13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

“Torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyoruz”
   

Mersin’de Alevi dernekleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na tepki göstererek, “Ocaklarımıza, dergahlarımıza, inancımıza dokunmayın” diye haykırdı.

 
   

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de Alevi Dernekleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na tepki gösterdi. Türkiye’nin çeşitli illerinde eş zamanlı yapılan basın açıklaması Mersin’de Cemevi önünde gerçekleştirildi.

Alevi Kültür Dernekleri Akdeniz Bölge Sorumlusu Medet Demir burada yaptığı basın açıklamasında, siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikalarının hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

 

“ALEVİ TEMSİLCİLERİNİ DİNLEYİN”

Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Alevilerin ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançlarının yok edilmek istendiğini anlatan Demir, “Alevi toplumunun sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsanız; Alevi toplumunun temsilcilerini mutlaka dinlemelisiniz dedik. Alevisiz bir Alevi açılımı yapmayın dedik. Bu kanun ile  ibadetimiz olan cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmekte.

Sorundan yana değil çözümden yanayız, Alevilik torbaya sığmaz dedik. Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Kuruldu” dedi.

AKP’nin yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmekle birlikte kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yaptığını anlatan Demir, “Bu yasa ile Aleviliği Sünni Geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AKP Hükümeti çözümü betonda, demirde görmekte” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

kaynak:mersin yaşam

 

“OCAKLARIMIZA, DERGAHLARIMIZA, İNANCIMIZA DOKUNMAYIN”

Siyasi iktidarın Alevilerin var ve Aleviliğin hak olduğunu görmek, anlamak ve uygulamak zorunda olduğunu anlatan Demir, “Eşit yurttaşlık istiyoruz ve bu hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez. Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inanıcın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız. 

Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız.  Alevi-Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz.

Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz. İktidar Sünni-Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleri tarif etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

 

“CEM İBADETİMİZ, CEMEVLERİ İBADETHANEMİZDİR”

Cemlerinin ibadetleri, cemevlerinin ise ibadethaneleri olduğunu vurgulayan Demir şunları söyledi: “Bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, Yasal ve Hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz. Aleviler vardır! Alevilik haktır.”

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA