Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı işbirliğiyle Macaristan'da iş ilişkileri kurmak veya geliştirmek isteyen MTSO Üyelerini bilgilendirmek adına Macaristan Ticaret ve Yatırım İmkanları Webinar Programı düzenlendi. Online platformda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan gerçekleştirdi. Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan Ticaret Ataşesi Áron Sipos, Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Burak Aktaş ve Macar Eximbank Ülke Direktörü Arda Tugay'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Macaristan’ın ekonomik yapısı, yatırımcılara uygulanan teşvikler ve erişilebilecek finans kaynakları hakkında bilgi verildi.
Kızıltan: “Macaristan ile ticaretimizi artırma hedefindeyiz”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ülkeler arası ikili işbirliğinin ekonomiler üzerindeki etkisine dikkat çekti. Toplu görüşmeler yerine ikili işbirliklerinin, diyaloğun ekonomik ilişkilerin gelişimi üzerinde daha etkili olduğunu vurgulayan Kızıltan, “Macaristan ile Türkiye arasındaki görüşmeler, anlaşmalar her iki ülkenin karşılıklı kazanması, ticaret yapan kurumların çıkarlarının gözetilmesi anlamına gelir. Özellikle covid sonrası dönemde ülkelerin ikili diyaloğunun gelişmesinin çok daha yararlı olacağını düşünüyorum. Bu sayede ülkeler birbiriyle deneyimlerini paylaşabilecek, hem de ticaret yapmaları ülkeleri birbirine yakınlaştıracaktır. Bu anlamda düzenlenen webinarın çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Mersinli iş insanlarının da dünyanın birçok yerinde yatırım yaptığını, ticareti bulunduğunu bildiren Kızıltan, “Macaristan yakından tanıdığımız, tarihi bağlarımızın da olduğu ülkedir. Macaristan bize Avrupa ülkeleri arasında en yakın ve sempatik gelen ülkedir. Bu nedenle geliştireceğimiz diyalog ile ticaretimizi artırma hedefindeyiz” ifadelerini kullandı.
Matis: “Anadolu’da potansiyel yüksek ama ticaretimiz yeterince yüksek değil”
Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, ülke olarak son dönemlerde dış ticarete verdikleri önemi, özellikle covid sonrasında ekonomiye dönük çalışmalara daha çok ağırlık verdiklerini aktardı. Özellikle Türkiye ile birlikte Afrika’ya açılma konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Matis, her ay Türk iş insanları ya da DEİK gibi kuruluşlardan bir tanesi ile toplantılar düzenlediklerini söyledi. Türkiye ile Macaristan arası ticaret performansının da hızla geliştiğini kaydeden Matis, dış ticaretin bir yılda 3 milyar dolardan 4 milyara yükselerek yüzde 33’lük ciddi artış gösterdiğini bildrdi. Macaristan’da ihracatı geliştirmek için İhracat Teşvik Ajansı adı altında Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir kurum bulunduğunu aynı zamanda Macaristan Eximbank ile finans olanakları sunulduğunu, Macaristan’da yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılara çeşitli teşvikler vererek kolaylıklar sağladıklarını kaydeden Matis, “Ancak gördük ki Mersin’in de içinde yer aldığı Anadolu illerinde ciddi eksiğimiz var. Büyük potansiyel bulunmasına rağmen yeterince ticaretimiz yok. Bu nedenle toplantı düzenlemek istedik” dedi.
Aktaş: “Türkiye hedef pazarlardan biri”
Ajansın çalışmaları ve hedeflerine değinen İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) Genel Müdür Yardımcısı Burak Aktaş, “Macaristan’ın dış ticareti büyük ölçüde AB ülkeleri ile gerçekleşiyor. Hedefleri ise dünyanın başka coğrafyalarına da açılabilmek” dedi. Macar hükümeti adına çalışıp ülkeler arası ticari köprü kurduklarını dile getiren Aktaş, “Macar şirketlerinin ürün ve hizmetlerini Türkiye ve Yunanistan pazarlarına tanıtıyoruz. Macaristan’dan ithalat yapmak isteyen Türk şirketlerine doğru tedarikçiyi, Türkiye ve Yunanistan’a ihracat yapmak isteyen Macar şirketlerine doğru distribütörü bulmaları için ücretsiz danışmanlık sunuyoruz” dedi. Macaristan ekonomisi hakkında bilgi de veren Aktaş, 2021 yılında öngörülen enflasyon oranının yüzde 4.4, işsizlik oranının yüzde 4 civarında olduğunu söyledi. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın AB verilerine göre yüzde 6 civarında artması beklenen Macaristan’ın yatırım yapılabilir ülkeler arasında gösterildiğini kaydeden Aktaş, Macaristan’ın lojistik açıdan güçlü bir ülke olduğunu anlattı. Macaristan’ın Türkiye’den ağırlıklı olarak mobilya, giyim eşyası ve alüminyum aldığını, makine, kimyasal, plastik ve canlı hayvan sattığını dile getiren Aktaş, “Tarım, gıda, sağlık teknolojileri, bilgi iletişim, çevre ve su teknolojileri, makine, elektronik ve otomotiv, hafif sanayi ve kimyasallar ise Macaristan’da potansiyel barındıran sektörler” dedi.
Tugay: “Türk Eximbank ile işbirliğine gittik”
Yatırım ve ticarette finans ayağının önemine dikkat çeken Macar Eximbank Ülke Direktörü Arda Tugay, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Mal ve hizmet alımlarında 2 yıl geri ödemesiz 12 yıla kadar finansman desteği sağlayabildiklerini kaydeden Tugay, yapılacak makine ekipman, hammadde ya da malın cinsine göre tedarik finansmanı yapabildiklerini söyledi. Macaristan’a yapılan yatırımları finanse edebildiklerine de değinen Tugay, Macar ekonomisinin dış ticarete bağlı olduğunu ve yabancı yatırımcılara önemli kolaylıklar sağlanabildiğini söyledi. Yılbaşından bu yana Türk Eximbank ile işbirliğine gittiklerini de kaydeden Tugay, “Macar ve Türk yatırımcıların 3. ülkelere yapacağı yatırımlarda birlikte sigorta ve finans imkanı yarattık. Macaristan’ın Afrika’ya açılmada önemli bir devlet politikası var. Birçok Türk şirketinin özellikle müteahhitlerin Afrika’da iş yaptığını düşündüğümüzden Afrika’ya yönelik ilk işlemlerimizde işbirliğine varız” dedi. Macaristan’a yatırımların yüzde 50’sine kadar olan kısmına nakit destekler, vergi indirimleri gibi kolaylıklar tanınabildiğini belirten Tugay, kurumlar vergisinin yüzde 9 olduğunu ve 13 yıl süreyle bu vergiden yüzde 80 muafiyet sağlanıp yüzde 1.8 kurumlar vergisi ödenmesine imkan tanınabildiğini belirtti.
Sipos: “Türk yatırımcılara önemli avantajlar sağlanıyor”
Macaristan Ticaret Ataşesi Áron Sipos da ülke ekonomisi hakkında bilgi verip yabancı yatırımcıya sağlanan destekleri anlattı. “Macaristan’da sağlam bir iş ortamı, rekabetçi yatırım sistemi ve kaliteli iş gücü var” diyen Sipos, Avrupa’nın Türkiye’ye açılan en yakın kapısı olduklarını bildirdi. Türkiye ile Macaristan’ın 2013’te stratejik anlaşma imzaladığını kaydeden Sipos, “Macaristan Türkiye’yi doğuya açılım politikasının merkez ülkelerinden görüyor. Bu nedenle Türk yatırımcılara önemli avantajlar sağlanıyor. Macaristan’da yatırım maliyeti 8 bin Avro’dan başlıyor ve 7 günde şirket kuruluyor. Asgari ücret 4 bin TL civarında ve işçi adına ödenen primler de yüzde 15 oranında” dedi. Teşvikler Türkiye’deki gibi bölgelere ayrıldığını ve 3 farklı bölge bulunduğunu kaydeden Sipos, en doğuda yapılan yatırıma yüzde 50 hibe verilebildiğini batıya gittikçe yüzde 25’e düştüğünü anlattı. Sipos, vergi indirimlerinden muafiyetler, yeni elemana eğitim desteği, hibeler, ar-ge desteklerinin de yabancı yatırımcılara verilen destekler arasında yer aldığını söyledi.