“3 BİN 500 ÇOCUKTAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR”
Başkan Tarhan’ın açılışa katılan tüm çocuklara kitap dağıttığı etkinlikte, kalıtsal bir hastalık olan DMD hastalığı hakkında toplumsal duyarlılık gösterilmesi ve aileler arasında dayanışmayı sağlamak için bir araya geldiklerini dile getiren DMD Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Sadık Çiftçi, “DMD Genetik geçişli bir kas hastalığıdır. Vücuttaki tüm çizgili kasları eritmesi nedeniyle insanın yaşamı boyunca çok büyük sorunlarla yüz yüze kalmasını sağlayan bir hastalıktır. Yaklaşık 3 bin 500 çocuktan birinde görülür ve insanları tekerlekli, sandalyeye mahkum eder” şeklinde bilgi verdi.
“AĞAÇ DİKMEK DMD HASTASI ÇOCUKLARIMIZIN FİKRİ”
Ağaç dikme fikrinin yaşanan orman yangınları sonrası DMD hastası çocuklardan çıktığına dikkat çeken Çiftçi, “Geçtiğimiz aylarda ülkemizin can damarını yok eden bir orman yangınları süreci yaşadık. Bu noktada DMD’li çocuklarımız neler yapabiliriz diye görüş alışverişinde bulundular. Çocuklarımızın bu önerisini Belediye Başkanımız Neşet Tarhan’a ilettik. Kendisi bizi kırmadı ve bugün muhteşem bir olaya imza atıyoruz. Bize bu imkanı sağlayan başta Mezitli Belediye Başkanımız Neşet Tarhan olmak üzere, Park ve Bahçeler Müdürümüz Hasan Orhan’a ve tüm belediye çalışanlarımıza teşekkürlerimizi sunarız. Orman yangınları görünen fekaletler, bir de görünmeyen felaketlerle karşı karşıyayız. Bunlardan birisi de DMD ailelerinin yaşadıkları sorunlar. Çocuklarına kol kanat gererek, onları hayata bağlayıp yaşam kalitelerini artırmak için ömür boyu canla başla çalışıyorlar. Onlara potansiyel tedavileri yetiştirmeye çalışıyorlar” dedi.
“TOPLUM OLARAK TÜM SORUNLARA DUYARLI OLMALIYIZ”
Ülke olarak toplumumuzun tüm kesimlerinin sorunlarına karşı hassas olunması gerektiğine vurgu yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise. “DMD rahatsızlığını sokağa çıkıp anket yapsak yüzde 1 bilen çıkacağını sanmıyorum. Demek ki öncelikle yapmamız gereken böyle bir hastalık olduğunu topluma anlatmamız gerekiyor. Bu etkinliğimizin amaçlarından birisi de bu. Sosyal devlet anlamında sorunlar yaşadığımız için bir sahipsizlik ortaya çıkıyor. Eğer böyle bir hastalık var da biz bundan haberdar olmayacak öncelikle bu yöneticilerimizin bir eksikliği. O zaman iş belediyelere düşüyor. Klasik belediyecilik anlayışının dışına çıkarak ihtiyaç nerede ise o alana yönelmek gerekiyor. Pandemi ile bazı dersler aldık diye tahmin ediyorum. Artık bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Eski kavgaları bırakacağız. Önyargıları aşacağız Hangi parti olursa olsun sevgiyi ön plana almak gerekiyor. Hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Umarım bizim bu çalışmamızla birlikte DMD hastalarının daha fazla farkına varırız ve bir şeyler yapmaya başlarız. Ben de yeni öğreniyorum ve öğrendikçe de bir şeyler yapmaya çalışıyorum” diye konuştu.