15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR   10:32  MOLA EVİ’NİN ÖZEL BİREYLERİ SİNEMA ETKİNLİĞİ İLE EĞLENDİ  17:58  VAHAP SEÇER’E BİR DESTEK DE GELECEK PARTİSİ’NDEN  16:56  TOROSLAR’DA CAMİLER RAMAZAN AYINA HAZIRLANIYOR  16:20  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “MERSİN VE İLÇELERİ MAKÛS TALİHİNİ ARTIK YENMELİDİR”  16:57  AHMET SERKAN TUNCER; "MEZİTLİ’YE GÜZELLİK KATMAYA GELİYORUZ!"  14:54  SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ  09:46  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ZEYTİNLİ CADDESİ`Nİ YENİLEDİ  13:29  CHP ANAMUR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI DURMUŞ DENİZ; MECLİS ÜYELERİ İLE ESNAFI GEZDİ  11:10  VAHAP SEÇER, NARENCİYE PAKETLEME TESİSİNDE İŞÇİLERLE BİR ARAYA GELDİ 

Nazmi Akdağ yazdı: Adalet ve liyakat
   

“..Atatürk savaştan çıkmış, yoktan var ettiği Cumhuriyetin ilk yıllarında dahi adalet ve liyakatten ayrılmamıştır. Bugün adalet ve liyakate ne kadar önem verildiği ortada. Maalesef adalet ve liyakatin yerini itaat ve biat kültürü almış durumda. Muhalefet partilerinin Merkez Bankasındaki 128 milyar doların akıbetini sorguladığı afişler hiçbir yasal dayanağı olmadan toplatılmakta. Savcılarca toplatmaya gerekçesi olarak “Cumhurbaşkanına hakaret etme ihtimali olduğu” gösterilmekte…”

 
   

Atatürk’le ilgili bugüne kadar çok kitap okudum.

Gerek askerlik, gerekse yoktan var ettiği Cumhuriyetin kuruluşuyla ilgili.

 

Atatürk’ün yakın çevresinde bulunanların anılarından oluşan derleme bir kitabı okuyorum. “Anılarla Atatürk” kitabında Atatürk’le ilgili daha önce çok bildiğim anıların dışında yeni anılarla da karşılaştım.

Son okuduğum kitaptan iki yaşanmış olayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu iki gerçek hatırayı okuduktan sonra günümüzle karşılaştırmayı sizlere bırakıyorum.

*

Atatürk bir Balıkesir seyahatinde kendisine Milli Mücadele’de yakın hizmetler etmiş bir kişiyle karşılaşır.

Arkadaşı, haksız yere ceza aldığını belirterek Atatürk’ten yardım ister.

Yanında bulunan Adalet Müfettişine “Bu konuyu çözün. Ben olayı biliyorum vatandaş suçsuz” der.

Anacak Adalet Müfettişi tüm yargılamaların tamamlandığını ve infaz aşamasına geldiğini belirterek

“Buna imkan yok. Bunu ben değil Adalet Bakanı da çözemez” der.

Bunun üzerine Atatürk , “Ama ben söylüyorum bu iş haksızdır. Ben işin gerçeğini biliyorum. Haksız yere vatandaşı cezalandırıyoruz. Peki bir adli hata olursa kanun bunun tashihini öngörmez mi? “ diye sorar.

Müfettiş “yeni deliller var diye dilekçe yazarsa yeniden yargılanacağını” söyleyince,

Atatürk Milli Mücadelede birlikte savaştığı arkadaşına dönerek “Beni şahit olarak göster. Onda yeni deliller olduğunu haber aldım diye iddia et. Ben mahkemeye gelir ve şahitlik ederim” der.

Ulu önder Atatürk’ün adalete olan saygısının bir örneği.

*

Yine bir yurt gezisinde Atatürk’ün otomobilinin önünü yaşlı bir teyze keser ve Atatürk’e “Beni tanıdın mı oğul? Ben sizin Selanik’te komşunuzdum. Bir oğlum var. Devlet Demir Yolları’na girmek istiyor. Siz onu alsınlar dediniz. Fakat Müdür dinlemedi. Oğlumu yine işe almamış. Ne olur bir kere de siz söyleyiniz“ der.

Atatürk “Oğlunu almadılar mı? Benim söylememe rağmen oğlunu işe almadılarsa ne kadar iyi olmuş. Çok iyi yapmışlar. İşte Cumhuriyet böyle anlaşılacak. Çünkü senin oğlunun o işi yapamayacağına kanaat getirmişlerdir” der.

Bu da Atatürk’ün liyakate verdiği önemi gösteriyor.

Atatürk bu küçük iki örnekten de anlaşılacağı üzere, savaştan çıkmış, yoktan var ettiği Cumhuriyetin ilk yıllarında dahi adalet ve liyakatten ayrılmamıştır.

Bugün adalet ve liyakate ne kadar önem verildiği ortada.

Maalesef adalet ve liyakatin yerini itaat ve biat kültürü almış durumda.

Muhalefet partilerinin Merkez Bankasındaki 128 milyar doların akıbetini sorguladığı afişler hiçbir yasal dayanağı olmadan toplatılmakta.

Savcılarca toplatmaya gerekçesi olarak “Cumhurbaşkanına hakaret etme ihtimali olduğu” gösterilmekte.

Savcıların bu gerekçesi aklıma şu fıkrayı getirdi.

Adamın biri kahveye girmiş yüksek sesle “ Bugün yağmur yağacak “ demiş.

Kahvede bulunan bir şahıs çekmiş silahını adamı öldürmüş.

Kahvedekiler sormuş “Adamı haksız yere neden öldürdün?”

Adam da şöyle demiş:

“Köyde benle ördek lakabıyla dalga geçildiğini biliyorsunuz. Yağmur yağınca suların toplandığı göletler olacak ve buralarda ördekler yüzecek. Anlayacağınız vurduğum adam bana ördek dedi.”

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA