13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Karantinada Kadınlar Öldürülüyor
   

Olgu Karaaslan, karantinada kadınları yazdı.

 
   

Bir yerde okumuştum kelimelerin sihrini. Daha sonra başka bir yerde bir kadının kelimelerle raksına tanık oldum, okudum. Onun yüzünden kelimelere daldım.  Kelimelere saplandığımdan beri her söylenenin ağızdan çıkanla eş olmadığını bazen alelade bir kelimenin aslında haykırış olduğunu, yalvarış olduğunu anladım. 
İçinden geçtiğimiz şu karanlık, belirsiz, ölümle burun buruna yaşadığımız, evlerimize güya güvenlikli alanlarımıza çekildiğimiz şu zamanlarda bazılarımız için en güvensiz yerin hatta sığamadığımız tek yerin evlerimiz olabileceğini anladım mesela. Evdeki eril gücün (zavallının) can sıkıntısından kadına, çocuğa saldırabileceğini. Zavallı kelimesinin çok acayip yerlerle bağlantısı olduğunu, zevalle, tükenmekle, ölümle ve hatta güneşin çekildiği öğleden sonraki zamanla bağını o kadından öğrendim ilk. Hayatın ve ömrün eş anlamlı olmadığını, hayatın ömürden farkını ömür törpüsü bir insanla geçirildiğinde ne kadar hayat olmaktan çıktığını karantinada ömürleri tükenen kadınlardan dinledim. Katlanamıyorum dediğinde, “tahammül”ün yükü üstlenme, ağır bir şeye katlanma, ses çıkarmayarak çekme olduğunu, bunun sonundaki tahammülsüzlüğün neticesinde onun ya bu dünyadan kendi iradesiyle ya da erkek şiddetiyle gideceğini, “acıdan ölüyorum” dediğinde açlık ve acı sözcüklerinin tam arasına düştüğünü anlayabiliyorum artık.
Pandemi süresince telkin edilen “hayat eve sığar” söyleminin bazı kadınlar için ne kadar ürkütücü olduğunu imgeleyebiliyorum. Her gün onlarca kadının birlikte yaşadığı erkekler tarafından tacize, tecavüze uğradığı, şiddet gördüğü mekanlar olan evler; karantina gibi kapatılma koşullarında kadınlar için salgından çok daha büyük tehlike oluşturuyor. O evlere hayat sığmıyor, acı sığıyor. 
Karantinada kadınlar öldürülüyor!
Erkeklerin tarihsel ayrıcalıklarını kaybetme endişesinden beslenen yargıları, kadınların kamusal alanda söz sahibi olması, maddi ve manevi olarak güçlenmesi, artık ailede babanın, iş yerinde erkek yöneticilerin takdirini kazanma idealinin çok ötesine geçmesi, güçsüz olanların ses çıkarması, egemenliklerinin çözülme endişesiyle erkekleri öfkelendiriyor, saldırganlaştırıyor ve özel alan onların tahakkümünü, şiddetini derinleştirmesinin en önemli mekanı oluyor. 
Devlet mekanizmalarının kadın düşmanı politikaları yardımı ile evet ataerkil hala çok güçlü ama aşınıyor. Bugüne kadar örgütlü mücadele yürüten kadınların tek çıkar yolu karantina koşullarında da dayanışmanın devamı oluyor. 
Dayanışma;  Birbirine destek, yardım ve örgütlülük içeriyor. Ne yapılsa yenilemez gibi.  
Nitekim bizim için dayanışma bir tercih değil hayatta kalma meselesi. 
Gündelik konuşma dilinde, siyasetin ve devletin dilinde alelade olan, her gün kullanılsa da pek de bir şey ifade etmeyen bir kelimenin, dayanışmanın, evde kalan, bir yandan yoksullukla, bir yandan erkek şiddetiyle mücadele eden kadınların dilinde bir çığlık olduğunu öğrendim artık.

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA