Avukatlar, oturma eyleminde avukatlık asgari ücret tarifesinin ve CMK ücretlerinin istenilen seviyeye çıkarılmasını talep etti.
Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir konuşmasında, “Bilinsin ki bu uyarı, sonrasındaki eylemliliğin habercisidir. Bizi duyun, sesimize ve taleplerimize kulak verin” dedi.
Özdemir, “Avukatlık asgari ücret tarifesinde ve cmk ücretlerinde gerçek iyileştirme istiyoruz” başlığıyla yaptığı konuşmasında, “20 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen ücretlerin ülkedeki ekonomik gelişmelerin gerekleriyle bağdaşmadığı, CMK Ücret tarifesinin ise Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin oldukça altında olduğu, emek ve mesainin karşılığı olmaktan öte külfete dönüştüğü açıktır.
5 Temmuz 2022 tarihinde TBB ve Baro Başkanları ile Adalet Bakanı arasında yapılan görüşmelerde ortaya çıkan, tarifelerin Eylül ayı başında yayınlanması için ortak çalışma yapılması yönündeki iradeyi, olması gereken bir yöntem olarak önemli görüyoruz” dedi.
“TÜM BAROLARIN ORTAK TALEBİ VE KARARLILIĞININ YANSIMASIDIR”
Özdemir, “Bugün, TBB ile Adalet Bakanlığı arasında CMK Ücret Tarifesinin belirlenmesine yönelik bir görüşme gerçekleştirilecektir. Görüşme esnasında TBB tarafından dile getirilen iyileştirme 06.07.2022 tarihli açıklamada ifade edildiği üzere tüm baroların ortak talebi ve kararlılığının yansımasıdır.
Ceza yargılamasında avukatın varlığı işkence ve kötü muameleyle ve hukuka aykırılıklarla mücadelenin bir parçası, hak arama özgürlüğünün garantisi, adil yargılanma hakkının olmazsa olmazıdır.
Adil bir yargılamanın ancak savunmanın katılımıyla var olabileceğini kabul eden hukuk devleti; ücret tekeli nedeniyle, yargının kurucu unsuru savunma için CMK görevlendirmelerini mevcut ücret politikalarıyla dayatmaktan ve bir angaryaya dönüştürmekten vazgeçmelidir.
Öncelikle ve önemle saptamak gerekir ki; CMK hizmetleri için AAÜT dışında bir belirleme kabul edilemez. Avukatlık asgari ücret tarifesinin (AAÜT) onda birine denk gelen CMK ücretleri, her biri en az 3 yıl süren bir davanın ücreti olarak avukatlara reva görülemez” ifadelerini kullandı.
“BU UYARI, SONRASINDAKİ EYLEMLİLİĞİN HABERCİSİDİR”
Özdemir, “Biz Mersin Barosu avukatları olarak bir kez daha yineliyoruz; Barolarımızın ortak kararına uygun TBB taleplerinin arkasındayız.
Bu nedenle, yapılacak değerlendirmelerde görüşlerimizin dikkate alınmasını bekliyoruz.
Bilinsin ki bu uyarı, sonrasındaki eylemliliğin habercisidir.
Hak ettiğimiz ücretler belirleninceye kadar temsil yetkimizden aldığımız haklara dayanarak daha önce belirttiğimiz gibi aşamalı eylem planlarını hayata geçirme kararlılığında olduğumuzun ve mücadeleyi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Bizi duyun, sesimize ve taleplerimize kulak verin” ifadesini kullandı.
kaynak:mersin yaşam