Büyükşehir’in gençlerinden büyük başarı
Büyükşehir’den destek alarak üniversite sınavlarına giren gençler önemli başarılar elde etti. Bu kapsamda 1042 öğrenciden 579’u lisans, 463’ü ise ön lisans bölümlerine yerleşti. Öğrencilerden 30’u Tıp Fakültesi, 42’si Mühendislik, 18’i Hukuk, 23’ü Diş Hekimliği, 105’i Öğretmenlik, 11’i Beslenme ve Diyetisyenlik, 8’i Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, 27’si Hemşirelik, 7’si Mimarlık, 21’i Gastronomi ve Mutfak Sanatları, 12’si ise Psikoloji gibi birçok bölüme yerleşti.
Öte yandan gençlerden 26’sı İlk ve Acil Yardım, 10’u Anestezi, 15’i Hasta ve Yaşlı Bakım bölümlerini kazanırken, 9’u ise Adalet bölümüne yerleşti.
“1042 öğrencimizin üniversitelere yerleştiğini görmekteyiz”
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdal Gökayaz, elde edilen başarı tablosuna dair açıklamalarda bulunarak, “2021 YKS sonuçlarına baktığımız zaman Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hem merkezde hem 8 ilçede bulunan eğitim ve öğretime hazırlama kurslarında toplam 1042 öğrencimizin lisans ve ön lisans düzeyinde üniversitelere yerleştiğini görmekteyiz” dedi.
“Belki de eğitim tarihinde pek fazla görülmemiş bir sene oldu”
Önceki yıllara kıyasla bu yıl pandemi nedeniyle farklı bir durum geliştiğini de sözlerine ekleyen Gökayaz, “Bu sene aslında belki de eğitim tarihinde pek fazla da görülmemiş bir sene oldu. Bütün eğitim kurumları çok ciddi bir pandemi problemiyle baş başaydı. Doğal olarak biz de etkilendik. Zaman zaman online sisteme, zaman zaman yüz yüze eğitime geçmek durumunda kaldık. Baktığımız zaman genel anlamda zor bir seneydi. Fakat bu zor süreci bütün öğretmen arkadaşlarımızla birlikte kolaya çevirmek için canla başla çalıştık. Online eğitime de yüz yüze eğitime geçildiği zamanlara da hızlı bir şekilde adapte olduk. Ortaya bu sonucu çıkartmak için herkes canla başla çalıştı” diye konuştu.
“Rehberlik çalışmalarımızın en son aşaması tercih danışmanlığı oldu”
Sadece üniversiteye hazırlık sürecinde değil, tercih döneminde de gençlere destek verdiklerini kaydeden Gökayaz, “Yıl içerisinde devam eden bütün rehberlik çalışmalarının en son aşaması da tercih danışmanlığı oldu. Tercih danışmanlığı konusunda da çok ciddi bir çalışma yaptık. Kongre Sarayı’nda yaklaşık 3 hafta süren bir çalışma tertipledik. Aynı zamanda sadece merkezde değil, 8 ilçemizde de bu çalışmayı Kurs Merkezlerimizde yürüttük. Evet, sınav sonuçları alınıyor, öğrenciler belli puanları alıyorlar fakat bir sonraki aşama, tercihlerin ne şekilde yapılıyor olduğu. Biz bu konunun da büyük bir hassasiyetle üzerinde duruyoruz ve dolayısıyla da tercihler konusunda da iyi bir çalışma ortaya koyuyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmalar Mersin’de yaşayan, bu sınava giren tüm öğrencilerimizi kapsar nitelikte bir çalışma oluyor” ifadelerine yer verdi.
Bu çalışmaları yaparken ‘eğitimde fırsat eşitliği’ ilkesini ön planda tuttuklarını vurgulayan Gökayaz, “Burada bir kıstasımız var. Yüzde 50 sosyoekonomik durumu, yüzde 50 de başarı durumunu göz önüne alıyoruz” dedi.
“Öğrencilerimiz süreci benimsediler ve baş etme stratejileri geliştirmeye başladılar”
Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezindeki Kurs Merkezi’nde görevli Rehber Öğretmen Özlem Özkan, pandemi sürecinden eğitim camiasının ciddi bir şekilde etkilendiğini vurgulayarak, “Öğrencilerimiz hem psikolojik hem de akademik anlamda bir çöküş sürecine girdiler. Fakat buna rağmen kötü sonuçlar almadık. Bocalamalarına rağmen süreci güzel götürdüler. Sonuçlar şaşırtıcı derecede iyiydi. Yani hem öğretmenlerimiz hem de öğrencilerimiz artık bu süreci benimsediler ve baş etme stratejileri geliştirmeye başladılar. Herhangi bir olumsuz durum karşısında artık bizim de A, B ve C planlarımızla hazır durumda bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Hukuk Fakültesi’ni Büyükşehir Belediyesi sayesinde kazandım”
Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yerleşen Büyükşehir’in gençlerinden Cansu Doğan, bu yıl Büyükşehir’in Kurs Merkezi’nde Hukuk Fakültesi hedefiyle üniversite sınavına hazırlanan Gül Damla Demir’le buluştu. Meslek lisesi mezunu olduğunu ve Adliye’de staj yaptığını belirten Cansu Doğan hayalini gerçekleştirdiğini vurgulayarak, “Hakim, savcı ve avukatların nasıl iş yaptıklarını gördüm ve ‘ben de burada olmalıyım’ dedim. O yüzden çok çalıştım. Lise son sınıftan beri çalışıyorum ama son sınıfta hedefimi tutturamadım. ‘Bir daha çalışacağım’ dedim. Bu sene yine çalıştım ve hedefi tutturdum. Büyükşehir Belediyesi sayesinde kazandım. Babam asgari ücretle çalıştığından özel dershanelere verecek paramız olmadığı için buraya başvurmuştum. Burası olmasaydı tek başıma çalışmak zorunda kalacaktım bu da hukuk için pek mümkün olmayacaktı. O yüzden Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Gül Damla Demir de Hukuk Fakültesi için iddialı olduğunu belirterek, “Çok uzun süredir hayalim Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmak. Geçen yıl mezun oldum, denedim, başaramadım. Alt yapı oluşturdum. Bu yıl yapabileceğime inanıyorum. Burada da ilk senem. Buranın bana vereceği şeylerle başaracağımı biliyorum. Çünkü geçen yıl gelen arkadaşlarım vardı, özele gitmeme rağmen benden daha çok verim aldılar” diye konuştu.
“Burası olmasaydı dışarıya ücret ödeyemezdim”
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanan Ali Emre Kutsal da Anestezi Uzmanlığı kazanma hedefiyle çalışmaya başlayan Birgül Bolat’la buluştu. Küçüklükten beri Tıp Fakültesi kazanmak istediğini kaydeden Bolat, “Vahap Başkan’a ve tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz. Bu eğitim süreci genel olarak zaten online ağırlıklıydı. Kitap, deneme destekleri oldu. Rehberlik servisi velilerimizle sürekli iletişim halindeydi. Bizlerle de sürekli iletişim halindeydi. Öyle güzel bir süreç oldu” dedi.
17 yaşındaki Birgül Bolat da Mersin Üniversitesi’nde okumak istediğini belirterek, “Dersler çok güzel gidiyor. O yüzden mutluyum. Burası olmasaydı dışarıya ücret ödeyemezdim” diye konuştu.
Pamukkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni kazanan Ali Ceviz, geride bıraktığı eğitim süreciyle ilgili, “Genel olarak Tıp, Hukuk kazanan birçok kişiyi duydum. Ben de bunların içinde olmaktan dolayı mutluyum” ifadelerine yer verdi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği’ni kazanan Muhammet Doğan ise “Burayı nasıl hatırlayacağım? Zor durumda kaldığım için ekonomik şartlar el vermiyordu ama yine de bir çözüm sağladı bize. Burada aldığım eğitim hayatımda hep bir yerde olacak” dedi.