13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

“İstismar suçları yapanın yanına kar kalıyor”
   

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Mersin Şubesi, bir tarikat şeyhinin, 6 yaşındaki kızını 29 yaşındaki müridine sözde nikahlamasını ve çocuğun senelerce cinsel istismara maruz kalmasını “Bu kadar vahim bir olay karşısında dün geceye kadar bir tek tutuklunun olmaması yıllar itibarı ile çocuk ve kadın istismarları konusunda devlet aklının ne denli erkek olduğunu bize gösterdi” sözleriyle yorumladı. Dernek açıklamasında, toplumun duyarlığı sayesinde 2 kişinin tutuklandığına dikkat çekildi ve “Oysa binlerce çocuk açısından kamuoyuna yansımadığı için bu istismar suçları yapanın yanına kar kalmaktadır” denildi.

 
   

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Mersin Şubesi, bir tarikat şeyhinin ve müridinin karıştığı, 6 yaşındaki bir kız çocuğunun senelerce cinsel istismara maruz kalması olayıyla ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

 

“DEVLET AKLININ NE DENLİ ERKEK OLDUĞUNU GÖSTERDİ”

Dernek binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Avukat Sabahat Gençtarih, “Her tür hukuksuzluğun baş gösterdiği ülkemizde hepimiz bir haber karşısında üzüldük, öfkelendik, haya duyduk.

Bir tarikat liderinin 6 yaşında kızını, yıllar önce 29 yaşında ki bir müridi ile evlendirdiğini, daha minicik olan çocuğun evlendirildiği kişi tarafından “oyun” diye kandırılarak, her gün cinsel istismara maruz kaldığını öğrendik.

 

Yıllar sonra yaşadıklarının ne korkunç şeyler olduğunu fark eden ve mücadele etmeye karar veren cinsel istismara uğrayan kadının beyanları ile 2012 yılında 14 yaşındayken kemik yaşının büyük gösterilerek istismar soruşturmasının üstünün örtüldüğünü öğrendik.

6 yaşından itibaren cinsel istismara uğramış ve şimdi yetişkin bir kadın olan H.K.G’nin annesini, babasını ve kendisinden 23 yaş büyük istismarcıyı şikâyeti ile olayın detayları hakkında bilgi sahibi olduk.

Bu kadar vahim bir olay karşısında dün geceye kadar bir tek tutuklunun olmaması yıllar itibarı ile çocuk ve kadın istismarları konusunda devlet aklının ne denli erkek olduğunu bize gösterdi” dedi.

 

“TOPLUMUN DUYARLILIĞI SAYESİNDE YARGI MEKANİZMASI ÇALIŞTI”

Hiranur Vakfı’nın müritleriyle kurduğu bu düzene göz yuman devletin ne CEDAW’dan ne BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden ne Anayasa’dan ne de kendi kanunlarından doğan tek bir yükümlülğü yerine getirmediğine işaret eden Gençtarih, “Bu dosyanın yargılamasında bir sonra ki duruşma 22 Mayıs 2023 tarihine bırakılmışken; kamuoyunda ki tepkiler neticesinde duruşma tarihi değiştirilip 30 Ocak 2023 tarihine alınmıştır.

Yine soruşturmanın başından bu yana tutuksuz olan faillerden baba dün akşam itibarı ile tutuklanmıştır.  Heyhat bir dosyaya ülke hakimlerinin gereken özeni ve ihtimamı göstermesi için toplum duyarlı davranınca mekanizma işler hale gelmiştir.

Oysa binlerce çocuk açısından kamuoyuna yansımadığı için bu istismar suçları yapanın yanına kar kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“GÖRMEZLİKTEN GELENLER BU SUÇA ORTAKTIR”

Yaşanan olayda, çocuğun cinsel istismarına giden sürecin kamusal alanda pek çok tanık huzurunda yaşandığının açıkça görüldüğünü ifade eden Gençtarih, “Bir an önce bu durumun araştırılarak istismar mağduru diğer çocukların tespiti için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını göreve çağırıyoruz.

Bu konuda taviz veren, görmezlikten gelen herkes ve her yapı da bu suça ortaktır.

Yıllar itibarı ile takip ettiğimiz çocuğun ve kadının cinsel istismarı dosyalarında binlerce sanık erkek, delil yetersizliği gerekçesi ile beraat ettirildi” dedi.

               

“İSTİSMARCILAR CESARET ALIYOR”

MHP Diyarbakır İl Başkanı’nın yargılandığı çocuk istismarı dosyasında hızla karara varıldığını ve “istismar olsa da rıza olabilir” denilerek beraat kararı verildiğini de hatırlatan Gençtarih sözlerini şöyle sürdürdü:

Karar gerekçesinde çocuğun kahkaha atmasının, aynı yere birden çok kere gitmesinin rızası olduğu gerekçe yapılırken aslında yasalar çiğnenmiş ve mutlak bir doğru olan çocuğun çocuk olmasının tek başına istismar suçu için yeterli olduğu, çocuklara karşı işlenen suçlarda rızanın öneminin olmadığı gerçeğinden vazgeçilmiştir.

Peki çocukları kim koruyacak? Çocuklar kime güvenecek? Binlerce dosyada cezasızlık olgusu gün geçtikçe yerleşir olmuş ve delil yetersizliği ve yeni bir terim olarak da “istismar olsa da rızası var” gibi gerekçeler çocuk ve kadın istismarcılarının güç aldığı gerekçeler olmuştur.

Dinin ve erkekliğin gücünü kullanan bu tarz tarikatlar birçok kadının ve çocuğun istismarı suçuna imza atmışlardır. Çok yakın bir tarihte Ensar Vakfı’nda 9-10 yaşlarında birçok çocuğun istismar edildiğini unutmadık- unutmayacağız.”

 

“ÇOCUKLARI KORUMASI GEREKENLER GÖZ YUMUYOR”

Çocukları korumakla görevli olanlar, çocukların istismarına göz yumar durumdalar. 

Oysa cinsel istismar fiili ortaya çıkmadan önce koruyucu önleyici politikaların üretilmesi ve bu politikaların yaygın uygulanabilmesi, çocukların cinsel istismarı suçuna ilişkin gerekirse ilkokullarda bilgilendirilmeleri, suçun oluşması durumunda ise çocuğun beyanının esas alınarak etkin bir soruşturma ve yargılama süreci yürütülmesi gerekmektedir. Suçun oluşmasında ihmali ve kastı bulunan her bir birey, sorumlu cezalandırılmalıdır.”

 

“ÇOCUĞA İSTİSMAR EVLİLİK YOLUYLA MEŞRULAŞTIRILAMAZ”

Sosyal, kültürel ya da inançsal kisveler altında çocuğun evlilik yoluyla cinsel istismarı hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacak kadar ağır bir suçtur. Haya duyduğumuz bu istismar olaylarına bir yenisinin eklenmemesi için Derneğimiz tüm sorumluları görevini icraya etmeye çağırmaktadır.

Yıllar itibarı ile birçok Kuran Kursunda, tarikat, vakıf yurdunda, devlet yurdunda, okulda, aile içinde istismara uğrayan çocuklar yalnız değildir. Derneğimiz çocuğun yüksek yararını gözetmeyi kendisine bir görev bilerek hareket etmektedir. Faillerin cezalandırılması için davanın takipçisi olacağız.”

 

 

 

 

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA