13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Tabip Odası’ndan “şehrin farklı noktalarına aşı istasyonu yapılsın” önerisi
   

Koronavirüs aşısı için Aile Sağlığı Merkezleri’nde vatandaşlara beşer, onar dakika arayla randevu verilmesi hem aşıyı yapacak sağlık çalışanlarını, hem aşı olacak vatandaşları zor durumda bırakıyor. Mersin Tabip Odası, ASM’lerdeki yığılmanın önüne geçmek için şehrin farklı noktalarında aşı istasyonu kurulmasını önerdi. ASM’lerde çalışan sayısının artırılması da öneriler arasında.

 
   

Mersin Tabip Odası Başkanı D. Mehmet Antmen oda binasında düzenlediği basın toplantısında koranavirüs aşısı sürecince yaşanan aksaklıkları değerlendirdi, önerilerde bulundu. Dr. Mehmet Antmen’in açıklaması şöyle:

“Pandemi, mutant virüs tartışmalarıyla yeni bir döneme girerken sağlık çalışanları ölmeye devam ediyor. Mersin’de 18. sağlık çalışanını, dokuzuncu hekim arkadaşımızı da yitirdik. Dr. Necmi Arslan, çalıştığı Mersin Şehir Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuarından emeklilik dilekçesi verdikten bir hafta sonra yatırıldığı hastanede 9 Şubat 2021 tarihinde vefat etti. Biz hekimler, sağlık çalışanları ölmeye devam ediyoruz ama gördüğümüz kadarıyla bu ölümlerin önlenmesi için hükümet hiçbir önlem almıyor ve tüm uyarılarımıza karşın süreci sıradan bir vatandaş gibi seyrediyor. Bu ölümlerin bitmesi ve pandeminin bir an önce ülkemizde sonlanması için hükümeti sesimizi duymaya, birlikte hareket etmeye ve aşağıda sıralayacağımız önlemleri almaya bir kez daha çağırıyoruz.

Tüm kamuoyunun bildiği gibi sağlık çalışanlarının ikinci doz aşılanmaları, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın da ilk doz aşılamaları başlatıldı. Ancak pandeminin başlamasından bu yana ne aksaklıklar, ne eksiklikler olduysa aşılamada da aynı eksiklikler ve aksaklıklar devam etmektedir. Bugüne değin yeterli dozda aşının temin edilememiş olması nedeniyle pandeminin uzun bir süre ülkemizde devam edeceği şüphesiz, bu nedenle yeterli dozda aşının bir an önce temin edilmesi, toplu yaşam ve çalışma alanlarındaki emekçilerin ve özellikle de öğretmenlerin hızla aşılanmalarının sağlanması toplumsal bağışıklığın sağlanmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Aksi taktirde bu hızla giden bir aşı takvimi ile toplumsal bağışıklığın sağlanması yıllarımızı alacak ve bir çok ölümle karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır.

Aşılamanın birinci basamağa ait olduğu ve bugün için ASM’lerde yapılması gerektiği hepimiz tarafından bilinen ve kabul edilen bir gerçektir. Ancak ASM’lerimizin bugünkü fiziki şartları, bugünkü personel durumu ve bugünkü örgütlenme anlayışı ile bu sorununu altından kalkabilmek mümkün değildir. Hepimiz çok iyi bilmekteyiz ki, çoğu apartmanların giriş katlarında olan, 10-15’ten daha fazla kişinin bir arada olmasına fiziken müsait olmayan ASM’lerde aile hekiminden bağımsız olarak beş dakikada bir verilen randevular çok ciddi kargaşaya neden olmakta ve virüsün de bulaşmasını arttıracak bir zemin oluşturmaktadır. Her aile hekimine görevlendirilen bir aile sağlığı elemanın onlarca görevinin arasına beş dakikada bir verilen aşı randevularının üstesinden gelmesi mümkün değildir.  65 yaş üstü vatandaşlarımızın teknolojik aletleri kullanma konusundaki sıkıntılar düşünüldüğünde randevuların alınmasının da aile sağlığı elemanları tarafından yapılması ve bunun da iş yükünü iyice arttırdığı göz ardı edilmemelidir.

Aşılama ile ilgili sorunun ASM’lerde çözümü için öncelikle ve çok acil olarak her ASM’ye yeteri kadar sağlık çalışanı görevlendirilmeli, fiziki şartları yetersiz olan ASM’lerin genişletilmesi için acil önlem alınmalı, aile hekimlerinin iş yükünü azaltacak önlemler acilen alınmalı, aşı randevuları en az 15 dakika arayla olmalı, ayrıca salt aşı yapmakla görevli istasyonlar şehrin değişik noktalarına acilen inşa edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra ASM’lerin kamulaştırılması sağlık bakanlığının programına dahil edilmelidir.

Son üç yılın ölüm sayıları incelendiğinde 2020 yılı içerisinde Mersin’de 1384 fazladan ölümün olduğu görülecektir. Bu ölümlerin çok önemli bir kısmı sağlık hizmetine erişebildiği taktirde önlenebilecek ölümlerdir. Bu anlamda sağlık bakanlığı bu fazladan ölümleri de incelemeli ve bundan sonra aynı sorunlarla karşılaşmamak için önlemler almalıdır.

Hükümetin pandemide yeni kararlar almış olmasını ve özellikle illerde haftalık sayıların ve oranların açıklanmasını olumlu ama yetersiz ve geç kalmış bir karar olarak değerlendiriyoruz. Pandemi sürecinin başından bu yana il ve ilçe vaka sayılarının açıklanmasını ve illere, hatta ilçelere özel önlemlerin alınmasını savunmamıza ve bu konuda girişimlerde bulunulması için oldukça fazla uyarıda bulunmamıza rağmen önerilerimizin bir kısmının, pandeminin birinci yıl dönümünde yapılması ciddi bir eksikliktir. Bugünkü kararlara ek olarak acilen günlük sayılar verilmelidir, illerin yanı sıra ilçelerin sayıları açıklanmalıdır. Filyasyon ekiplerinin belirlediği mutant virüs sayıları da mutlaka ayrıca açıklanmalıdır. Ve bu sayıların gerektiği önlemler İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınmalıdır.

Haftalık oranlardan görüldüğü üzere Mersin en çok vakanın görüldüğü iller arasındadır ve yüz binde 90 olarak görülen vaka oranı ile ciddi bir tehlikenin içerisindedir. Bu oran da Mersin Tabip Odası olarak bir yıldan bu yana Mersin için alınması gereken önlemlerde ne denli haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Mersin Tabip Odası olarak ölümlerin sona ermesi, pandeminin sonlanması için özellikle Mersin’de önlemlerin sıkılaştırılmasının, denetimlerin arttırılmasının, sağlık müdürlüğü, valilik ve sağlık örgütleri olarak hep birlikte mücadele etme zemininin oluşturulmasının önemini bir kez daha vurguluyor, aramızdan ayrılan Dr. Necmi Arslan’ın ailesine, tıp camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

 
 
MERSİN YAŞAM

 

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA