ABİDİN YAĞMUR
Yenişehir ilçesine bağlı Limonluk Mahallesinde bir arsanın belediye hizmet alanından konut alanına çevrilmesine ilişin imar planı değişikliği belediye meclisinde reddedildi. Buna rağmen arsa sahibi, planlarda belediye hizmet alanı olarak görülen parsel üzerinde inşaata başladı. İmar izni ve inşaat ruhsatı olmamasına rağmen yapılan inşaat çalışması belediyenin müdahalesiyle şimdilik durduruldu ancak henüz yıkılmadı. Belediye meclisi üyesi Abdurahman Yıldız, “Hızla bu yağmayı durdurmamız gerekir. Apartmankondu şeklinde olacak bu iş. Bu imar yağmasının hemen durdurulması lazım” dedi.
Mersin’in arsa değeri en yüksek ilçesi olan Yenişehir’de arsa sahipleri ve müteahhitler yeni konut alanları belirlenmesi için sürekli olarak lobi yapıyorlar, Yenişehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi sürekli olarak imar plan değişikliği talepleriyle karşılaşıyor.
Limonluk Mahallesi 36. Cadde üzerinde, Eyüp Aygar Fen Lisesi kuzeyinde arazisi bulunan bir aile de, imar planlarında Belediye Hizmet Alanı olarak ayrılan yaklaşık 5 dönümlük arsanın konut alanı olarak işaretlenmesi için belediyeden talepte bulundu.
Yenişehir Belediye Başkanlığı çok sayıda imar değişikliği talebi dosyasıyla birlikte söz konusu alanla ilgili imar değişikliği talebini de Mersin Büyükşehir Belediye Meclisine getirdi.
Yenişehir Belediyesi 5 binlik planlarla ilgili değişiklik teklifinde söz konusu arsanın belediye hizmet alanından çıkarılmasını, konut alanı olarak planlara işlenmesini istiyordu ancak Büyükşehir Belediye Meclisi arsanın konut inşaatına açılmasını oy çokluğuyla reddetti.
İNŞAAT RUHSATI OLMADAN İNŞAATA BAŞLADILAR
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin kararına rağmen arsa sahipleri önce arazinin etrafını tel örgü ve fileyle çevirip kapattı ardından da temel atıp inşaata başladı.
Arsa üzerinde yapılaşmaya izin veren imar planı değişikliği ve herhangi bir inşaat ruhsatı olmamasına rağmen arsa üzerinde inşaat çalışmaları belli bir süre sürdü.
Belediye meclisi üyelerinin uyarıları üzerine belediye ekipleri inşaatı durdurdu ancak kaçak yapı henüz yıkılmadı.
Bugünlerde Limonluk Mahallesi 36. Cadde’den geçenler, etrafı filelerle, çinko tabelalarla çevrilmiş arsanın tam ortasındaki inşaatı görüyor. İnşaatın hangi kullanım amacıyla yapıldığı belli değil. İnşaatın sorumlusunun kim olduğunu gösteren bir tabela da bulunmuyor.
“İmar yağması girişimi”
Söz konusu arazinin konut yapılaşmasına açılmasına karşı çıkan CHP’li belediye meclisi üyesi Abdurahman Yıldız, imar planı dayanağı ve inşaat izni olmamasına rağmen, belediye hizmet alanı üzerinde inşaata başlanması “imar yağması girişimi” olarak niteledi.
Yıldız, “5 dönüme yakın belediye hizmet alanı. Buraya herhangi bir imar izni verilmiş değil, inşaat ruhsatı verilmiş değil ama bir tarafına tel çekilmiş, öbür tarafa çinkolar çekilmiş ve inşaat yapılmaya başlanmış” dedi.
“İNŞAAT YIKILMALI, ÖRTÜLER KALDIRILMALI”
Yıldız, “Mersin’in en kıymetli, en nadide ilçesi olan Yenişehir ilçesi gözümüz gibi korumamız gereken, imar işleri açısından dikkatli davranmamız gereken kentlerimizden, ilçelerimizden bir tanesi. Niye? Çünkü Mersin kurulduğu günden bu yana imar yağmasına karşı direnebilmiş bir kent değil.
Kentimizin önemli bir kısmı ya gecekondu alanlarından oluşuyor ya da gecekondu önleme bölgelerinden oluşuyor. Fakat Yenişehir ilçemiz yeni bir kent olmasından dolayı diğer ilçelerimize göre daha planlı, mimari açıdan daha şık bir kentimiz.
Fakat bu önünde bulunduğumuz alanda olduğu gibi bir imar izni olmadan, belediyeye hizmet alanında böyle fiilen, kaçak bir şekilde yapı inşaat başlatılmasına izin vermek gelecekte şunu doğuracaktır: Diğer ilçelerimiz gibi Yenişehir’imizi de plansız hale getirecektir.
Burada fiili inşaatın durdurulması, inşaatların yıkılması ve örtülerin kaldırılıp bu arazinin halka hizmet edecek tesisler için kullanılması lazım. Burası Yenişehir’de boş kalan nadir arazilerden biri. Yenişehir’de neredeyse adım atacak yer kalmadı. Bu saatten sonra Yenişehir’de yapılacak inşaat işlerinde daha dikkatli olmamız gerekir” dedi.
“APARTMAN KONDU ŞEKLİNDE OLACAK BU İŞ”
Arazinin imar planlarında tanımlandığı şekilde halka kazandırılması gerektiğini kaydeden Yıldız, “Halkın gündelik yaşamında kullanabileceği tesisler için değerlendirilmesi gerekir. Yani artık burada yeni bir apartmana gerek yok. Zaten etrafımız apartmanlarla dolu.
Buralarda yeni apartmanlar yapmaya gerek yok. Burayı sosyal tesis yapabiliriz, park yapabiliriz. Hızla bu yağmayı durdurmamız gerekir. Yoksa kısa süre sonra Yenişehir ilçemiz de diğer ilçeler gibi gecekondu önleme bölgesi olacak.
Ama apartman kondu şeklinde olacak bu iş. Bu imar yağmasının hemen durdurulması lazım. Buraya ruhsat verilemez çünkü burası belediye hizmet alanı. Buranın niteliğini değiştirerek konut alanına çevrilmesi denendi. Meclise geldi.
Ancak belediye meclisinin kahir ekseriyetiyle bu konu reddedildi. Yani buranın konut alanı olmasını istemediğini belediye meclisi de gösterdi. Buraya ruhsat verilemez. Onun için bu inşaat kaçak inşaattır” ifadelerini kullandı.
kaynak:mersin yaşam