13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Yaşamak onun da hakkı
   

Barış Meydanındaki yalnız ağaca yapılan “suikast” kamuoyu vicdanını yaraladı. Belediye günler sonra ağaca müdahale etti. Şimdi ekipler, ağacı yaşatmak için çalışacak

 
   

Mersin’in deniz kıyısındaki en önemli sosyal mekanlarından biri olan Özgecan Aslan Barış Meydanının tam ortasında tek başına yaşayan çeyrek asırlık kauçuk ağacı, son 1 haftadır yaşam savaşı veriyor. Çünkü kimliği belirsiz kişiler ağacın köklerinde matkapla 6 adet delik açtı, o deliklerden kimyasal bir madde akıttı ve ağacı yavaş ölüme terk etti. Meydanın simgesi olan ağaç günden güne sararıp güçsüz düşerken Mersin Büyükşehir Belediyesi saldırıdan günler sonra ağaca ilk müdahaleyi yaptı. Ekipler, ağacın yaşama tutunması için kapsamlı bir çalışma yürütecek.

Mersin’in sahil şeridindeki Kültür Parkın en işlek noktası Özgecan Aslan Barış Meydanı. Parkın bütünü gibi meydanda da ağaç varlığı günden güne azaldı ve bir kauçuk ağacı, meydanın tam ortasında yalnız başına kaldı.

Kauçuk, uzun zamandır meydanın orta yerinde yaşamını sürdürüyordu. Geniş bir gölge alanına sahip olan kauçuk, estetik görünümüyle de manzarayı destekliyordu.

Güney gazetesinden Abidin Yağmur’un haberine göre ağaç, son 1 haftadır kendisine yönelen bir “suikastla” gündemde. Çevre esnafının dikkati ve bir vatandaşın valiliğe şikayeti sayesinde açığa çıkan suikastın ayrıntıları henüz tam bilinmiyor.

 

Ancak hem uzmanların ilk izlenimine hem çevre sakinlerinin anlatımına göre birileri elektrikli matkapla ağacın köklerinde 6 adet delik açmış. Ve o deliklerden bir kimyasal maddeyi akıtmış.

Bu saldırının hemen ardından ağacın yeşil ve parlak olan yaprakları solgun bir kırmızıya dönmüş, yer yer çürümüş. Ağacın gövdesinden ve sonradan açılan deliklerden de renkli sıvılar akmaya başlamış.  Ve 6 gün içinde ağacın görüntüsü tamamen değişmiş. Hâlâ da değişiyor. Ağaç yavaş yavaş ölüyor.

 

MERSİNLİLER ÖFKELİ

 

Ağacın 6 gün içinde adeta çürümesi Mersinlilerin dikkatinden kaçmadı. Sosyal medyada binlerce Mersinli duruma dikkat çekti ve sorumluların ortaya çıkarılmasını istedi.

Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi de valilik de ağacın hemen 50 metre gerisinde polis noktası bulunan Emniyet Müdürlüğü de resmi bir açıklama yapmadı.

Ziraat mühendisleri, ağacın kökünde delikler açan kişilerin, “bir ağacın nasıl hayatta kaldığını ve nasıl öleceğini bilen kişiler” olduğuna işaret ediyor.

Görüşünü aldığımız bir ziraat mühendisi, “Matkapla ağacın gövdesinde delikler açsanız bu kadar etkisi olmaz. Ama ağacın kökünde delik açarak ağacın topraktan mineral aldığı kanalları kesmiş olabilirler. O delikler, kök kısmında bilinçli şekilde açılmış. Yani o matkabı kullanan kişiler kesinlikle ağaçlar konusunda uzman kişiler” diyor.

Ziraat mühendisi, ağacın köküne zehir ya da kimyasal madde enjekte edilip edilmediği konusunda ise temkinli. Şöyle diyor:

“Numune analizi yapmadan kimyasal döktüler ya da şu kimyasalı döktüler diyemeyiz. Bir ağaca böyle bir zararı verebilecek birkaç ilaç ya da kimyasal ürün var.  Mersin yöresinde çiftçiler zaman zaman bu ilaçları alır, ziraat mühendisi kontrolünde kullanır. Dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır. Bunların adlarını, özelliklerini, miktarını, etkisini herkes bilmez. Ziraat işlerinden anlayan insanlar bilebilir. Hangi ilacın ne kadar kullanıldığı ağaçtan bir numune alınıp incelenirse bulunur. O inceleme sonucunda kimyasal var ya da yok denilebilir.”

 

Günler sonra ilk müdahale

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Özgecan Aslan Meydanındaki yalnız ağaca yapılan saldırıdan günler sonra ağaca ilk müdahaleyi yaptı. Belediye ekipleri, iyiden iyiye sararan, güçsüz düşen ağacı yeniden canlandırmak için ziraatın farklı teknikerini deneyecek.

Güney gazetesinden Mahmut Sönmez’in  haberine göre Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ağaçtaki değişişimin 12 gün önce fark edildiğini, bunun üzerine ağaca gübre takviyesi yapıldığını kaydetti.

Ağacın matkapla delinmesi ve köküne ilaç verilmiş olması nedeniyle Çevre Müdürlüğü raporunun beklendiğini kaydeden yetkili, raporun ve bilimsel önerilerin gelmesinin hemen ardından yeniden ağaca müdahale ettiklerini anlattı.

 

“ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ RAPORUNU BEKLEDİĞİMİZ İÇİN GECİKTİK”

 

Belediye yetkilisi, “Çevre Müdürlüğü ağacın kurtarılması için derin budama yapılmasını, delici aletle delinen yerlerin saf suyla temizlenmesini, deliklerin havayla temasının kesilmesi için macun ile doldurulup kapatılmasını istedi. Bu işlemlere bugün başladık. İşlemlerin yapılmasının ardından toprak değişimi yapılacak” dedi.

Belediye yetkilisi, “Park ve Bahçeler ekiplerimiz konuyu 12 gün önce fark etti ve ilk müdahaleyi yaptı. Ancak daha sonra Çevre Müdürlüğünün raporunu beklememiz gerekti. Rapor gecikmeli geldiği için bizim de müdahalemiz bugüne kaldı” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

kaynak:mersin yşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA