13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Prof. Dr. Ahmet Özer: İstanbul’da VAN Zamanı
   

20-23 Ekim’de “Van İstanbul’da” şiarıyla, Van Dernekleri Federasyonun organizasyonuyla “Van Tanıtım Günleri” düzenleniyor. Öncelikle bu güzide çalışmaya imza atan federasyonun başkanını, yönetimini ve emeği geçen herkesi kutluyor, başarılar dikiyorum. Van her şeye değer.

 
   

Güzel Van’ı tanımlayan toplumun içinde yaygın bir şiar var; “Dünyada Van ahrete iman” şairidir bu. Bir diğeri de “Doğunun Paris’i Van” söylemidir. Peki Van’ı bu kadar güzide bir yer yapan nedir. Bir kaç noktayı söyleyeyim.

Birincisi Van eşsiz tarihi, turistik, kültürel değerlere ve doğal kaynaklara sahip bir ilimiz. En başta da, kendisi de Vanlı olan ünlü yazar Yaşar Kemal’in deyimi ile, çıldırtan bir maviliğe sahip bölgenin velinimeti Van gölü gelir.

Sonra kadim Van Kalesi, eşsiz Akdamar Adası, Çavuştepe, Toprakkale, Hoşap Kalesi gibi güzide yerler, Meher Kapı gibi efsaneler, Muradiye şelalesi gibi doğa harikaları ve daha nice nice güzelliklere sahip.

Van başta dünyaca ünlü marka tescilli Van kahvaltısı olmak üzere tadına doyum olmaz bir gastronomiye sahip. Keledoşu, keliseri, sengesiri meşhurdur Van’ın.  İçinde envai çeşit bitki ve nebatatı taşıyan otlu peynirinin ünü dünyanın dört bir yanına ulaşmıştır. Murtoğayı, kavutu, gıbcırogu saymıyorum bile.  Öyle ki gelen bir daha geliyor, giden de bir daha unutmuyor şairin dediği gibi.

Şirin Edremit’i dönünce Vanı göreceksin/ Sanma ki geldiğin gibi döneceksin/ Senden öncekiler de öyle dediler/ Ama akıllarının bir parçasını Vanda bırakıp gittiler.

Şimdi aklınız kalmasın diye Vanı İstanbul’a taşıdık. Dört gün boyunca İstanbul Yenikapıda bu güzellikler sergilenecek . Sadece Vanlılar değil Van dostları da yani bütün İstanbullular bu etkinliğe davetlidir. O yüzden “komşunu da al gel” çağrısıyla herkese sesleniyoruz. Gelin Van’ın tarifsiz güzelliklerini görün, eşsiz yemeklerini tadın, Vanın folklorunu, yaşam pratiklerini gözleyin, etkinliklerini izleyin ve kendine has sanatçılarını dinleyin.
-II-

Van güzel, Van’da yaşam güzel. Havası, suyu, eti, sütü doğası bir başka güzel. Bu güzellikler dört gün boyunca İstanbul’da. İstanbul Van’da, Van İstanbul’da.  Bilmem ki da nasıl anlatmalı: Sadece, “Dünyada Van, Ahrette iman”, diyerek mi? Yetmez.. Yetmez çünkü, yukarıda Artos, beride Sipan itiraz ediyorlar, yetmez diyerek. Eteklerinde gelincik tarlaları, gül ve sosunlar açmış bahçeler de…  Üstünde kayıkların nazlı nazlı yüzdüğü Behra Wan’è renkten renge giriyor bunu duyanda.. Türkuaza çalan  kıyılarında yün yıkayan  Westanlı kızlar da..

Vizon Tele’nin çekildiği Gevaş ilçesidir Westan. Bir Gevaşlı dosta rastladım şöyle dedi bana:  Mamoste, dunya’yè da sè cî hene meşhur in;
Sîna Çîn û maçînè
Hems a  ber Şamè
Westan a ber Wanè

Haksız da değil hani. Bakıyorum da
Westanlı kızlar kesk ü sor giyinmiş bu gün.. Ruhun gökkuşağı gibi. Ötelerinde  Denizle dağlar arasında dört nala koşuyor atlar.. Yağız atların sırtında özgürlük ıslıkları çalan yiğit delikanlılar.. Kara kaşlı kaytan bıyıklılar hepsi de.. Onlar bilirler ki bu dağlar kadrin bilir, utandırmazlar adamı evelallah.

Dostlar biliyor musunuz, bizim buralarda dağlar denize aşıktırlar.. Van denizine.. Eğilip öpmek isterler, öpemezler..  dağlar eğilmezler, levra… Bağırlarında erittikleri ak sevdayı akıtırlar.. orada buluşur halvet olurlar.

Tam bu sırada adadaki Tamara’ya aşık Memo bir ok gibi dalar mavi berrak sulara. Ha bire kulaç atar göklerin gürlediği, şimşeklerin çaktığı bir gecede… kendini Tamara bekler çünkü orada..

Ama her zaman cebberut ve hain bir papaz vardır barışçıl aşkların kapısında.. Memo ile Zinin kapısında duran Beko’yè Eban gibi… Ama bu topraklar ne Sultan Murat takmış ne roma reşi.. Sipanım, Behra Van’ıyım .. Dilan var bu gece. Davullar çalıyor, delikanlılar coşuyor Muradiye şelalesi gibi..

Derken gün batıyor, ufukta kızıla çalan aydınlık karanlığa direniyor,  Siyabend yarda Xecè’ yi bekliyor.,
“Xecè, Xeca şenge/Kesukè min avîtîye nevtenge/ Were min xilaz ke bè miraz/ Ezè heviya te bisekinim heta kenge”

Elbet gün gelir devran döner, Siyabend’ler Xecè’lere, Memo Tamara’ya kavuşur bir gün. Bir gün mutlaka…Siz hiç sabahı olmayan gece gördünüz mü?

İşte böyle dostum.
Van’a gidince Van denizine nazır Kaleyi gezeceksin. Sanma ki geldiğin gibi döneceksin.. aklının bir parçasını orda bırakıp döneceksin..
….

İşte Vanlılar Vanı İstanbula taşıdılar. Bu güzellikleri yaşamak ve yaşatmak için.  Siz de gelin, görün ve yaşayın.
Ben gidiyorum ya siz.
Haydi kalkın gidelim.

 

 

 

 

 

kaynak:kent hayat

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA