13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, ‘VERİMLİ HİLAL BÖLGESİNDE YERLİ VE MİLLİ ARPA TOHUMLARI PROJESİ’ KAPSAMINDA ARPA TOHUMU DAĞITIM TÖRENİNE KATILDI
   

Vali Ali Hamza Pehlivan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yüzde 70’i finanse edilen ‘Verimli Hilal Bölgesinde Yerli ve Milli Arpa Tohumlarının Dağıtılması Projesi’ kapsamında, yerli ve milli tohumların yaygınlaştırılması ve atıl tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla düzenlenen Çiftçilerimize Arpa Tohumu Dağıtım törenine katıldı.

 
   
255 Sayılı Tarsus Tarım Kredi Kooperatifi’nde Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan program, Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan ve İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı’nın konuşmaları ile devam etti.
 
Programda konuşma yapan Vali Pehlivan, “Tarımın ne kadar önemli ve stratejik bir konu olduğunu hepimiz biliyoruz. İlimizde özellikle bitkisel üretim ön planda. Bununla birlikte tarımsal üretimle ilgili hemen hemen her üründe İlimizde bir üretim faaliyeti var. Bugün Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün ülke genelinde başlatmış olduğu, Mersin olarak da İl Tarım Orman Müdürlüğümüz vasıtasıyla çiftçilerimizle, odalarımızla iş birliği içerisinde yürütmekte olduğumuz bir proje vesilesiyle bir aradayız. Projenin adı ‘Verimli Hilal Bölgesinde Yerli ve Milli Arpa Tohumlarının Dağıtılması Projesi’. Verimli/bereketli Hilal, yazları sıcak ve kurak, kışları yağmurlu geçen Akdeniz ikliminin hakim olduğu coğrafya kastedilir. Bu coğrafya Anadolumuzu da büyük ölçüde içine alan bir alanı kapsar. Türkiyemiz, Anadolumuz, dünyanın en önemli gen merkezlerinden birisidir. Bu bağlamda dünyada ilk buğday ve arpanın ekildiği topraklar üzerindeyiz. Buğday ve arpa, malumunuz en temel hububat ürünlerinden ikisi ve Türkiye'mizin aşağı yukarı bütün illerinde ekilir, hasadı yapılır. İlimizde de her ne kadar diğer tarımsal üretim faaliyetleri ön planda ise de bu alanda da çalışmaların daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi adına bu projeleri hayata geçiriyoruz. Bir kere daha altını çizmek isteriz. Bu projede temel amaçlardan birisi mevcut tarım arazilerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak. Varsa atıl kalmış ama tarıma müsait arazilerin tarımsal üretime kavuşturulmasını sağlamak ve en önemli amaçlardan birisi de yerli ve milli tohum üretiminin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamak. Ben bu vesileyle yerli ve milli tohum konusundaki çalışmalarından dolayı Hasan Ay hocamıza teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmalar gerçekten stratejik bir öneme haiz. Çünkü tarım, dünya durdukça, insanlık var oldukça hayatımızın içinde olacak ve olması gereken bir sektör. Çünkü insanoğlunun ve bütün canlıların beslenme ihtiyacı var. Nitekim arpa, hayvancılık sektöründe çok önemli bir ürün. Dolayısıyla biz tohumda ne kadar kendimize ait yerli, milli ürünlere sahip olursak bu konuda elimiz daha güçlü olacaktır. 

Tabii bunu Hasan Hocamız gibi değerli bilim insanlarıyla, üniversitelerimizle, enstitülerimizle birlikte iş birliği halinde laboratuvardaki çalışmaları sahaya yansıtmak suretiyle ve süreci birebir hem kamu kurumlarımız, kamu adına il, ilçe, tarım orman müdürlüklerimiz, mühendislerimiz, hasılı hepimiz yakın takipçisi olmak durumundayız.

İşte bugün bu etkinliğimiz de bunun bir parçası. Üç milyonluk bir proje. Bunun 2 milyon 250 bin TL'si yani %75’i Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, kalan 750 bin TL'si çiftçilerimiz tarafından karşılanıyor. Bu ve benzeri projeler çiftçilerimizin iş birliği ve istekliliği olmasa hayata geçirilemez. Tarımsal üretimin odağında; eli nasırlı, alnı terli çiftçilerimiz var. Çiftçilerimizle gurur duyuyoruz. Burada temsilen değerli çiftçi hemşehrilerimiz var. Sizlerin şahsında tüm çiftçilerimizi şükranla selamlıyorum. Her zaman olduğu gibi bundan sonra da devletimiz adına sizlerin yanınızda olduğumuzu ve olacağımızı da belirtmek istiyorum. Yaklaşık iki ay önce Tarım ve Orman Bakanımız İlimizi teşrif etmişlerdi. Sektör toplantısında, Sayın Cumhurbaşkanımızın himaye, destek ve talimatları doğrultusunda başlatılacak yeni projeleri bizlere açıkladılar. Destek başlıkları hem sadeleştirilerek hem kapsamı daha da genişletilerek çiftçilerimizle buluşturulacak. İl genelinde 140 binin üzerinde ziraat odalarına kayıtlı çiftçimiz, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 40 bin aktif çiftçimiz var. Önemli bir potansiyel, önemli bir güç. Bereketli topraklar, Çukurova, Mersin, bu verimli toprakları inşallah bundan sonra da el birliğiyle, iş birliğiyle en iyi şekilde ekecek, dikecek ve bugün olduğu gibi bir yandan yeni ekimler, yeni hasatlarla ekonomiye katkı sağlayacağız. Mersin olarak gayrisafi milli hasılaya bütün çiftçilerimizin ve üreticilerimizin katkılarıyla 2021 yılında 20 milyar TL’nin üzerinde katkı sağlamışız. Valiliğimizin himayesinde ilimiz genelinde, ‘Çiftçimiz Nerede? Biz de Orada’ sloganıyla bir proje başlatıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da siz neredeyseniz biz de orada olacağız.
 
Başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, ilgili bütün mesai arkadaşlarımıza, Tarım Kredi Kooperatifimize, İlçe Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Ve bir kere daha siz kıymetli çiftçilerimize, emektarlarımıza can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Projemizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
 
Valimiz Ali Hamza Pehlivan, ‘Verimli Hilal Bölgesinde Yerli ve Milli Arpa Tohumlarının Dağıtılması Projesi’ kapsamında çiftçilere arpa tohumu dağıttı.
 
Vali Pehlivan program vesilesiyle muhtarlar ve çiftçilerle bir araya gelerek sohbet etti, hasbihalde bulundu.
 
Toplu fotoğraf çekiminin akabinde Vali Pehlivan, beraberindeki heyet ile birlikte Tarsus Tarım Kredi Kooperatifi toplantı salonunda bir görüşme gerçekleştirdi.
 
Türkiye, dünyanın önemli gen merkezlerinden birisi olup dünyada ilk kez buğday ve arpa tarımının yapıldığı kabul edilen ‘Verimli Hilal Bölgesi’nin içinde bulunmaktadır. Ülkemiz arpa tarımı için uygun ekolojik koşullara sahip olup hemen her bölgemizde arpa yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimizin tüm ilçelerinde arpa üretimi yapılmaktadır.

2022 yılında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında yerli ve milli tohumlarımızın yaygınlaştırılması ve atıl tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 'Verimli Hilal Bölgesinde Yerli ve Milli Arpa Tohumlarımızın Dağıtılması' Projesi hazırlanmıştır.

İl genelinde yürütülen projenin 2.250.000 TL (%75) Bakanlık katkısı, 750.000 TL (%25) çiftçi katkısı olmak üzere toplam bütçesi 3.000.000 TL’dir. Proje kapsamında 166 ton Lord Arpa çeşidi, 70 Ton Ay Arpa çeşidi olmak üzere 11.800 da alanda arpa ekimi yapılacaktır.

Yürütülen bu proje ile yeni geliştirilen yerli ve milli arpa tohumlarının bütün ilçelerdeki üreticilere dağıtımı yapılarak İlimiz çiftçisinin girdi maliyetinin azaltılması, hayvan yetiştiriciliğinde yem üretimine katkı sağlanması ve birim alandan daha fazla verim elde edilmesi amaçlanmıştır.
 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA