Mersin Çevre Platformu Sözcüsü Sabahat Aslan, bilirkişi raporunun içeriğinin MIP’nin ekonomik kazancını esas alınarak hazırlandığını belirterek, liman genişleme projesinin birçok soruna yol açacağını söyledi.
Yeni hazırlanan bilirkişi raporunun usul, yasalara ve başta Mersin Adana 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına ve Mersin ili için mevcut bulunan planlara aykırı olduğunu belirten Aslan, “Bilimsel olarak liman genişleme işlemleri kentlerin ulaşım sosyo kültürel ve çevresel etkenler göz önünde bulundurularak yapılır kuralı mevcut iken bilirkişi raporunda özellikle mevcut ulaşım sorununu kentin sosyo kültürel ve çevresel durumunu gözardı ederek şehircilik ilkelerine aykırı bir rapor hazırlamıştır.
Liman kapasite artışı ile ilgili trafik yükünün artacağı ortada ilken bilirkişi raporunun bu durumu görmezden gelmesi trafik ve ulaşım bilime aykırıdır” dedi.
“LİMAN GENİŞLEME PROJESİ BİRÇOK SORUNA NEDEN OLACAK”
Karada ve denizde artacak olan trafik yükü, kentin hava kirliliğinin ayrıca deniz kirliliğinin artışına neden olacağına dikkat çeken Aslan, “Deniz kirliliğinden kaynaklı artış gösterecek olan koku ve gürültü kent yaşamında ciddi sorunlara neden olacaktır. Raporda dolgu yolu ile yapılacak olan kapasite genişlemesinin neden olacağı çevresel ve sosyal zararlar bilimsel olarak incelenmemiştir.
Yapılması planlanan dip taramasının ve 178.000 m2 lik dolgu alanı yapımı sırasında da çevre sağlığına ve deniz ekosistemine çok ciddi zararlar vereceği açıktır. Ama rapor bu zararı göz ardı etmiştir.
Bilirkişi Raporunun içeriği daha çok MIP nin ekonomik kazancını esas olarak hazırlanmış olup kamu kullanımı kriteri incelenmemiştir. Yatırım programında Mersin Yeni Konteyner Limanı yapılması kararı mevcut ilken mevcut liman genişleme projesi birçok soruna neden olacağı açıktır.
Hazırlanan planlar ve yeni bilirkişi raporu kamu yararına şehircilik ilkelerine ve planlama ilkelerine, yasalara ve bilime aykırıdır. Dolayısıyla bu aykırılılar bilirkişi raporunda göz ardı edilmiştir” diye konuştu.
“BİLİMSEL KRİTERLER GÖZARDI EDİLİYOR”
Salı gecesi Kıbrıs açıklarında meydana gelen 6,4 şiddetinde ölçülen deprem Kıbrıs’ın yanı sıra Mersin ve Antalya’da hissedildi. Depremin sonra, Gülnar’da yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralinin güvenli olup olmadığını sorusu bir kez daha gündeme geldi.
Mersin Çevre Platformu Sözcüsü Sabahat Aslan, “Yıllarca biz o bölgenin deprem bölgesi olduğunu söyledik. Bizim itirazımızın nedeni bu bölge birinci derecede deprem bölgesi olmasıydı ve projenin iptal edilmesini biz mahkeme kanalıyla talep etmiştik. Ne yazık ki hükümet bilimsel kriterleri, gözardı ediyor” dedi.
kaynak:mersin yaşam