Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, 18 şubat günü, sağlık sorunları yaşayan Avukat Aysel Tuğluk’un tahliye edilmesi talebiyle, 24 şubat günü de Tehlikedeki Avukatlar Günü dolayısıyla Mersin adliyesi önünde basın açıklaması yapmak istemiş, polis ekipleri avukatlara biber gazı sıkmış, arbede yaşanmıştı. Olayın ardından dernek üyesi ve bağımsız 22 avukat hakkında gösteri kanununa muhalefet, görevli memura mukavemet iddialarıyla soruşturma açılmıştı.
Mersin Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, haklarında soruşturma açılan avukatlarla dayanışmak için adliye önünde bir açıklama yaptı.
Açıklama Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Eş Genel Başkanı Av. İlknur Alcan ile çevre illerin baro başkanları da katıldı.
Mersin Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir, “Yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamına ve avukatlık mesleğine yönelik, özellikle son dönemlerde artarak devam eden tehdit ve saldırılara karşı sözümüzü söylemek, mücadele kararlılığımızı göstermek ve meslektaşlarımızın yalnız olmadıklarını ifade etmek amacıyla bugün burada toplanmış bulunmaktayız.
Bilindiği üzere, 18 Şubat tarihinde saat 12.30’da Mersin Adliyesi bahçesinde bas açıklaması yapmak isteyen meslektaşlarımız hem meslek onuru hem de insanlık onuruna yaraşmayacak bir şekilde kolluk kuvveti tarafından ağır saldırıya uğramışlardır.
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, meslektaşlarımıza yapılan müdahalenin üzerinden henüz sayılı günler geçmiş olmasına rağmen kabul edemeyeceğimiz bir hukuksuzluğa imza atarak, 22 meslektaşımız hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet, Görevli Memura Mukavemet ve Kamu Kurumu veya Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarının Faaliyetlerinin Engellenmesi iddialarıyla soruşturma başlatmıştır.
Meslektaşlarımızın en temel anayasal haklarından birini kullanmak üzere bir araya gelmelerine dahi tahammülsüz davranılarak kendilerine saldırılmasını, bu saldırının utancı henüz devam ederken bir de meslektaşlarımız hakkında soruşturma başlatılmış olmasını kabul etmiyoruz. Bu hukuksuzluğun bugün itibari ile derhal sonlandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
“KOLLUK GÜÇLERİNE SORUŞTURMA AÇILMASI GEREKİYOR”
ÖHD Eş Genel Başkanı Av. İlknur Alcan da, “Adliyeler bizim çalışma mekânımızdır. Daha önce adliyelerde açıklama yaptığımız gibi, bugün de yaptığımız gibi, bundan sonra da mesleğimizle ve toplumu ilgilendiren konularla ilgili açıklama yapma hakkımız var.
Buradan savcılığa sesleniyorum. Soruşturma açılması gereken kişiler bizim meslektaşlarımız değil, Anayasal haklarını kullanan meslektaşlarımıza saldırıyı yapan kolluk güçleridir. Öncelikle kolluk güçlerine soruşturma açılması gerekiyor” dedi.
“AVUKATLARA MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ”
TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan da “Mersin Barosu avukatlarının gerek 24 Şubat Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde, gerekse 18 Şubat’ta yaptığı açıklamalar, hem ifade özgürlüğü kapsamında avukatların hakkıdır, hem de yasadan kaynaklanan görevleridir. 24 Şubat Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde açıklama yapmak isteyen avukatlara müdahalede bulunulması, hem de son derece sert bir müdahalede bulunulması, gerçekten Türkiye’deki avukatların tehlikede olduğunun herhalde tek başına göstergesidir.
Türkiye’deki avukatlar tehlikedeyse, aslında tehlikede olan yurttaşlardır. Yurttaşların başta adil yargılanma hakkı olmak üzere, temel hak ve özgürlükleridir tehlikede olan.
Üzülerek ifade etmek isterim ki, her iki açıklamada da kolluğun son derece sert müdahalesi, açıkça yurttaşı savunma hakkından mahrum bırakan müdahalelerdir. Bu anlamda değerlendirdiğimizde, adliye önünde açıklama yapan avukatlara yönelik müdahalenin Barolar Birliği ve barolarımız tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Biz hak ve özgürlükler için mücadele eden tüm meslektaşlarımızın ne bir adım önünde ne de bir adım arkasında değiliz.
Tam da yanı başlarındayız. Onlarla birlikte mücadele etmeye onlarla birlikte hak ve hukuk için mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
kaynak:mersin yaşam