13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

CHP`NİN, MERSİN`DE AKKUYU NÜKLEER`İN KURACAĞI RADAR SİSTEMİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ… BAŞARIR: “BURASI BİZİM TOPRAKLARIMIZ. RADARI SADECE VE SADECE BİZ KURABİLİRİZ”
   

CHP`nin, Mersin`de Akkuyu Nükleer A.Ş`nin aldığı kararla kurulması planlaması radar sisteminin ulusal güvenliği tehlikeye sokup sokmayacağının araştırılması için verdiği önerge, TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP oyları ile reddedildi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “5 bin tane Rus görevli var, uzman. Asker, istihbarat görevlisi var. Gidin Mersin sokaklarına, Rus kaynıyor.

 
   

CHP`nin, Mersin`de Akkuyu Nükleer A.Ş`nin aldığı kararla kurulması planlaması radar sisteminin ulusal güvenliği tehlikeye sokup sokmayacağının araştırılması için verdiği önerge, TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP oyları ile reddedildi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “5 bin tane Rus görevli var, uzman. Asker, istihbarat görevlisi var. Gidin Mersin sokaklarına, Rus kaynıyor. Kiliseleri yapılmış, okulları yapılmış. Mersin, 500 bin tane Suriyeli, Afgan, Iraklı şimdi 5 bin Rus... Nedir bu Mersin`in çilesi AK Parti`den merak ediyorum? Bu bir güvenlik sorunu, bir ülke için utanç meselesidir. Gelip buraya Enerji Bakanı mantıklı bir izahat yapmalıdır. Neyin limanı? Burası bizim topraklarımız. Buranın güvenliğini sadece Türkiye Cumhuriyeti`nin askeri ve güvenlik güçleri sağlar. Radarı sadece ve sadece biz koyabiliriz. Bunun adı nedir? 100 yıllık cumhuriyet tarihimizde bize bu utancı yaşatan başka bir iktidar yok. Sizin göreviniz bu ülkeyi yabancılaştırmak mı? Türkiye`nin en önemli kıyılarında arsaları, arazileri satıp Rusya`ya liman yaptırmak mı” dedi.

CHP`nin, Mersin Akkuyu Nükleer A.Ş`nin kararıyla kurulacak radar sisteminin ulusal güvenliği tehlikeye sokup sokmayacağı ile ilgili araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu gündemine alınması önerisi, bugün görüşüldü. Öneri, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önerinin gerekçesini CHP Grup Başkanvekili, Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır; 12 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye ile Rusya arasında Mersin Akkuyu`da Nükleer Santral anlaşmasının imzalandığını hatırlattı. Başarır, şunları söyledi:

“Birçok eleştirimiz oldu, 13 yıl mücadele ettik. Bir, çevresel sorunları olası bir depremde ya da bir kazada Mersin`in, Akdeniz`i haritadan silebileceğini söyledik. İki, basiretli bir tacirin böyle bir sözleşmeyi asla imzalayamayacağını söyledik. Başka bir ülkenin şirketi bir santral kuruyor ve biz dünya piyasasının 4 katından fazla 15 yıl elektrik alım garantisi veriyoruz ve imzalıyoruz. Bunu basiretli bir tacir yapmaz, AK Partili milletvekilleri, bakanları ya da Cumhurbaşkanı kendi şirketi olsa asla imzalamaz.

Bu Cüneyt Zapsu`yu hepiniz tanıyorsunuz, bu şirketin tek Türk yönetim kurulu üyesi ve dedi ki ‘Bu Akkuyu inşa ediliyor bunun radar sistemini Ruslar yapıyor. Benim bununla ilgili bir bilgim yok, bilgi edinmek için ticaret mahkemesine dava açıyor, yine bilgi alamayınca istifa ediyor. 1 Ekim pazar günü Rus şirketinin ceosu ve genel müdürü, ‘Biz kendi topraklarımızda değil ama başka ülkenin topraklarında kendimiz için bir santral inşa ediyoruz. Bu nükleer santral tamamen Rusya`ya aitti ve başka ülkenin topraklarında yaptık` diyor. Üretim organizasyonu direktörü Denis Sezemin, ‘Burası bizim limanımız. Tam organize bir gümrük bölgesi, dünyandaki birçok ülkenin gemileri geçecek kontrol bizde` diyor.

RADARI SADECE VE SADECE BİZ KOYABİLİRİZ”

Bu durum sizi rahatsız etmiyor mu? Enerji Bakanı çıkmış, ‘Türkiye`de kurulmuş bir şirket...` İnsanların aklıyla mı oynuyorsun? Tabii ki Türkiye`de yapılan bir inşaat için Türkiye`de şirket kurulacak. Ama bu şirketin ortakların kaç tanesi Türk? Bir tek tanesi bile Türk değil. 5 bin tane Rus görevli var, uzman. Asker, istihbarat görevlisi var. Gidin Mersin sokaklarına Rus kaynıyor. Kiliseleri yapılmış, okulları yapılmış. Mersin, 500 bin tane Suriyeli, Afgan, Iraklı şimdi 5 bin Rus... Nedir bu Mersin`in çilesi AK Parti`den merak ediyorum? Bu bir güvenlik sorunu, bir ülke için utanç meselesidir. Gelip buraya Enerji Bakanı mantıklı bir izahat yapmalıdır. Neyin limanı? Burası bizim topraklarımız. Buranın güvenliğini sadece Türkiye Cumhuriyeti`nin askeri ve güvenlik güçleri sağlar. Radarı sadece ve sadece biz koyabiliriz. Bunun adı nedir? 100 yıllık cumhuriyet tarihimizde bize bu utancı yaşatan başka bir iktidar yok. Sizin göreviniz bu ülkeyi yabancılaştırmak mı? Türkiye`nin en önemli kıyılarında arsaları, arazileri satıp Rusya`ya liman yaptırmak mı? Bu topraklar bizim. Bunun tek karar merci Türkiye Cumhuriyeti. Peki bu para nereye geliyor. Bizim bir kazancımız yok, ucuz elektrik almıyoruz, kimler buradan menfaatleniyor? Ulusal bir tehdittir. 5 bin tane Rus`un şu anda ailesiyle Silifke`ye, Gülnar`a yerleşmesi utanç meselesidir. Türkiye Cumhuriyeti`nin milletvekili, güvenlik görevlileri giremiyor (santrale). Niye? Ruslardan izin almak zorundayız. Bu bir utanmazlıktır. AKP, MHP sıralarına sesleniyorum; gelin bu önergeye destek olun, bakanı dinleyelim. Cüneyt Zapsu`ya soralım, niye istifa ettin kardeşim, nedir bu radar sorunu komisyona anlatsın.”

SANTRALİN KONTROLÜNÜN ŞU ANDA HANGİ KURUMLARDA OLDUĞUYLA İLGİLİ NET BİR AÇIKLAMA YAPILMADIĞI GİBİ SANTRALİN AKIBETİNDEKİ BELİRSİZLİKTE DEVAM ETMEKTE”

Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, öneriye ilişkin şunları söyledi:

“Akkuyu Nükleer Santrali enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik bir çözüm olarak sunuldu. Rusya, bu santral için Türkiye`ye 20 milyar dolar ödeme yapacak. Döviz krizi yaşanan şu günlerde bu para akışının sizin için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Nükleer kelimesinin geçtiği her cümlenin bile çok dikkatli kullanılması gerekir. Türkiye olarak çok acı tecrübeler yaşadık. Türkiye maalesef bir ihmaller ülkesi. Sadece Çorlu`da tren kazası yaşanan ihmaller ve üstünün örtülmesini bile konuşup bitirilemeyen bir ülkede yaşıyoruz. Hükümetin nükleer enerji gibi ciddi bir konuda bizim şüphelerimiz maalesef güç kazanmakta. Bırakın bu santralin işlemesi daha yapım aşamasında bile bir sürü soru işareti var. Geçtiğimiz aylarda Rusya`nın projenin yapım sözleşmesini feshetmesi ile Türk paydaşlığı ortadan kalktı. Santralin kontrolünün şu anda hangi kurumlarda olduğuyla ilgili net bir açıklama yapılmadığı gibi santralin akıbetindeki belirsizlikte devam etmekte. Ülkemiz için fırsat olduğu kadar tehlikeli olan bu projenin şeffaf, güvenilir ve bilimsel verilere dayanarak açık bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir.”

RUSYA SICAK DENİZE İNMEK İÇİN HER AN YILLARDIR PLANLAR YAPMAKTA MAALESEF ONLARA AKDENİZ`E, SICAK DENİZLERE İNME FIRSATINI ALTIN TEPSİDE BİZLER SUNDUK”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, önergeye ilişkin görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Bilim adamlarının belirttiğine göre nükleer santralden doğabilecek en ufak bir sızıntının yaklaşık 200 kilometre çaplı bir bölgeyi doğrudan ilgilendireceğini dile getirmektedir. Büyükşehir belediye başkanlığımızda bu santralin yapımına karşı çıktık. Karşı çıkma nedenimiz bölge insanlarının tepkisini gördüğümüz, tehlikeleri önceden sezdiğimi, Çernobil faciasından dolayı Karadeniz`den gelen fındığı yiyen evladını lösemi nedeniyle kaybetmiş bir baba olarak karşı çıktık. Hiç dikkate alınmadı.

Girebilmesi mümkün değil (santrale). Rusya sıcak denize inmek için her an yıllardır planlar yapmakta maalesef onlara Akdeniz`e, sıcak denizlere inme fırsatını altın tepside bizler sunduk.”

BU AÇIDAN SERMAYENİN ÇIKARLARI UĞRUNA GÖZ GÖZE BİR FELAKETİN ALTINA İMZA ATILIYOR”

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Bu santral başlı başına tüm canlı yaşamı tehdit eden bir ölüm santralidir. Santralde meydana gelebilecek olası herhangi bir kaza bırakın ulusal güvenliği bir ulusun üzerinde yaşayabileceği bir coğrafyayı yok etme riskine sahip bir gerçekliktedir. Uzmanlar her gün uyarıyorlar. Maraş merkezli depremlerin arından Kıbrıs fayı olarak bilinen hattın deprem üretme potansiyelinin arttığı belirtiliyor. Bu açıdan sermayenin çıkarları uğruna göz göze bir felaketin altına imza atılıyor. Santralin inşaatında çalışan işçiler her hafta gıda zehirlenmesinden hastaneye kaldırılıyorlar. İşçiler, tamamen iş sağlığı ve güvenliğinden yoksul şekilde çalıştırılmak zorunda kalıyorlar” dedi.

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA