HÜSEYİN ŞİMŞEK
Kalkınma Bakanlığı tarafından 2014 yılında hazırlanan 10’uncu Kalkınma Planı’nda yer alan ve PSA ve IFM’nin yanı sıra Akfen Holding’in de ortak olduğu liman ticaretini kent geneline paylaştıracak olan Mersin Ana Konteyner Limanı, iktidarın son kararlarının ardından şimdilik rafa kaldırıldı. 11’nci Kalkınma Planı’nda ismi Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı olarak değiştirilen projenin Mersin yerine başka bir kente alınması ihtimaline tüm kent tepkili. Akfen Holding’in işlettiği Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş’ni (MIP) Akdeniz’de tekel olmaktan çıkarması ve kenti bölgesel bir güç haline getirmesi beklenen proje, iktidarın çeşitli karar değişikliklerinin ardından tehlikeye girdi. İktidar, özel endüstri bölgesi ve askeri bölge ilanları ile hem konteyner limanını çıkmaza soktu hem de itiraz edilen tesislerin önünü açtı. AKP, son olarak MIP’in kullandığı alanda genişlemeye gidilmesine karar verdi. Yaklaşık bir buçuk kilometre uzunluğundaki alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı ile kent merkezine kadar uzatılan MIP, denizin belirli bölgelere dolgu yapma hakkına da kavuştu. Açılan itiraz davasında da bilirkişi tarafından yapılan tespitte, MIP’in kent merkezine kadar genişlemesinin zaten felç durumda olan hayatı daha da kötü duruma getireceği ifade edildi. Ancak iddialara göre, bir üniversiteye para karşılığı rapor hazırlatan MIP, olumlu görüş aldı ve bunu mahkemeye de sundu.
GEREKİRSE ANKARA’YA ÇIKARMA YAPALIM
Mersin için önemli bir gelir kaynağına sahip olması planlanan ana konteyner limanının gözden çıkarılmasına, hemen yanındaki propilen tesisi için hazırlık yapılan bölgenin askeri bölge olarak belirlenmesine ve MIP’in kent merkezine doğru uzatılmasına yönelik girişimlere tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Gerekirse Ankara’ya çıkarma yaparım” dedi. Belediye Meclisi’nin ret kararına rağmen MIP için ayrılan alanın iktidarın kararı ile kent merkezine kadar genişletilmeye çalışıldığına dikkati çeken Seçer, MIP’in var olan alanını 40 yıllığına kiraladığını hatırlattı. Seçer, “Biz özelleştirme yaparken bu limanın içini kiraya verdik, Mersin’in holünü, Mersin’in girişini, koridorunu kiraya vermedik. Büyükşehir Belediyesi olarak MIP’in alanının kent merkezine kadar genişletilmesinin uygun olmayacağını, zaten Meclis kararıyla da bu sabit, tüm kamuoyuyla paylaştık. Bu konuda gerekli mercilere, gerekli görüşleri aktardık ancak bir netice alamadık” dedi.
SADECE MİLLETTEN TALİMAT ALIRIM
Mersin’in, Kalkınma Planları’nda da yer alan ana konteyner limanına mutlaka sahip olması gerektiğinin altını çizen Seçer, “Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kente sahip çıkmak zorundayım. Bunu da halkla yaparım, meclisimle yaparım. Gücümü halktan alıyorum, kimseden talimat almam” diye konuştu. Kaynak:birgün gazetesi