İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi. Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen dernek üyelerine, çok sayıda Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri destek verdi. “Çocuklar arasında ayrımcılık yapılamaz”, “Çocuktan işçi, gelin, mahpus olmaz” dövizlerinin açıldığı açıklamada konuşan İHD Mersin Şubesi Çocuk Komisyonu sözcüsü Zeynep Kaya, dünyada ve Türkiye’de artarak devam eden çocuk işçiliğine yönelik devlet kurumlarının etkin ve etkili adımlar atmak yerine pembe tablolar çizmeye devam ettiğini söyledi.
ÇOCUK İŞ CİNAYETLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Uluslararası sözleşmelere atılan imzalara göre koruyucu yasalar çıkarılmadığı müddetçe çocuk işçiliğinin artarak devam edeceğini belirten Kaya, “2018 yılında Türkiye’de ‘çocuk işçiliği ile mücadele yılı’ olarak ilan edilmesine rağmen bunun önüne geçmek ve duyarlılığı arttırmaya dönük etkili çalışmalar yürütülmediğini hepimiz biliyoruz.
İstismarın diğer bir şekli olan çocuk işçiliği resmi olmayan kayıtlara göre Türkiye’de 3 milyonu geçmiştir. Sanayide, tarlada ve madenlerde çalıştırılan bu çocuklar raporlara yansımamaktadır” dedi.
Çocukların giderek daha güvencesiz ve daha kötü koşullarda çalışmaya zorlanırken, çocuk işçiliğinin daha tehlikeli iş gruplarına kaydığını söyleyen Kaya, çocuk iş cinayetlerinin de artmaya devam ettiğine dikkat çekti.
“EĞİTİM SİSTEMİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİ TEŞVİK EDİYOR”
İktidarın kendi varlığını sürdürmek için eğitim sisteminde yaptığı değişikliklerin çocuk işçiliğini teşvik ettiğini öne süren Kaya, “Eğitimin kesintili hale getirilmesi ile okuldan itibaren uzaktan -açıktan devam eden eğitim süreçleri milyonlarca çocuğun okul ortamlarından uzaklaşmalarına ve ucuz iş gücü olarak çalışmalarına kapı aralayan bir araca dönüşmektedir.
Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden başka illere giden ailelerin çocukları eğitimden yoksun kalıyor sağlık problemleri yaşıyor ve karın tokluğuna çalışıp çadırlarda yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLAR İÇİN İKTİDARA SESLENDİLER
Sanayi bölgelerindeki atölyelerde küçük çocukların çıraklık adı altında düşük ücretle saatlerce çalıştırıldığını, şiddete ve istismara maruz kaldıklarını söyleyen Kaya, şöyle devam etti: “Bizler tekrar hatırlatıyoruz, çocuk üzerinde ağır tahribatlara yol açan çocuk işçiliği, çocuğun fiziksel bilişsel ve duygusal alanlarına doğrudan zarar vermektedir.
Bundan dolayı, Çocukların Temel sağlık eğitim ve barınma ihtiyaçları devlet tarafından ücretsiz bir şekilde karşılanması gerekmektedir.
Derhal Uluslararası sözleşmelerde yer alan hükümler uygulanmalı ve tabana yayılmış herkese hitap edebilecek ciddi sosyal politikalar üretilmelidir.”
kaynak:mersin yaşam