13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Yoksa Biz Ölmüş müyüz? Münevver Özgenç Yazdı
   

“… Ülke kaynaklarını kendisine doğal hak görenleri daha da küstah yapmış, Kaz Dağlarında, Cerattepe’de, Bursa Kirazlıyayla’da, cennet Akkuyu’da ve yurdun dört bir yanında yaşam alanlarına yapılan saldırılara karşı direnen her biri birer avuç yöre insanı ve çevrecilerin çığlıklarını sessiz, direnişlerini desteksiz bırakmışsak: Demek ki ülke sahipsiz, bizler ise çoktan ölmüşüz!..”

 
   

“Kötü ve karanlık günlerimizde çaresizliğe yakılmış gibiydi;

 

“Dağlar Seni Delik Delik Delerim/Kalbur Alır Toprağını elerim”

1982 yılı olsa gerek; Belkıs Akkale’ye müzik alanında iyi bir çıkış sağlarken, dağları olmasa da hasret ve ayrılık acısı çeken yüreklerimizi delen zalim bir türküydü.

Aynı yıl halka dayatılan bir Anayasa ile un ufak edilen kazanımlar, yele giden emekler ve kalburla elenip, üzerimize elenen ölü toprağı.

Toplum böyle bir karabasanın altında hâlâ uyurken, her şeyimiz haraç mezat satılıp bitiriliyor.

Topraklarını kalburla elemek için şimdi gözlerini dağlarımıza diktiler. Bu türküyü bu yüzden anımsadım.

İnsanın neresi ağrırsa canı oradadır derler ya, bazan ince bir diş sızısı, ufak bir bere diz kapağında, küçük bir kesik parmak ucunda.

Ülkeler de öyle midir?

Ya alıcı kuşların pençeleriyle yaralı, ihanet dirsekleriyle kırk kanadı kırık ülkem!

Bugünlerde alıcı kuşlar üç İhanet Yasası’nın peşinde;

Göz dikilen dağlarımız, madenlerimiz, ormanlarımız!

Zenginlik adına neyimiz varsa, üzerine konmak için dönüp duruyorlar üzerinde, sürüyle. Açılmış pençeleri, sivri gagaları, keskin dişleriyle.

Dört gün önce Meclisten geçti birisi: Nükleer Santral Yasası.

Güneşimiz de, rüzgârımız da varken, üstelik başka seçeneklere de sahipken, illa da pahalı, tehlikeli, dışa bağımlı, sökülmesi yapımından belalı, atıklarının depolanması hâlâ dünyada baş sorun olan, bu sebeplerden dolayı yüz çevrilmiş bir teknolojide ayak diremek hangi verilmiş sözlerin zorlaması bilinmez,

Santral kurulumu için arazi tahsisi bedelsiz, türlü teşvik yanında, hazine garantisi cebinde, Tahkim Yasası arkasında!

İkincisi, orman özelliğini yitirmiş arazilerin satışına izin veren 2B Yasası.

Satıştan elde edilecek gelirlerle orman köylülülerinin kalkındırılacağı söylense de, imar fırsatçılarının, orman yağmacılarının dört gözle beklediği can simidi!

Üçüncüsü ise sayesinde altın arayıcılarının dağlarımızda çoktan mevzilendiği Maden Yasası.

Yürürlükte bulunan bu yasa ile (5 Haziran 2004) altın avcıları dağlarımızda, ormanlarımızda, kıyılarımızda, meralarımızda, imar alanlarımızda, hatta evlerimizin temelinde altın arayabilecek. Hem de en etkili zehir olarak bilinen siyanür ile!

Altın arama macerasında Bergama örneği gözler önünde dururken! Buraların altını tükenmiş toprak tepeleriyle kaldığı bilinirken, son çığlıklar Kaz Dağları ve Artvin Cerattepe’den gelmekte.

Kaz Dağları dünyanın Alp’lerden sonra ikinci oksijen deposu.

Cerattepe ise dünyada en yaşlı bitki örtüsüne sahip sayılı alanlardan birisi. Bunların dışında Uşak’ta, Eskişehir’de, Gümüşhane’de,Tunceli’de sayısız ruhsatlar alınıp, faaaliyetlere başlanmış durumda. Yerli ve yabancı uzantılı çok sayıda şirket ağaçları kesmeye, dağları delmeye başladı bile.

Ülkemizin bu yolla zenginleşeceği koca bir yalan! Çıkarılan altınlar doğrudan yurt dışına gidecek. Sadece üretilen altının %’2’si devlete kalacak olan.

Kısaca, altın avcıları altınlarımızı götürürken, geride yüzlerce yıl temizlenemeyecek zehirli bir çevre kalacak.

Bir de halkımıza kanserli bir yaşam!

…     …

Beni çoktan aştı bu acı diyor ya Suavi bir şarkısında;

Sırf çevre değil, on dört yıl sonra her alanda ülke olarak geldiğimiz yer içler acısı iken, dün sabah denk geldiğim bir haber nedeniyle bir kez daha isyan ettim ülkemin bunca yağmalanıp talan edilmesine!

Kaz Dağlarında altın aramaya yetkili şirketin(*)aynı zamanda işletme ruhsatı sahibi Genel Müdürünün, oraların asıl sahibi köylüleri, çevrecileri nasıl da hiçe sayan kibirli, pervasız bir rahatlıkla insanı çileden çıkaran konuşmalarını izleyince.

Kaz Dağlarında onbinlerce ağacın kesilmesinin ardından 425 gün bölgede nöbet tutan çevrecilerin başlattığı Su ve Vicdan Nöbeti için “30 yıldır bekliyoruz, 3-5 ay daha bekleriz” diyerek. 60 yıllık ruhsat izinleri varmış üstelik.

 

Üstteki yazımı da bu yüzden anımsadım. “Bu Yağma Nereye Kadar” başlığı ile

2007 Kasımında yazmışım. “Maden Yasası Talan Yasası Olmasın” başlıklı yazımın hemen ardından.- Mersin İmece

On dört yılın sonunda, yağmada ve talanda geldiğimiz yer ortada.

Muhalefeti ile, yurtseveri ile bu azgın yıkımı durdurmayı başaramamış, peşkeşi önleyememiş, sonucunda ülke kaynaklarını kendisine doğal hak görenleri daha da küstah yapmış,

Sırf Kaz Dağlarında geceli gündüzlü nöbet tutanları değil, Cerattepe’de, Bursa Kirazlıyayla’da, cennet Akkuyu’da ve yurdun dört bir yanında yaşam alanlarına yapılan saldırılara karşı direnen her biri birer avuç yöre insanı ve çevrecilerin çığlıklarını sessiz, direnişlerini desteksiz bırakmışsak:

Demek ki ülke sahipsiz, bizler ise çoktan ölmüşüz!

Dedim ya, o yazımı bu yüzden anımsadım;

‘Ben yazmıştım’ densizliğinden değil,

Tamamen kahrımdan…

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA