Türkiye’nin girişimcilik alanındaki en büyük etkinliği Geleceğin Gücü Girişimciler (G3) Forum TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu girişimleriyle bu yıl Mersin’de düzenlendi. Genç Girişimciler Kurulu tarafından 2015’ten bu yana organize edilerek Türkiye’ye örnek olan Fikir Otobüsü Lise Projesi ile birleşen Forum, bu yıl ilk kez lise düzeyinde gerçekleştirildi. Foruma Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Osman Kiper, G3 Forum Başkanı ve Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, HABİTAT Derneği Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Hazır, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, mentörler, melek yatırımcılar, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Gençlerin ilk olarak yuvarlak masa toplantılarında mentörlerle bir araya gelerek bilgi aldığı Forum düzenlenen panelde öğrencilerin melek yatırımcıların başarı hikayelerini dinlemesiyle devam etti. Gülden Yılmaz’ın moderatörlüğündeki “21. Yüzyılın Yeni Nesil Girişimcileri” isimli panelin konuşmacıları arasında Sertifier Kurucu Ortağı Arda Helvacılar, ReContact Games Kurucu Ortağı Simay Dinç ile Fazla Gıda Kurumsal İlişkiler Direktörü Berat İnci yer aldı.
Organizasyon Fikir Otobüsü Lise Final Yarışmasıyla son buldu. Bu yıl 542 projenin başvurduğu Fikir Otobüsü Lise etkinliğinde ön elemeyi geçen 33 projeden 6’sı finale kaldı. Final sunumları sonrasında İbni Sina Özel Eğitim Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Sessiz Dünyanın Matematiği” isimli proje birinci olurken 75. Yıl Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Zeolit ile Zararlı Gazları Absorbe Etme” isimli proje ikinci, Eyüp Aygar Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Premod Kas ve Koordinasyon Eğitim” isimli proje ise üçüncü oldu. Daha fazla girişimci adayına dokunmak istediklerini belirten TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Kiper, Mersin’i girişimcilik ekosisteminin önemli bir merkezi haline getirmek istediklerini söyledi.
Kızıltan: “Ekip çalışmasına önem verin”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızlıtan, girişimci olmak için mutlaka özgüven olması gerektiğini söyledi. En küçük fikrin dahi bir gün çok büyük bir değer yaratabileceğini kaydeden Kızıltan, “Hayallerinizin peşinden koşun, birlikte çalışın, ekip çalışmasını içinize sindirin” dedi.
Yılmaz: “Girişimcilik de bir kariyer seçeneği”
G3 Forum Başkanı, GEN Türkiye Başkan Yardımcısı ve Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz ise gençlere girişimciliğin de bir kariyer seçeneği olduğunu unutmamaları gerektiğini söyledi. Z Kuşağı’nın yetkinlikleriyle girişimciliğin beklentilerinin örtüştüğünü kaydeden Yılmaz, bu fırsatın değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
Hazır: “Yarın çok geç olabilir”
HABİTAT Derneği Başkanı, GEN Türkiye Başkan Yardımcısı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Hazır ise gençlere geleceği beklemeyip bugün harekete geçmeleri gerektiğini söyledi. “Bugün kendinizle ilgili kararlarda söz sahibi olun. Geleceği beklemek çok geç” diyen Hazır, “Şu anda eleştirdiğiniz ne varsa değiştirmek için o konuda şimdiden üretime geçin ve ekip ruhunu şimdiden yaşayın. Yarın çok geç” ifadelerini kullandı.
Erkut: “Geleceğin meselesi geleceğin mesleğidir”
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve YETGEN Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut ise gençlere ‘Geleceğin Meseleleri Geleceğin Meslekleri’ konulu sunum gerçekleştirdi. Gelecekteki mesleklerin geleceğin sorunlarının çözümü üzerine şekilleneceğini kaydeden Erkut, sorun olan yerde çözüm fırsatı da olacağını belirterek sorunların doğru okunması gerektiğini vurguladı. İklim değişikliği, yaşlanan nüfus gibi sıkıntıların bugünden görüldüğünü dile getiren Erkut, “Yol planınızı hazırlarken, dünyanın neye ihtiyacı var? Nasıl para kazanabilirim? Ne yapmayı seviyorum? Hangi konuda iyiyim? Sorularına yanıt arayın” dedi. Mutlaka yabancı dilin gelişmesi ve teknoloji okur yazarlığının geliştirilmesi gerektiğini de kaydeden Erkut, “Veri bilimi ve yapay zekadan mutlaka anlamalısınız. Geleceğin akçesi adaptasyon. Alışık olmadığın işleri yapmaya kendini bugünden zorla. Üniversite diplomasının raf ömrü 5 yıl olacak. Bu nedenle kendinizi sürekli yenileyip geliştirin” dedi.