Mersin denizinin kirletilme oranı yarı yarıya düştü
Denizcilik Hizmetleri ve Denetim Şube Müdürlüğü ekipleri, görev alanlarında hem katı atıkları topluyor, hem de limana yanaşan ya da açıkta bekleyen gemilerin oluşturabileceği olası kirlilikleri denetliyor. Ekipler rutin denetimlerin yanı sıra, vatandaşların ihbarı üzerine de denetim gerçekleştiriyor.
3 deniz denetim aracı, bir deniz süpürgesi, bir deniz denetim teknesi ile yapılan denetimler, hem gece hem de gündüz görüşü olan drone ile havadan da sürdürülüyor. Denizi kirlettiği tespit edilen tekne ve gemilere idari para cezası uygulanıyor.
2022 yılı boyunca toplam 3 bin 890 gemi denetlenirken, 13 gemiye de idari para cezası uygulandı. Yapılan denetimler, kirliliğe sebep olan gemiler için caydırıcı oldu ve Mersin denizinin kirletilme oranı yarı yarıya düştü.
Öztürk: “Amacımız deniz kirliliğine engel olmak”
Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı Denizcilik Hizmetleri ve Denetim Şube Müdürlüğü’nde denetim görevlisi Gökhan Öztürk, denetim hizmeti hakkında bilgi vererek, “Yıl boyu 7/24 esası üzerinden denetim yapılıyor. Bu konuda Türkiye'de sadece İstanbul, Kocaeli, Antalya ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisi bulunmaktadır. Birimimiz bu yıl 225 gün boyunca bu denetimi, hava şartları izin verdiği sürece icra etmiştir. 3 bin 890 gemi denetlenirken, 13 gemiye idari yaptırım cezası uygulandı” dedi.
Amaçlarının deniz kirletilmeden önce engel olmak olduğunu vurgulayan Öztürk, denetimlerin kirlilik oranını ciddi boyutta azalttığını vurgulayarak, “Amacımız, şehrimizin liman sahası başta olmak üzere, gemilerden kaynaklı oluşan kirliliğe engel olmak. Restoran tekneler ve balıkçı tekneleri de denetimimiz altında. Büyük kirlilikler daha çok, trafiğin yoğun olduğu Mersin Limanı giriş çıkışlı büyük gemilerden kaynaklanıyor. Yıllardır yaptığımız bütün denetimlerimiz kayıt altında. Havadan yapılan ve bizim yaptığımız sıkı denetimler sayesinde, son yıllarda deniz kirliliğinde yarı yarıya düşüş yaşandı” diye konuştu.