Büyükşehir’e otobüs alımı için ödenek aktarımı kabul edildi
Meclis’te, 2021 mali yılı faaliyet ve projeleri kapsamında planlanan “Otobüs Alımı” için ödenek aktarılmasıyla ilgili madde gündeme geldi. Madde, oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Seçer, bunun üzerine yaptığı açıklamada, “Biz bu ödenek aktarımıyla 56 adet 9 metrelik otobüs alma imkanına sahip olacağız. Her şeyi hazırdı, ihaleye çıkamıyorduk ödenek yokluğundan. Çok kısa bir süreç içerisinde çıkacağız. Ağırlığı Tarsus’ta olmak üzere; bu daha kısa dorseler, köy yollarında toplu taşıma hizmetlerinde, Tarsus’ta yoğun şekilde kullanacağımız yeni otobüslerimiz olacak” dedi.
Başkan Seçer, toplu taşımada yeni bir çalışma başlattıklarını duyurdu
Toplu taşımada yeni bir çalışma başlatarak, elektrikli otobüsleri test aşamasına aldıklarını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, şu anda araçların çekiş gücü, performans, konfor ve yakıt tüketimine baktıklarını söyledi. 35 yolcu kapasitesine sahip ve ayaktaki yolcularla toplam 60 yolcu taşıyabilen 9 metrelik otobüslerin çevre duyarlılığı açısından önemli bir çalışma olacağını belirten Seçer, “Geleceğe dair en azından çevre duyarlılığı açısından önemli çalışmalar diye düşünüyorum. CNG otobüs alımları da böyleydi. Bu elektrikli otobüslerin testleri de olumlu çıkarsa, performansları uygun olursa, belediyemiz kentimize bu otobüslerden de kazandırırsa hem yeni nesil yakıtlar hem çevre dostu yakıtlar hem modern bir toplu taşımacılığa daha süratle adım atmış oluruz” diye konuştu.
“Mersin’in geleceğinden çok büyük bir beklentim var”
Mersin’i bundan sonraki süreçte lastik tekerli araçlarda çevre dostu yakıtlara, raylı sistemlerde ise modern bir sisteme kavuşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan Seçer, “Mersin gerçekten geleceğin yükselen yıldızı, modern kenti, çağdaş kenti, refah kenti olma yolunda çok hızlı adımlarla ilerliyor. Bölgemize gösterilen ilgi, burada yapılan hem merkezi yönetimin hem yerel yönetimlerin yaptığı çalışmalar, kentin kendi dinamiklerinin ortaya çıkarttığı sonuçlar bunu işaret ediyor. Mersin’in geleceğinden çok büyük bir beklentim var. Mersin’e dair inanılmaz bir moralim var, motivasyonum var. İnşallah çalışmalarımız, emeğimiz, Allah zayi etmesin, bunları gösterecektir” dedi.
Servis araçlarından ücret alınmamasıyla ilgili karar yılsonuna kadar uzatıldı
Meclis’te, pandemi sürecinde zor günler geçiren servisçi esnafını ilgilendiren bir karar da alındı. Servis araçlarından 31 Temmuz 2021’e kadar ücret alınmamasıyla ilgili daha önceki birleşimlerde alınan karar, bu Meclis’te 31 Aralık 2021’e kadar uzatıldı. Başkan Seçer, “Burada öğrenci servis araçlarından ruhsatlandırma ve denetim bedeli, harcı, herhangi bir ücreti almayacağız. Daha önce de 31.07.2021’e kadar bunun kararını Meclis kararıyla almıştık. Şimdi bu süreyi bu yılın sonuna kadar uzatıyoruz. Bu da servis esnafına belediyemizin bir katkısı olsun diye yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
“9 ilçemizde öğrenim desteği sağladığımız 4 bin 13 öğrencimiz var”
Meclis’te öğrencilere yapılan destekler de görüşüldü. Bazı Meclis üyeleri Büyükşehir’in öğrencilere sunduğu desteklerle ilgili Başkan Seçer’e teşekkürlerini iletti. Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nden başlayarak öğrencilere sundukları desteklerden bahseden Başkan Seçer, eğitimle ilgili daha iyi işler yapılabileceğini ancak bunun bütçeyle bağlantılı olduğunu vurguladı.
Bir yandan yeni projeleri hayata geçirirken bir yandan da eski dönemden kalan projeleri geliştirdiklerini belirten Başkan Seçer, “Örneğin bizim 9 ilçemizde öğrenim desteği sağladığımız 4 bin 13 öğrencimiz var” dedi. Yönetime geldiklerinde Büyükşehir’in kurs merkezlerinden öğrenim desteği alan öğrenci sayısının 1800 civarında olduğuna dikkat çeken Seçer, şöyle devam etti:
“Baktık 2018-2019 eğitim yılında 4 bin öğrenci kayıt alınmış ama yılsonu 1800 öğrenci, 1900 öğrenci kalmış. Bu önemlidir. Yani 4 bin başlayıp yüzde 50 öğrencilerin devamsızlığı önemlidir. Şimdi bizim dönemimize gelelim. Geçen yıl biz 3 bin 800 civarında başladık, 4 bin 13 öğrencimizle bitirdik. Yani eğitim-öğretim sezonu içerisinde de bazı bölgelerde kayıt almak zorunda kalıyoruz. Çünkü bu eğitim merkezlerimize gelen çocuklarımızı aileleri bir dershaneye, bir eğitim kurumuna gönderse emin olun bu standarttaki bir eğitim kurumuna 15-20 bin TL para öderler.”
Başkan Seçer, 2020-2021’de 4 bin 13 öğrencinin 125’inin Türkiye’de ilk 50 binlik sıralamaya girdiğini, 12 öğrencinin ise ilk 5 binlik sırada yer aldığını sözlerine ekleyerek, “Demek ki iyi de bir eğitim yapılıyor” diye konuştu.
“Biz geldiğimizde eğitim merkezi olmayan ilçeler vardı”
Belediyenin resmi internet sitesinde kurs merkezlerinin ön başvurularının devam ettiğini duyuran Başkan Seçer, “Merkeze yığılıp kalmadık. Biz geldiğimizde eğitim merkezi olmayan ilçeler vardı. Şimdi hepsinde var. Aydıncık’ta var. Aydıncık’ın nüfusuna bakın, oradaki öğrenci sayımıza bakın, yani müthiş bir durumdur. Tiril tiril de bir dershane. Bozyazı’ya açtık, bu yıl açtık. Anamur’a açtık. Geçtiğimiz yıllar. Gülnar, gayet güzel bir dershanemiz var. Silifke, Erdemli, Tarsus, merkez ve bu yıl Yenice dahil 750 ek kontenjan yaptık LGS için. Yani 4 bin üniversite öğrencileri için. 750 de LGS’ye hazırlanacak çocuklarımız için. Burada 227 öğretmen çocuklarımıza eğitim veriyor. Bu yıl da öğretmen sayımız ihtiyaca göre 272 olarak planlandı ama tabii ki ihtiyaç doğrultusunda bu sayımızı artıracağız” ifadelerine yer verdi.
Büyükşehir’in öğrenim yardımları iki yılda yüzde 60 arttı
Öğrenim yardımlarına da değinen Başkan Seçer, yönetime geldiklerinde bu tutarın 1000 TL olduğunu söyledi. Göreve başladıklarında 500 TL’si ödenmemiş olan öğrenim yardımlarını 250 TL-250 TL şeklinde ödediklerini belirten Seçer, “Bir sonraki yıl bunu 1250 TL’ye çıkarttık ve şu şartı koyduk; dedik ki zorunlu ödemeler kalemine alacağız bunu. Yani başka birçok yere ödeme yapamayabilirsiniz ama öğrencilerimizin bedellerini gönderin diye. İkinci yıl bunu 1400 TL’ye çıkarttık yani geçen yıl. Bu yıl da 1600 TL, komisyonumuz da bunu onayladı. Çocuklarımıza eğitim-öğretim sezonunda yardımda bulunacağız. 2 yılda yüzde 60’lık bir artış demektir. Bu önemli ve değerli bir çalışmadır diye düşünüyorum” dedi.
“Buradaki şartlar belli”
Başkan Seçer, geçen yıl 6 bin 475 öğrencinin, önceki yıl 7 bin 200 öğrencinin bu yardımlardan faydalandığını belirterek, bu yıl da 7 bin civarı öğrencinin faydalanabileceğini öngördüklerini söyledi. Öğrenim yardımlarında bazı şartlar olduğuna da dikkat çeken Seçer, “Biliyorsunuz, buradaki şartlar belli. Mersin’de ikamet etmek zorunda. Açık öğretim hariç, üniversitelerin en az 4 yıllık ve üzeri bölümlerini ve vakıf üniversitelerinin yüzde 100 burslu bölümlerini okumaya hak kazanan öğrencilerimize bu nakdi yardım desteklerini sağlıyoruz. Şehit ve gazi yakınlarında bu şartların bazıları, bu kriterler aranmıyor” dedi.
“Bütçemiz nispetinde bu yardımları yapıyoruz”
Meclis’te üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini kazanan öğrencilerin öğrenim yardımlarından faydalanıp faydalanamayacağı konusu da gündeme geldi. Mersin’de geçen yıl yaptıkları çalışmada her yıl yaklaşık 6 bin öğrencinin üniversiteye önlisans düzeyinde kayıt yaptırdığını tespit ettiklerini vurgulayan Başkan Seçer, “Rapor dediniz, biz bunun çalışmasını yaptık. Ama biliyorsunuz bu bütçe meselesi. Eğitim, birinci derecede makro politikalarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bir alan. Biz yerel yönetimler, tarımda olduğu gibi eğitimde daha çok destek olarak ek bir görev, ek bir sorumluluk anlayışı içerisinde bu projeleri ya da bu uygulamaları, bu çalışmaları yapıyoruz. Bütçemiz nispetinde biz bu yardımları yapıyoruz. Ama bu konuda ‘acaba bütçeden belli bir miktarı buraya aktarabilir miyiz’ diye bir çalışma yapacağız” diye konuştu.
Bir Meclis üyesinin öğrenim yardımlarının öğrencilerin gelir durumu gözetilerek yapılması yönündeki önerisini makul bulan Başkan Seçer, “Herhangi bir gelir testine tabi tutulmuyor. Yoksul-varsıl bir ayrım yapılmıyor. Ama bir çalışma yapabilirsek ki elimizde fena değil, veriler var. Biz önümüzdeki toplantıya kadar bu konuda Meclis’e bir sunum yapabiliriz. İlave bir kaynak ayırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” ifadelerine yer verdi.
“Çok sayıda kalemde eğitime Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak katkı veriyoruz”
Başkan Seçer, öğrencilere yardım dışında dolaylı desteklerde bulunduklarını da söyledi. Öğrencilerin belediyeye ait toplu taşıma araçlarını 1 TL’den kullandıklarına dikkat çeken Seçer, Tarsus ve Mersin merkezde de Çamaşır Kafe hizmetini başlattıklarını kaydetti. Sahilde ve yeni alınan Sarı Limon otobüslerde ücretsiz Wi-Fi hizmeti verdiklerini sözlerini ekleyen Seçer, şöyle devam etti:
“MERCİ Danışmanlık Merkezimiz ile öğrencilerimize ve eğitimine devam edemeyen veya güçlük çeken öğrencilerimize rehberlik, psikolojik destek hizmeti sağlıyoruz. MERCİ’den Mersin’de yaşayan mülteci gençler de faydalanabiliyor. MERCİ’de bireysel terapiler, eğitim rehberliği, kariyer planlaması gibi hizmetler ücretsiz olarak veriliyor. Demek ki çok sayıda kalemde eğitime Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak katkı veriyoruz.”
Eğitim alanındaki desteklere olumlu baktığını vurgulayan Seçer, “Tabi yüce Meclis’in de özellikle para konusundaki yaklaşımları ne kadar olumlu olursa, Mersin Büyükşehir Belediyesi bu tip kaynaklara ne kadar rahat erişebilirse bu tip çalışmaları daha süratle yapacaktır. Yani biraz da görev size düşüyor” dedi.
“İmar A.Ş. belediyenin ihalesine giriyor, yasa gereği teminat yatırması gerekiyor”
Meclis’te İmar A.Ş.’nin belediyeye ait ihalelere girebilmesi için teminat mektubu alabilmesi yetkisi teklifinin komisyon tarafından oy çokluğuyla reddedilmesi konusu da gündeme geldi. İmar A.Ş.’nin bir şirket olduğunu vurgulayan Seçer, “Doğaldır. Sosyal yardım. Billboardları biliyorsunuz geldiğimizde 1 TL para alamıyordu. Belediye işletmecisinden 1 delikli kuruş alamıyordu. Biz geldik mahkemeyi sonuçlandırdık. Belediyenin billboardları belediyenin işletmesine geçti. İhale açtık. İmar A.Ş. girdi, ihaleyi de kazandı. Şu anda İmar A.Ş. bunu işletiyor. Ardından pandemi girdi. Tabi bütün hesaplar bozuldu. Bütün billboardlar boş. Doğal olarak kira gelirin yok, zarar ediyorsun. Yoksa İmar A.Ş.’nin herhangi bir açık veren pozisyonu yok. Personel rejimine de düzen getirdik. Oradaki o hantal yapıyı da ortadan kaldırdık. Gerçekten çok iyi işler yaptı. Belediyenin bazı ihalelerine girdi. Araç kiralama işine girdi. Yani bir cep bir cebe yardımcı oluyor. Ya da bir şirket diğer bir şirketine. İkisi de belediye. Biri şirketi, biri kendisi belediyenin. Şimdi bu kadar halisane, açık seçik bir çalışma var ortada. Diyoruz ki: Bu şirket geliyor belediyenin ihalesine giriyor. Doğal olarak yasa gereği teminat yatırması gerekiyor. Bu parayı şimdi nerden bulalım? 3 milyon, 5 milyon, 10 milyon. Bunu teminat mektubuyla yapalım? Olmaz. Şimdi bunun izah edilecek bir tarafı yok” dedi.
“75 kuruşa biz ekmek satıyoruz, Türkiye’nin en ucuz ekmeği. Bu zarar değil”
İmar A.Ş.’nin zarar ettiğini ve bu nedenle görüşmelerde ret kararı aldıklarını söyleyen bir Meclis üyesine yanıt veren Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Durum böyle değil tabi ki. Faaliyet zararı, sabit giderlerdeki rakam. Bakın sadece 6 ayda ekmek fabrikasından eksi yazan rakam 3 milyon lira. Sadece ekmek fabrikasından. 75 kuruşa biz ekmek satıyoruz. Türkiye’nin en ucuz ekmeği. Şimdi bu zarar değil. O teknik olarak zarar görünüyor ama öyle değil. Ben isterdim ki 2019, 2020, 2021’i mukayese edin. Kaç kişi çalışıyordu, ne oldu? Orada giderlerimiz ne kadar azaldı? Ciddi bir düzelme var. Yapmayın Allah aşkına! O bahsettiğiniz faaliyet raporları sizin de çok üzerine düştüğünüz Parkomat. Bizim ayda 40-50 bin lira orada zararımız var. Bunu biliyor musunuz? Bu, ilk 6 ay içerisinde. Yahu 6 ayda sadece o bize eksi kalemlerde, gelir kalemlerinde eksi 300 bin TL sıkıntı yaratıyor. Zarar görünüyor. Ekmek fabrikası aynı şekilde, otoparklar aynı şekilde. Az önce söylediğim gibi billboard. Ortada billboard yok, billboard kazandırdı ve geliri var. Belki kağıt üzerinde zarar görünüyor ama öyle değil. Çünkü ihaleye girmiş, yüksek miktarda bir teklif koymuş ortaya. İhale kendinde kalmış. Ardından pandeminin getirdiği sıkıntıları yaşamış. Ama bu demek değildir ki orada bir yönetim zafiyeti var. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. İyi irdeleyin, iyi inceleyin. İsterseniz komisyona bir daha göndereyim. Bir daha bir çalışma yapalım. Ama böyle düşündüğünüz gibi değil. Bizim önümüzü tıkarsınız. İş yapamayız. Biz istiyoruz ki, İmar A.Ş. vasıtasıyla ya da imkan olsa İstanbul Belediyesi bunu çok önceden başarmış. Yani rahmetli Topbaş döneminde başlamış çalışmaya. Şirketleşmiş, birçok alanda şirketleri ile işini yapıyor. Biz arzu ediyoruz ki şirketler üzerinden belediyeye mal ve hizmet alımını yapalım. Daha süratli hareket ediyorsunuz. Daha efektif çalışıyorsunuz. Daha karlı çalışıyorsunuz. Biz burada bir gayret içerisindeyiz. Burada önümüzü tıkamayın lütfen!”
Meclis’te sunulan görüşlerin ardından madde bir kez daha Başkan Seçer tarafından komisyona sevk edilmek üzere oylandı. Teklif oy birliğiyle kabul edildi.
‘Mersin hafif raylı sistemini onaylıyoruz, Başkan’a söyleyin finansman arayışına çıksın’
Hafif raylı sistemin ihalesini gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Seçer, şu ifadeleri kullandı:
“Proje daha önce 18.8 kilometre, 15 istasyondan oluşan bir hat olarak projelendirilmiş. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü 6 Şubat 2019 tarihinde onaylamış. Biz yönetime gelmeden önce Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı; imzalamış, tamam demiş, onaylamış. Metro, yani hafif raylı sistem diyelim şu anki proje. Bir isterseniz aktarayım size. 18.8 kilometre. Mezitli-Mersin Serbest Bölge en son geldiği şekliyle. Daha önce daha kısaydı, sonra uzatılmış vesaire. O kadar detaya girmeyeceğim. Biz yönetime geldiğimizde kucağımızda bulduğumuz buydu. Bunu Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yatırım programına alınması gerekiyordu. Gerekli girişimleri yaptık. Yönetime geldiğimiz dönemde, yani yaklaşık olarak 5 ay sonra 5 Eylül 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bu onaylandı. Hatta şöyle bir haber geldi; ‘Mersin hafif raylı sistemini onaylıyoruz, Başkan’a söyleyin finansman arayışına çıksın. Yani ihale hazırlıkları yaparken finansman arayışına çıksın.’ Bunları da not alın oradan bu söylediklerimin doğruluğunu da teyit edebilirsiniz. Biz de bu projeyi ihaleye çıkmak üzere hazırlıklarını başlattık. Yalnız orada şöyle bir çalışma yaptık ki 3 ayımızı aldı. Başlangıç ve bitim noktalarının, onun da hikâyesini dinledik. Bazı bölümlerinin hem projenin maliyetini düşürelim hem şu anda kısa-orta vadede uygun görmediğimiz kısımları rötuşleyelim. Kalan kısmıyla ihaleye çıkalım diye düşündük ve Mezitli Belediyesi eski binasının önünde başlattık. Getirdik eski otogarın orada bitirdik. Daha önceki projede eski otogar yoktu. Bu nereden çıktı? Dedik ki aslında bu doğu-batı aksında bir proje, memleket yani Mersin kuzeye doğru büyüyor. Hem Doğu yakasından büyüyor hem batı yakasından büyüyor. Oralara da bir raylı sistem çalışalım.”
“Biz bu inşaata başlamak istiyoruz arkadaş, kazmayı vurmak istiyoruz”
Mersin’de tramvay, hemzemin, yeraltı raylı sistemlerin toplamını 34.4 kilometreye çıkardıklarını, şu anda ilk etap ihalesini yaptıklarını ifade eden Seçer, 2. ve 3. etabın ihale sonuçlarının ise zarflarda açılacak olduğunu söyledi. Başkan Seçer, ihale sürecini tüm ayrıntılarıyla Meclis üyelerine anlatarak, 28 Nisan 2021’deki ihaleye 3 teklif geldiğini ve şu anda komisyonda değerlendirmelerin yapıldığını kaydetti. Seçer, şöyle devam etti:
“Bu komisyonda bekleme süresi yani değerlendirme süresi 150 gündür yasal olarak. Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül… Yani niçin re’sen getirdiniz dediniz ya. Peki niye bugüne kadar beklediniz? Bizim ihalemiz şu şekildeydi; finansmanı bul, gel ya da getirdiğin finansmanın maliyetleri idarenin hoşuna gitmiyorsa, idare istediği şekilde finansman bulma hakkına, özgürlüğüne sahiptir. Biz bu firmayı aylarca bekledik. Şu anda komisyonda verdiği tekliften yola çıkarak en az teklif atan firma, finansman arayışına çıktı. Bulduğu finansmanın maliyetini biz çok yüksek gördük. Dedik ki; ‘biz kendi finansmanımızı yaratabiliriz.’ Nasıl yaparız? Bono ihraç ederiz. Şimdi dünya sıkışık, Türkiye sıkışık. Şu anda artık aslında dünya piyasalarına, uluslararası finans sektörüne baktığımız zaman libor eksi durumlarda. Ama Türkiye’nin içinden geçtiği bu süreç, bölgedeki durumlar, buraya bakış açısını finansman açısından olumsuz kılıyor ve maliyetlerimiz artıyor. Dedik ki; ‘geçici olarak biz bu inşaata başlamak istiyoruz arkadaş, kazmayı vurmak istiyoruz. Bono ihraç edelim, bir an önce başlayalım.’ Yaklaşık olarak tabii ki yasalardan kaynaklı bilançomuza baktık. 900 milyon gibi bir bono ihracı yapabiliriz ki bizim maliyetimiz daha fazla ama daha sonra ilave kredileri bulabiliriz. Biz 900 milyonluk kısmının Meclis’ten onayını alalım, borçlanma yetkisini alalım. Hazine bono ihracına çıksın, belediyemizin bono ihracını gerçekleştirelim ve biz ihaleyi sonuçlandıralım. Eylül’ün 28’ine kadar ve bizim artık bu saatten sonra her gün, her saat bizim için değerli. Onun için re’sen getirdik. Şu durumda söylediğim gibi biz ihale sonucunu açıklayamıyoruz çünkü finansman konusunda herhangi bir somut noktaya erişemedik.”
“Metronun yapımına başlayacağız”
Metro konusunun kamuoyunda da çok tartışıldığını ifade eden Başkan Seçer; “Biz metroyu her detayını, her ortamda, her platformda anlatmaya, izah etmeye çalıştık. Teknik boyutlarını, Mersin’in geleceğe dair projeksiyonlarda nerede durduğunu, kente ne katacağını, kentin toplu taşımasına, gelişmesine ve ilçelerin birbirleri ile bütünleşmesine, kentin sosyal yaşamına ne katacağını defaatle hep anlattık. Bir kez daha bunlarla kafanızı şişirmek istemiyorum. Bu tip önemli projeler sadece yerel yönetimlerin onayıyla, uhdesiyle olmaz. Bakın Ulaştırma Bakanlığı’nın Altyapı Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmış, yatırım programına alınmış bir projeden bahsediyorum ve biz bunun ihalesini tamamlamak üzereyiz. Biz şu anda finansmanını arıyoruz. Yani yüzmüşüz, yüzmüşüz, yüzmüşüz kıyıya kadar gelmişiz. Bundan sonra ya bu iş sekteye uğrayacak ya biz ‘Vira Bismillah’ diyeceğiz, kazmayı vuracağız. Mersin halkı bizden bu müjdeyi bekliyor. Metronun yapımına başlayacağız” diye konuştu.
Mersin’de yapılacak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı’nın İnşaat ve Elektromanyetik Sistemlerinin Temini, Montajı veya Tahvil İhracı Projesi ile ilgili 900 milyon liralık finansman yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesi teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. Bunun üzerine Başkan Seçer; “Teklifimiz yüce Meclisimiz tarafından kabul edilmiştir. Mersinimize Hafif Raylı Sistem Projesi’nde önemli bir adım daha atılmıştır. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun diyorum” ifadelerini kullandı.