13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

“Cemevleri konusunda yüreklice bir karar alındı”
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2021 Yılı Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısında, Yenice Cemevi’nin imar planlarına ‘ibadet yeri’ olarak işaretlenmesi oy çokluğuyla kabul edilmişti. Cemevinin imar planlarına ibadethane olarak işaretlenmesine ilişkin Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz da yazılı bir açıklama yaptı.

 
   

Kılavuz açıklamasında, “Cemevlerinin  ibadet yeri olmadığı yolundaki söylemler Alevi vatandaşları ciddi bir biçimde rahatsız ediyor. Cemevleri, hiçbir zaman caminin alternatifi olarak düşünülmemelidir. Bir toplumun kutsal dediği mekan, o toplum için kutsaldır. Aleviler; haklı olarak yurt içinde ve yurt dışında cemevlerini  kutsal mekanlar olarak görür ve her platformda sesli olarak dile getiriyorlar. Aleviler için cemevi, cemlerin yapıldığı, semahların dönüldüğü, nefeslerin okunduğu kısaca ibadetin bütün gereklerinin gerçekleştirildiği, gönüllerin arındırıldığı, birlik ve beraberliğin yüceltildiği, toplumsal dayanışmanın sergilendiği, gülbenglerin okunduğu  ve inancın gereklerini yerine getirildiği mekanlardır” diye konuştu.

“YASAL STATÜ TANINMIYOR''

Cemevlerine yasal statü tanınmadığını ve ibadet yeri olarak tanınmadığını söyleyen Kılavuz, bu sorunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşındığını söyledi. Kılavuz, “Alevi – Bektaşiler, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olmaktan gurur duymaktadırlar.  Ancak giderek daha yoğun bir şekilde Alevilere ‘’üvey evlat’’ gibi bakan ve hiçbir taleplerini dikkate almayan bir hükümetle yöneltildiklerini düşünmektedirler.  Alevi kurum ve kuruluşlarının yönetim kadroları ve Alevi kanat önderlerinin düşüncesi şu doğrultudadır: Kamusal alanda ayrımcılık, ötekileştirme ve tasfiye hareketi kapsamına giren örnekler hemen her iktidar döneminde uygulanmıştır. Son zamanlarda bu konudaki rahatsızlıklar ciddi şekilde artmıştır. Ötekileştirmenin bir devlet politikası haline geldiği ve sistemli bir şekilde uygulanır olduğu kanaati yaygındır’’ diye konuştu.

“YÜREKLİCE BİR KARAR ALINDI”

Kılavuz, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin Yenice Cemevi’ nin bulunduğu arazinin ibadethane olarak kabul edilmesini yüreklice alınmış bir karar olarak gördüklerini söyledi. Kılavuz, “Son dönemlerde İzmir Belediyesinin Meclis kararı, İzmir’deki cemevlerine soluk aldırttı. Yaşadığımız kent, Mersinde Büyükşehir Belediye Meclisi, ilin imar planları ile ilgili yaptığı meclis toplantısında ilimizdeki  cemevlerine yapılan yardımlarla ilgili tartışmalarda,  ilçe belediye başkanlarının olumlu görüşleri ve meclis üyelerinin yaptıkları yürekli konuşmaların ardında  yapılan oylamayla Tarsus ilçesinin  Yenice Cemevi’nin bulunduğu parselin ibadet yeri olarak işaretlenmesi oy çokluğu ile  karar altına alındı.   Temennimiz odur ki bu diğer illerin yerel yönetimlerine emsal örnek olur. Bütün cemevlerinin üzerinde bulundukları parseller ibadet  yeri olarak tescil edilir. Ülkemizde yerel yönetimlerin alacağı bu tür kararlar, merkezi hükümetin cemevleri ile ilgili AİHM kararlarını uygulamasına büyük katkıları olur” ifadelerini kullandı.

 

kaynak:mersinyaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA