13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Deniz Yıldız’ın Kalemin den...Su testisi artık dolar...
   

“Ben tıp mensubu değilim benim alanım ekonomi” diyen Cumhurbaşkanı 2015 yılından beri ekonomiyi fiilen yönetiyor. Genel geçer makro ekonomi biliminden bihaber para politikamız, ufak bir özetle şu düşüncelerle çizildi; 1. Faiz enflasyonun sebebidir. 2. Seçim öncesi faiz düşüşü kalıcı büyüme sağlar. 3. Vergi barışı ile daha çok vergi geliri elde edilebilir. 4. Kur şokları Merkez Bankası’nın döviz satışı ile baskılanabilir. 5. Döviz alımını zorlaştıran tedbirler halkın dövize kaçışını engeller. 6. TÜİK eliyle enflasyonu düşük göstererek yabancı yatırımcıyı ikna ederiz.

 
   

DENİZ YILDIZ

 

Geçtiğimiz 5 yıllık bu süreçte tam 4 Merkez Bankası başkanı ve 5 Maliye-Hazine bakanı görev yaptı. Her birinin görevi dünyanın en büyük 19. Ekonomisini yönetmek değil o günkü siyasi konjonktürün gereğini yerine getirmek ve emireri-uslu damat olabilmekti. Ancak görüldü ki iktisat teorilerine aykırı politikalar, Cumhurbaşkanı’na Ekonomi Nobel Ödülü getirmedi, damada ikinci gelini getirmedi, halka yoksulluk getirdi.

 

2016’da dolar kuru 3 TL iken, bugün 9’a dayandı. 2016’da faiz yüzde 7 idi, bugün yüzde 18. 2016’da işsizlik yüzde 9 iken, bugün yüzde 27.

 

2015’ten bugüne Darbe Girişimi, Rahip Brunson, Halkbank Davası(Reza Zarrab), S400 krizi, F35, Covid-19, Mavi Vatan, sözde Ermeni Soykırımı’nın tanınması gibi birçok siyasi ve global krizle yerle bir olan Türk Lirası, 2021 yılında ise yaklaşan seçim döneminin kurbanı oluyor.

 

Ucuz kredi ve ona bağlı hormonlu ekonomik büyüme ile erken seçime gitmeye hazırlanan iktidar ve onun etkisindeki Merkez Bankası, geçtiğimiz Perşembe günkü toplantısında; gerçekleri zorlayarak, iddia edildiğinin aksine hiçbir rasyonel karşılığı olmadan çekirdek enflasyonu baz alıp, çılgınca bir hareket yaptı. Faizlerde yüzde 1’lik bir düşüş gerçekleştirdi.  Swap hariç Merkez Bankası’nın net rezervi eksi 40 milyar dolar iken ve sadece rezerv eksikliğinden değil, ilgili kurumun söylem itibarının zedelenmesinden dolayı, bu ortamda çıkışa geçen bir doları tutabilmek imkansız. 

 

FED’in parasal sıkılaşmayı varlık alımlarını azaltarak başlattığı(tapering), 2022 yılı için faiz artışını işaret ettiği bir ortamda, bu faiz düşüşü, bir kez daha Türk Lirasına kibriti çaktı.

 

Artan ÜFE sanayicinin-çiftçinin belini, artan TÜFE ise memurun-işçinin belini bükmeye devam ediyor. Her gün bir esnaf bir işsiz borçları sebebiyle kendini yakarken, tüm toplumun yüreği kanıyor. Kiralık oda bulamayıp parklarda yatan öğrencileri gören halk artık “TAMAM” diyor. Su testisi artık ‘dolar’ken, su yolunda kırılmayı bekliyor...

 

 

kaynak:güney gazetesi

 
 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA