Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle hazineye devredilen birçok arazinin süreç içinde şahısların eline geçtiğini, yıllardır tarım yapılan arazilere bile “tarıma elverişli değildir” raporu verildiğini söyledi. Tarhan, “Mutlaka deniz gören, manzaralı yerler özellikle seçiliyor” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündem dışı söz alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, orman arazilerinin orman kadastrosu, 2B gibi uygulamalarla tehdit edildiğini kaydetti.
“HAZİNE ARAZİLERİ ÜZERİNDE HAKİMİYET KAVGASI”
Tarhan, “Hayli fazla yanlış ugulamalar veya kişilere dönük uygulamalar olduğunu görüyoruz.
Yine son günlerde geçtiğimiz hafta Bozön Mahallemizde yine bir vatandaşa ait 15 dekarlık üzerinde 5 yaşın üstünde limon ağaçları kesildi. Tabii vatandaşa geçmiş olsun diyoruz ama asıl oradaki temeldeki sorunu öğrendik ki deniz manzaralı olan yine Yenişehir’deki Olimpiyat Standına bakan otobandın kenarında oldukça güzel bir ormanlık ağaçlar, camlar kesilmiş geçtiğimiz yıllarda sonra bu vatandaşlar bu hazineye geçtikten sonra limon fidanı dikme kavgası.
Hazine arazisi üzerinde yine şahısların hakimiyet kurma, egemenlik kurma ve onların mülkiyeti ele geçirme. Bunu daha önce Eski Mezitli’de yaşadık. Esenbağlar Mahallemizde, Kale Mahallemizde, Bozan Mahallemizde yaşadık” dedi.
“BELEDİYELERE BASKI VAR”
Bu tür araziler konusunda belediyenin de ciddi şekilde baskı altında olduğunu ifade eden Tarhan, “Vatandaşların buraları işgal ederek bir şekilde orman kadastrosu, 2B gibi farklı uygulamalardan yararlanarak ele geçirilmek isteniyor.
Bildiğiniz bu imar planlarının olması kentlerde değer yaratıyor. Mezitli’de planların erken bitmesiyle değerinin çok arttığı gerçek. İmar planında hazineden ormana geçmiş okul alanı işaretliyken ora dahi ele geçirilmek isteniyor” dedi.
“DENİZ MANZARALI YERLER SEÇİLİYOR”
Kendilerinin de bazı araziler için tahsis talebinde bulunduklarını anlatan Tarhan, “Biz talep ettik. Limon ağaçlarının kesildiği hazine arazisini talep ettik Bozan Mahallesindeki 250 dönümlük yine arazide taleplerimiz oldu. Güneş enerjisi yapalım diyoruz.
Okul yapılsın, sağlık alanı yapılsın kamu yararına alanlar olsun ama bu zamana kadar hiçbir talebimize olumlu bir cevap verilmedi veya hiç cevap verilmedi. Yok sayılıyor bir bakıma belediyeler.
Bunlar da önemli değil cevap vermesinler oda önemli değil ama bahçe olabilecek yerlerin bu şekilde birtakım yasaların boşluğundan yararlanarak birtakım idari makamların kullanılarak veya siyasi makamları kullanarak şahısların eline geçmesine hep beraber karşı çıkmamız lazım.
Sadece belediye meclis üyelerinin değil sivil toplum örgütlerinin, milletvekillerinin ses çıkarması gerekir çünkü bu giderek sadece Mezitli ile kalmayacak.
Yenişehir’de izlerini görüyoruz belki Erdemli’de ve Anamur’da vardır. Bilmiyorum ama mutlaka deniz gören manzaralı yerler özellikle seçiliyor” ifadelerini kullandı.
“O KARARLARIN NASIL ALINDIĞINI BİLİYORUZ”
Toprak Koruma Kurulunun çalışma esaslarını eleştiren Tarhan, “Burası tarıma elverişli değildir diyor, altındaki satırda A şahsı tarafından yıllardır tarım yapılmaktadır diyor. Tarıma uygun değilse nasıl tarım yapılmış.
Toprak Koruma Kurulunun nasıl çalıştığını, nasıl karar alındığını biliyoruz. Bu kararların nasıl alındığını, kadastronun nasıl geçtiğini, hazineye nasıl geçtiğini, oradan TOKİ’ye nasıl geçtiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
“PROJENİN YERİ YANLIŞ DEDİK, DİNLEMEDİLER”
AKP grup sözcüsü İsmail Yerlikaya, Neşet Tarhan’ın TOKİ ile ilgili eleştirileri üzerine, “Madem tarım alanı üzerinde yapılıyormuş, Sayın Tarhan niye olumlu görüş bildirdi” diye sordu.
Bozön köyündeki TOKİ projesi için değil, Esenbağlar Mahallesindeki emeklilere yönelik sosyal konut projesi için olumlu görüş belirttiklerini ifade eden Tarhan, “Ayrıca o proje için yeri yanlış dedik. Israr ettiler.
Şimdi gidin orayı görün. Dere yatağına yaptılar. Altyapı yok. Saha aydınlatması parasını vatandaş veriyor.
Paket arıtma dediler ama arıtma çalışmıyor, atısu dereye bırakılıyor, o bölgede çiftçiler isyan ediyor” dedi.
kaynak:mersin yaşam