Bugün kapılarını açan okullarda yeterli tedbirlerin alınmadığına dikkat çeken Eğitim- Sen Mersin Şube Sekreteri Semih Gündoğdu, “Okullara gerekli ödeneğin gönderilmemesi nedeniyle eğitimin bütün yükü öğrenci velilerinin üzerine yıkılmış, kayıt parası başta olmak üzere, velilerden sıvı sabundan, deterjana kadar çeşitli adlar altında para toplanmaya başlanmıştır” dedi.
Pandemi nedeniyle iki yıla yakın kapalı olan okullarda bugün itibariyle yüz yüze eğitime başlandı. Eğitim-Sen Mersin Şubesi yeni eğitim öğretim yılıyla ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.
“Eğitim öğretim yılı Kovid-19 salgınının gölgesinde açılırken, okulların salgın koşullarına karşı hazır olduğunu söylemek mümkün değildir” diyen Eğitim- Sen Mersin Şube Sekreteri Semih Gündoğdu, okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediğine, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığına dikkat çekti.
“TEMİZLİĞİ SAĞLAYACAK PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR”
Okullarda temizliği sağlayacak personel eksikliği sorunu devam ettiğini vurgulayan Gündoğdu, “Uzun süredir İŞKUR personeli üzerinden sağlanan personel ihtiyacı sorununun çözülmesi için ayrılması gereken ödenekler ayrılmadığı gibi; okullarımızda sağlıklı bir ortamın düzenli bir şekilde oluşturulması için yardımcı personellerin görevlendirmeleri de hala yapılmamıştır” dedi.
EĞİTİM SENDİKALARI NELER ÖNERİYOR
Eğitim-Sen, okullarda mutlaka uygulanması gereken tedbirleri sıraladı. Velilerin de takipçi olmasını istedi. Taleplerden bazıları şöyle:
* Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sistemi tüm sınıflarda hayata geçirilmeli.
* Öğrenci ve öğretmen tuvaletleri genişletilmeli, lavabo sayısı arttırılmalı, öğretmen odası sayısı en az 2 olmalı.
*Okullarda maske, sabun ve diğer hijyen malzemeleri mutlaka bulunmalı, bu kalemler velilerden beklenmemeli
*Yardımcı personel ve temizlik personeli görevlendirmesi için İşKUR’un ekim ayında yapacağı atamalar beklenmemeli
*Taşımalı eğitim sistemine son verilerek köy okulları açılmalı, boş kalan imam hatip okulları diğer okullara verilmeli
* Pandemi koşullarında 40 dakikalık ders sürelerinin azaltılması için eğitim emekçilerinin de görüşleri alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalı.
*Seyretilmiş sınıflar öğretmen ihtiyacını artıracağı için en az 100 bin öğretmen ataması bu dönem başında yapılmalı.
kaynak:mersin yaşam