ABİDİN YAĞMUR
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Türkiye’de son aylarda yaşanan konut kirası ve konut satış fiyatı artışlarıyla hükümetin bu artışların önüne geçmek için atmayı düşündüğü adımları değerlendirdi.
“ALT VE ORTA GELİR GRUBU EV ALAMAZ”
Açıklamada, “Ülkemizde ve kentimizde hem satılık hem de kiralık konut fiyatları durmaksızın artıyor. Bugün toplumun alt ve orta gelir gruplarının çalışarak elde ettiği kazançlarıyla yaşanabilir bir konuta erişim imkanları kalmadı. Başta büyük kentler olmak üzere tüm şehirlerde hızla derinleşen bir barınma krizi yaşanıyor” ifadeleri kullanıldı.
“MÜLTECİ AKINI FİYATLARI ARTIRDI”
Ülkeye 8 milyon, Mersin’e 400 bin civarında sığınmacının gelmesiyle, satılık ve kiralık konut fiyatlarında anormal bir artışın gözlendiğinin kaydedildiği açıklamada, “Ayrıca hükümetin programında yer alan ve 250 bin dolardan başlayıp 400 bin dolara güncellenen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık amacıyla yapılan konut satışları kentimizde ve ülkemizde anormal fiyatların oluşumuna neden olmuştur” denildi.
KREDİ PAKETLERİ ZENGİNLERE YÖNELİK
TMMOB açıklamasında, Knight Frank Uluslararası Konut Fiyat Endeksi`nin 2021 yıl sonu verilerine göre Türkiye’nin nominal konut fiyat artışı bakımından yıllık yüzde 59 oranıyla dünyada ilk sırada geldiği vurgulandı.
Açıklamada, “Bu tabloya çözüm olacağı belirtilerek 12 Mayıs 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “Konut Finansmanı Projesi” isimli faiz indirimi paketi kamuoyuna sunuldu.
Ancak açık şekilde ifade etmek gerekir ki; 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar ile döviz ve altınların Merkez Bankası‘na satılarak karşılanması şartı ile alınacak konutlar için kredi faiz indirimini ve müteahhitlere projelerini tamamlamaları için kaynak aktarımını kapsayan paket, barınma krizinin öznesi olan kesimleri kapsamamaktadır.
Artan enflasyon nedeniyle, kazandıkları gelirle gıda ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanan geniş toplumsal kesimlerin söz konusu ayrıcalıklı kredilerden yararlanma ihtimali yoktur.
2022 yılı itibariyle Türkiye`de asgari ücretin 4.253,40 TL olduğu dikkate alındığında, konut kredisi aylık ödemesinin ortalama bir hesapla asgari ücretin yaklaşık 5 katına denk geldiği bir paket ile barınma krizine çözüm aranmaktadır. Kaldı ki açıklanan bu paket sonrasında konut fiyatlarındaki yükseliş daha da hız kazanmıştır” ifadelerine yer verildi.
“ARTIŞIN TEK SEBEBİ ARSA FİYATLARI DEĞİL”
TMMOB açıklamasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana, Mersin gibi birçok ilde ağustos ayından itibaren kamu arazilerinin konut amaçlı satışa sunulması adımı da eleştirildi.
TMMOB açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Açıklanan çözümde; konut maliyetlerinde üreticiler için arsa maliyeti tek büyük masraf kalemi gibi gösterilmekte, inşaat maliyet kalemlerinde yaşanan çok hızlı artış görmezden gelinmektedir.
Yani konut fiyatlarının artışının tek sebebi arsa değil, aynı zamanda bilimsel olmayan konut üretim pratikleri ile yanlış ekonomi politikaları neticesinde artan inşaat girdi fiyatlarıdır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından kamuoyuna açıklanan proje bu noktada iktidarın yanlış ekonomi politikalarının konut sektöründeki yansımalarının yanılsama ile üzerini örtme çabasıdır.
Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı tarafından bu proje her ne kadar düşük gelir gruplarına yönelik arsa satışı biçiminde sunulsa da kendisinin kamuoyuna yansıyan söylemleri içerisinde projenin “kent çeperinde hafta sonu kullanımına uygun ikincil konut talebine” yönelik olduğu da açıklanmıştır.
Özetle yeni tedbir de yine üst gelir grubuna ve müteahhitlere yönelik bir uygulama olmuştur.”
kaynak:mersin yaşam