Bozbey, “Başkanımızı ve çalışma arkadaşlarını yürekten kutluyorum. Depremzedeler için çok güzel ve düzenli bir ortam kurulduğunu görmüş olmak bizleri çok mutlu etti. Maalesef deprem sadece 10 ilde olsa da 84 milyon insanımızı etkiledi. Gerçekten ülke olarak son derece kötü günlerden geçiyoruz. Ama dayanışmanın en üst noktada olduğunu görmek acımızı biraz da olsa hafifletiyor.
Başkanımız Neşet Tarhan zaten yaptığı başarılı çalışmalarla gündemimizdeydi. Şimdi depremzedeler için nitelikli bir ortam yaratmış olmasını son derece önemsiyorum. Her türlü ayrıntı tüm yönleri ile düşünülmüş. Çadırlar, başvurular, dağıtılacak malzemelerin hazırlanması çok doğru kurgulanmış” dedi.
“DAYANIŞMA GÜCÜ VE İNSANİ ANLAYIŞIMIZLA BUNU DA ATLATACAĞIZ”
Bu tür durumlar için ön hazırlık yapılmasının şart olduğunun altını çizen Bozbey, “Belediyelerimizin bunları örnek almasını ve depremzedelere sağlıklı bir hizmeti götürmesi, onlarla insani ilişkiler kurarak yaşama sıkı sıkı sarılmalarını sağlayacak ortamlar oluşturulması son derece önemli. Dayanışma gücü ve insani anlayışımızla bunu da atlatacağız. Ama geleceğe güvenle bakabilmemiz için tüm binalarımızın zeminden başlayarak kontrol edilmeli. Dünden daha farklı yönetmelikler hazırlayarak depreme hazır olmamız gerekiyor. Ben CHP’li belediyelerin bu konuda ne kadar hassas olduğunu biliyorum. Mezitli’de de bunu gördük. İnsana değer vermenin ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha fark ettik” diye konuştu.
“ÇOK ACİL CİDDİ VE PRATİK ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİ GEREKİYOR”
Tüm ülkemizi yasa boğan bir olayın yaşandığına değinen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da,“Maalesef deprem yaşandı. Artık şöyle oldu böyle oldu demeden ders almamız gerekiyor. Madalyonun bir yüzü yaşanan acı olay. Maalesef 35 bini aşkın insanı kaybettik. Ama madalyonun bir başka yönü de daha güvenli olarak gördükleri Mersin’e yaşanan göç. Bunun iki yönü var birincisi Mersin’de hasar olmadığını düşünmeleri. İkincisi de akrabalık ilişkileri nedeniyle aidiyet duygusuyla geliyorlar. Burada da merkezi idareden destek beliyorlar. Ancak merkezi idareden nasıl bir destek geleceğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Biz elimizden geldiğince desteklemeye çalışıyoruz ama bizim de aşamayacağımız sorunlar var. Yarın okul sorunu başlayacak. İş sorunu başlayacak. Biz küçük çaplı da olsa iş konusunda girişimler yapıyoruz. Ama elbette yeterli değil. Merkezi hükümetin çok acil ciddi ve pratik çözümler üretmesi gerekiyor. Hem teknik anlamda hem de insan odaklı projeler geliştirmeliyiz” şeklinde konuştu.
“MEZİTLİ’DE GÖRDÜĞÜM MANZARADAN ÇOK ETKİLENDİM”
Gazeteci Yüksel Baysal ise Mezitli’de gördüğü sistemli çalışmanın örnek alınması gerektiğine vurgu yaptığı açıklamasında, “İşimiz gereği pek çok yerde yapılan çalışmaları görme şansımız var. Mezitli’de gördüğüm manzaradan çok etkilendim. Mezitli Belediyesini örnek bir belediye olarak gördüm. En düzenli ve en sistemli çalışan kurum Mezitli Belediyesi olduğunu gururla söylüyorum. Gönüllülerle, çalışanlarıyla Türkiye’ye örnek alınacak bir programlama yapılmış. Başkanımıza, ekibine ve tüm gönüllülerimize teşekkür ediyorum. Bunu gördüğüm her yerde anlatacağım ve gazetemde de yazacağım” ifadelerini kullandı.