13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

8 Mart: Emek Kavgasından Can Kaygısına! Münevver Özgenç yazdı
   

“…Öyle bir yerdeyiz ki; Bir yanımız şiddet- cinayet, bir yanımız kadın düşmanlığı, kin, nefret! Kadına yönelik şiddet en birincil sorun. Deyim yerindeyse can derdindeyiz…”

 
   

 

Bugün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü.

Hak arama yolunda başlatılan, ancak kanla, yangınla bastırılan onurlu bir direnişe, o direnişte can veren kadın işçilere ve sonrasında tüm dünyada kadın sorunlarına karşı gelişen kadın mücadelesine adanmış bir gün.

164 yıl önce kölelik şartlarında çalıştırılmaya, sömürüye, cinsiyet ayrımcılığına karşı, insanca çalışma şartları, eşit işe eşit ücret ve daha az saatlik iş günü için 40 bin dokuma işçisi kadının başlattığı grevin bedeli çok ağır olsa da;

Giderek, dünyada kadınların cinsiyetlerinden kaynaklı her türlü ayrımcılığa, eşitsizliğe ve şiddete karşı başkaldırdığı bir hak arama ve mücadele günü haline gelmiştir.

Çünkü: “Kadın sorunu cinsel bir ayrımcılığa dayanır. Dünya çapındadır ve hep günceldir.”Prof. Dr. Server Tanilli.

Aradan geçen bir buçuk yüzyılı aşkın zaman dilimine karşın,

8 Mart’ın çıkış noktasına göre, kadınlar açısından dünyada gelinen noktanın o günün şartlarının pek ilerisinde olduğunu söylemek zor.

Ülke olarak ise bambaşka bir yerdeyiz:

Savrulduğumuz noktada emeğimizin, özgürlüğümüzün, her türlü haklarımızın ötesinde, yaşama hakkımız tehlike altında. Bugünle ilintili olarak, karşımıza kadına yönelik şiddet ve cinayet haberleri çıkmakta hep.

Arşa çıkan ekonomik kriz, işsizlik ve salgın günlerinde emeğin adı bile okunmaz oldu!

 

Öyle bir yerdeyiz ki;

Bir yanımız şiddet- cinayet, bir yanımız kadın düşmanlığı, kin, nefret!

Kadına yönelik şiddet en birincil sorun.

Deyim yerindeyse can derdindeyiz.

Yılın ilk 65 gününde 67 kadın öldürüldü! Geçtiğimiz yıl ise 300 kadın erkekler tarafından yaşamdan koparıldı.

Tüm bu şiddetin kaynağı olarak, Kadına Yönelik Cinsiyet Ayrımcılığı’nı ve bundan doğan Cinsiyet Eşitsizliği’ni gidermek için,ülke olarak atılan Uluslararası Sözleşmelere rağmen;

On sekiz yıldır, kadının erkekle eşit olduğuna inanmayan bir anlayışça yönetilmekteyiz.

Geçtim, erkeklerle eşit koşullarda iş bulup eşit ücret almayı, kadına toplumsal yaşam alanlarını dar etmeye niyetli bir dünya görüşü çerçevesinde:

Çalışma yaşamında istenmeyen, aile içerisine sıkışmış, birey olma çabasından uzak, silik yığınlara dönüştürülmek istenmekteyiz.

Bugüne özgü, her kesimden kim bilir ne içtenliksiz mesajlar duyup, yalan-yavan söylemler işiteceğiz.

Kadına karşı şiddeti önleyip, kadın cinayetlerini bitirecek “İstanbul Sözleşmesi”nden çekilmeyi düşünenler de içinde!

 

Şimdi, yeniden İnsan Hakları Eylem Planı deseler de,

Şu var ki hakkını arayan, özgürlük, eşitlik isteyen çağdaş kadın zaten ol zihniyet nazarında diken hükmünde!

Bana sorarsanız, yıllar öncesinden belirtmişim tavrımı:

Nice vaatte bulunursa bulunsunlar, gerçek demokrasiye, eşitliklere açılmayan göz boyamacı bir bağda yedi veren gül olmaktansa, otuz kat karanlıklar altında aydınlığa sevdalı cılız bir yeşerti olmayı,

Toplumsal yaşamda kadının önünü kesen bir büyük karayelin karşısında püfür püfür özgürlüklerden yana esen bir esinti olmayı yeğlerim.

Ne olursa olsun:

Aşağı Bakmayacağız!

Bugünlerde, kadınlar olarak sahip çıkmamız gereken mücadelenin başında İstanbul Sözleşmesi gelmekte.

Yaşasın İstanbul Sözleşmesi- Yaşatır İstanbul Sözleşmesi!

 

Yaşasın Kadınların Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü  Yaşasın 8 Mart...

 

 

MÜNEVVER ÖZGENÇ 

Mersin Yaşam

 
 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA