Yalınayak Mahallesi Birlik Sitesi sakinleri, granül üretim fabrikalarının yaydığı kirli hava ve kötü kokudan şikayetçi. Gündüzleri çöp yığınlarından, akşamları ise fabrikalardan yayılan kokudan şikayetçi olan site sakinleri, belediyeleri göreve davet ediyor. Birlik Sitesi Yöneticisi Mehmet Salih Bengi, bölgede yaşanan sorunları belediyelere aktardıklarını ama belediyelerin bölgeyi sahiplenmediğine vurgu yaptı. Bengi, “Herkes taşı birbirine atıyor. Kendi bölgeleri olmadıklarını bildiriyorlar. Burası sanki ayrı bir yermiş gibi davranılıyor. Sanki biz Türkiye’de yaşamıyoruz. Bu çevrede şimdiye kadar bir tane belediye çalışanı görmedim. Benden çöp vergisi alıyorlar ama belediye yok” dedi.
Akdeniz ve Toroslar Belediyesi arasında kalan Yalınayak Mahallesi Birlik Sitesi sakinleri, granül fabrikalarının ve çöp yığınlarının yaymış olduğu hava ve görüntü kirliliğinden şikayetçi. Güney gazetesinden Nihat Altuntaş’ın haberine göre, uzun zamandır belediyelerden yardım isteyen mahalleliler, şimdiye kadar herhangi bir belediye çalışanının bölgeye gelmediğini ve yaşanan sorunlarla ilgili bir girişimde bulunmadığını iddia ediyorlar.
“Gece fabrika, gündüz moloz ve çöp yığınlarının kokusuyla mücadele etmeye çalışıyoruz” diyen mahalle sakinlerinden Numan Salman, “4 yıldır bu mahallede oturuyoruz. Zaten mütehhatimiz kaçtı. Kendi evimizi kendimiz yaptırdık. Civardaki fabrikaların dumanı özellikle akşam üzeri tütmeye başlıyor. Gece fabrika, gündüz moloz ve çöp yığınlarının kokusuyla mücadele etmeye çalışıyoruz. Gece evlerimizin pencerelerini açamıyoruz. 15 günlük bir çocuğum var. Ben bunun sağlığını düşünmek zorundayım. Yetkililer bize yardımcı olsun.Burası Akdeniz ve Toroslar Belediyesinin bölgelerinin kesiştiği bir noktada. Yolun bir tarafı Akdeniz diğer tarafı Toroslar. Fabrikaların genel ruhsatı Toroslar’a ait. Akdeniz’e gittiğimiz zaman Toroslar’a, Toroslar’a gittiğimiz zaman ise Akdeniz’e gönderiyor. Yardımcı olmuyorlar. Sorumluluk almıyorlar” diye konuştu.
“HERKES TAŞI BİRBİRİNE ATIYOR”
Birlik Sitesi Yöneticisi Mehmet Salih Bengi ise “2 senedir bu bölgede yaşıyor. Akdeniz, Büyükşehir ve Toroslar Belediyesi bu alanda yaşanan problemlerle ilgili vatandaşlara yardımcı olmuyor. Herkes taşı birbirine atıyor. Kendi bölgeleri olmadıklarını bildiriyorlar.
Burası sanki ayrı bir yermiş gibi davranılıyor. Sanki biz Türkiye’de yaşamıyormuşuz gibi muamele görüyoruz. Bu çevrede şimdiye kadar bir tane belediye çalışanı görmedim. Benden çöp vergisi alıyorlar ama belediye yok” dedi.
“ÇOCUKLARIN OYNAYABİLECEKLERİ YER YOK”
Mahalle sakinlerinden Kader Onaran, çocukların oyun oynayabilecekleri bir alanın olmadığına dikkat çekerek, “2 yıldır burada oturuyoruz. Akşamları biz yoğun bir lastik kokusuna maruz kalıyoruz. Onun haricinde bir tır garajına çevrildi. Çocuklar burada tırların altında kalma tehlikesiyle karşı karşıyalar.
Ama Ayrıca bütün molozları buraya döküyorlar. Burada dumandan durulmuyor. Sabaha karşı fabrikalardan yayılan kötü kokuyla uyanıyoruz. Bunların dışında burada hayvancılıkta yapılıyor. Bu çocukların oynayabilecek yerleri yok” dedi.
“KAÇAK ÜRETİME DEVAM EDİLİYOR”
CHP’li Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız ile HDP’li Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Bedriye Kuş da mahalle sakinleriyle bir araya gelerek odestek verdi.
Yıldız yaptığı açıklamada, “Buralar 40 yıldan bu yana sorunlarla boğuşuyor. Buralara yıllar öncesinden Toroslar Belediyesi tarafından 2 sınıf gayri sıhhi müessese ruhsatıyla küçük üretim yapan atölyelerin kurulmasına izin verilmiş.
Fakat bu atölyeler zamanla kendini büyüterek geliştirerek fabrika statüsüne geçmişler. Dolasıyla bunların Büyükşehir Belediyesinden 1 sınıf gayri sıhhi müessese ruhsatı alması gerekiyor. Fakat bu ruhsatları da alamamışlar.
Çünkü bu alanlar artık konuta açılmış olduğu için bu tip sanayi üretim tesislerinin açılmasına izin verilmiyor. Dolayısıyla buradaki tesislerin aslında Organize Sanayi Bölgesine taşınması lazım. Burada akşam saat yediden sonra hafif rüzgar esmeye başladığında kokudan duramıyorsunuz.
Dumandan, pislikten durulmuyor. Bunun sebebi de granül yakılan fabrikaların üretmiş olduğu duman, pis ve iz. Hukuken bunların engellenmesi lazım. Zaten artık bütün herkes söylüyor. Fabrikaların çoğunun ruhsatı olmadığı için mahkemeler tarafından mühürletilmiş ama bir kısım kaçak üretime devam ediyor. Bunların engellenmesi lazım” dedi.
kaynak:mersin yaşam