Mersin’de tarım alanlarının ve yerleşim alanlarının ortasında polipropilen tesisi kurmak isteyen özel bir şirketin bu planı Mersin kamuoyunun baskısı sonucunda ertelenmişti. Kirletici bir tesis olan polipropilen tesisinin Mersin’de kurulması şimdilik önlendi ancak şirketler Doğu Akdeniz’de bu tesisi kurmakta ısrarcı. Polipropilen tesisinin yeni adresi Hatay’ın Erzin ilçesi oldu.
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), kirletici yatırımın bölgeye gelmemesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay’daki çevre örgütleri temsilcileri tesisin kurulmak istendiği yerde bir açıklama yaparak projenin durdurulması çağrısında bulundu.
DAÇE bileşenleri adına açıklama yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Ülkemizde son zamanlarda bütün yeraltı ve yerüstü zenginlikleri küresel bir saldırıya maruz kalmıştır. Ülkemizde artık temiz hava solumak, kaynağından temiz su içmek hayal olmuştur. Ülkemiz plastik ithalatı ve kullanımıyla Dünyanın 10. büyük plastik çöplüğünden biri olmuştur.
Yaşam alanlarımıza yapılan saldırılardan bir yenisi Erzine yapılmak istenmektedir. Narenciyenin başkenti olan, Issos gibi bir antik bölge ve Burnaz gibi eşi benzeri bulunmaz bir sahile, birinci sınıf tarım toprağına ve iklimine sahip Erzin bölgemize kirletici bir teknoloji olan polipropilen tesisi kurulumu planlanmaktadır. İskenderun körfezi ve Erzin’de mevcut kirletici tesisler ile yeterince havası suyu ve toprağı kirletilmiş olup, planlanan polipropilen tesis bölgenin daha çok kirlenmesine neden olacaktır.
Polipropilen tesisi çalışmaya başlayınca atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu kirletecektir. Ayrıca tesisin soğutulması işin kullanılacak yeraltı suları zamanla toprakların çoraklaşmasına ve dolayısıyla halkın geçim kaynağı olan tarımın ve ayrıca soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda deniz kirlenecek olup bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine ve halkın sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Erzin’de yaşanacak olan bütün olumsuzluklardan Dörtyol ve İskenderun halkı da çok etkilenecektir” dedi.
“TARIM ALANLARINA KİMYASAL TESİS BİLİMSEL DEĞİL”
Hammaddesi ve teknolojisi ithal olacak olan Erzin Polipropilen Tesisinin cari açığın kapatılmasını sağlayamayacağını aksine cari açığı arttıracağını ileri süren Aslan, “Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesis yapmak bilimsel ve hukuki değildir.
Erzin ve Doğu Akdeniz halkı olarak Polipropilen tesisinin bölgemizde yapılmasına karşıyız. Yaşam alanlarımıza ve sağlığımıza zarar verecek olan bu projenin yapılmasını istemiyoruz.
Erzin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Doğu Akdeniz halkının taleplerini yerine getirerek projeyi durdurmalıdır. Bizler tesisin yapılmaması için yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
kaynak:mersin yaşam