Mersin Barosu, Tarım ve Orman Bakanlığının 7. Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Mersin bölgesinde 3 Ekim 2022 tarihinde 36 yaban keçisinin avlanmasına izin verdiği 17 ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesinde hayvanın zevke ve cinayete konu edilmesinin hukuka aykırı olduğu, soykırım olduğu, cinayetin spor olarak kabulünün mümkün olmadığı, hayvanların yaşam hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle dava açtı.
Tarım ve Orman Bakanlığın 7. Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Tarsus Hopur, Çamlıyayla Cehennemderesi, Tarsus Kadıncık Vadisi, Mut Kesteldağı, Silifke Cılbayır, Silifke Kırtıl, Silifke Ağıldere, Silifke Hisar Gedik Dağı, Gülnar Azıtepe ve Anamur Sugözü bölgelerindeki yaban keçisi ve tekelerin avlanması için ihaleye çıktı. İhale kapsamında avcılara 36 yaban keçisi ve tekeyi katletme izni verilecek.
Mersin Barosu ihalelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için açtığı dava dilekçesinde Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesine göre “Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesinin yaşama karşı suç” olduğuna, “Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesinin soykırım olduğuna” dikkat çekildi.
Dilekçede “Kamu gücü kullanılarak gerçekleştirilecek bu avlar hayvanların birden fazla hakkının ama en önemlisi de yaşama hakkının ihlaline sebep olmaktadır. Oysa yukarıda bahse konu ettiğimiz Bildirgenin 14. Maddesi erki ve kamu gücünü hayvanların yaşama hakkının teminatı olarak görmektedir. Ülkemizde ise bu erk ve kamu gücü yaban hayvanlarının öldürülmesi için kullanılmaktadır. Bu durum bile bir kamu kurumunun varoluş sebepleriyle çelişmektedir.
Türkiye’nin taraf olduğu bu sözleşmenin gerekliliklerini yerine getirerek, kesin koruma statüsündeki yaban keçilerini korumak için tedbirler almak yerine, spor ya da turizm adı altında bu hayvanların öldürülmesi için kamu gücünü kullanması hukuka aykırı olduğu gibi, vicdanları da sızlatmaktadır” denildi.
kaynak:mersin yaşam