13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Bir müteahhit, şehrin en güzel yerinde 300 dönüm ormanı niye kiralar?
   

Müteahhitler orman kiralıyor. Şehrin zengin aileleri arsa alıyor. İnsu köyünde yöre sakinleri tarım ve orman alanlarının konut alanına çevrilmesinden endişe ediyor.

 
   

ABİDİN YAĞMUR

 

Yenişehir’e bağlı İnsu Mahallesi’nde orman vasfını yitiren yaklaşık 300 dönümlük alan, yeniden ağaçlandırılmak ve tarım yapılmak kaydıyla bir müteahhit iş insanına kiralama usulüyle devredildi. Mersin’in tanınmış, çok sayıda büyük projeye imza atan bir müteahhitlik firmasında yönetim kurulu üyesi olan iş insanının orman alanını kiralamasının ardından şehrin tanınmış ailelerinin de İnsu da arazi toplamaya başladığı duyumları yöre köylüsünü tedirgin etti. Köylüler, “Bizim tarım yaptığımız yerler konut alanı mı olacak” diye endişeleniyor. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Abdurahman Yıldız da aynı endişeyi taşıyor. Yıldız, “Buralar bir süre sonra imar baskısıyla karşı karşıya kalıp hiç istemediğimiz şekilde yeni bir konut terörü boy verecek” diyor.

 

İnsu köyü, şehir merkezine özel araçla yarım saatlik mesafede bulunmasına rağmen 830 metre rakımda olması nedeniyle sıcak yaz aylarında serin ve temiz havasıyla, eşsiz deniz ve şehir manzarasıyla dikkat çekiyor.

İnsu’da yerleşik nüfusa ait yaklaşık 300 hane var. Ancak şimdilerde köyün içinde en küçük parsellerde bile konut inşaatlarının yapıldığı gözleniyor.

Bu yaz nüfusun 3 katına çıktığına değinen köy sakinleri, özellikle pandemi sürecinden sonra yörede konut ve arsa talebinin arttığını söylüyor.

 

MÜTEAHHİT İŞ İNSANI 300 DÖNÜM ALANI KİRALADI

 

İnsu sakinlerinin son günlerde gündeminde olan bir diğer konu ise Mersin’in tanınmış bir müteahhitlik firmasında yönetim kurulu üyesi olan iş insanı A.G’nin, Orman Bölge Müdürlüğü’nden yaklaşık 300 dönümlük alanı kiralaması.

Kiralamaya konu alanlar orman vasfını yitirmiş ve korunması gereken alanlar olarak anılıyor ve yeniden ağaçlandırılması ya da tarımsal amaçla kullanılması kaydıyla iş insanı A.G’ye devredilmiş.

İş insanı A.G’nin İnsu Mahallesi’ndeki ormanlık alanı kiralamasının ardından Mersin’in bazı tanınmış ailelerinin, iş insanlarının ve meclis üyelerinin de İnsu’da vatandaşa ait arazileri satın alarak toplamaya başladığı iddia ediliyor.

Yöredeki bir köylü, “Orman vasfını yitirmiş alanların etrafındaki arazileri alıyor” derken bir başka köylü, “Bizim tarım yaptığımız yerler konut alanı mı olacak diye endişe ediyoruz. Buralardan arsa alanların gücü var. Herkes planını yapmıştır” diyor.

 

ŞEHRİN EN GÜZEL YERLERİNDEN BİRİ”

 

Yörede incelemelerde bulunan CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurahman Yıldız da köylülerin endişesine katılıyor.

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kiralanan 300 dönümlük alanın Emirler Mahallesi’nin kuzeyinde, İnsu Mahallesi’nin güneyinde, Kocahamzalı Mahallesi’nin batısında yer aldığına dikkat çeken Yıldız, “Burası aslında bu kentin en güzel manzarasına sahip yörelerden birisi. Buralarda uzun zamandır tarım yapan insanlar var. Bahçeler yetiştirmişler. Fakat son zamanlarda Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu araziler kiralama yöntemiyle bazı şahıslara devredilmiş.  

300 dönüm araziye Orman Bölge Müdürlüğü kendisi sahip çıkamadığı için özel bir şahsa vermiş. Bundan sonra ne olacak? Ormanın yeniden büyütülmesi istenmiş, bahçe yapılması istenmiş ama bizim gezdiğimiz yerlerde orman yeniden büyütülmemiş.

Zaten buralar makilik, kayalık arazi olduğu için büyük çam ormanları yapılması mümkün değil” dedi.

 

“KAMU ELİYLE YAPILAN BİR HİLE VAR”

 

Bu kadar geniş orman alanlarının kiralanmasının gelecekte bazı tehlikeler doğuracağına değinen Yıldız, “Mersin’in en güzel manzarasına sahip yörelerden birisi, büyük ihtimalle buralar bir süre sonra imar baskısıyla karşı karşıya gelecek. Yani bu kiralama usulüyle devredilen araziler orman vasfını yitirdiği için kiralanıyor.

Buralar bir süre sonra imar baskısıyla karşı karşıya kalıp hiç istemediğimiz şekilde yeni bir konut terörü boy verecek. Aslında burada kamu hileyle yürütülen bir hile var. Çünkü orman vasfını yitiren bu araziler birilerine devredilecekse öncelikle doğduğu günden bu yana 70 yıldır bu tarlanın içinde emek veren insanlara devredilmesi gerekiyordu.

Yani buraların bir kısmı zaten işlenmiş. Üzüm bağları yapılmış, kayısı bağları yapılmış. Ama bu insanların da bahçeleri gasp edilmek kaydıyla bu araziler kimi insanlara hile yoluyla devrediliyor ve bir müddet sonra buralar konut baskısıyla karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

 

“BURADA FARKLI BİR NİYET SÖZ KONUSU”

 

Son birkaç yıldır Mersin’in üzerinde ekolojik manada ciddi bir saldırı olduğuna değinen Yıldız şunları söyledi:

Ciddi bir ekolojik talanla karşı karşıyayız. Yasalardaki boşluklar da değerlendirilerek bir kısım müteahhitlere devredilerek imara açılmasıyla karşı karşıyayız. Yani ismini buradan zikretmeyeceğiz ama buraları kiralayan insanların yaptığı meslek müteahhitlik.

Bir müteahhit niye bir orman kiralar ki? Demek ki bunun arkasında başka bir plan var. Başka bir uygulama gelecek. Bir biçimde buraların konut alanına çevrilmesine karşıyız. Buralar tarım arazisi olarak korunmalı, tarım geliştirilmeli.

Tarım arazisi olmayacak yerler ya ormanda kalmalı ya da hayvancılık için kullanılmalı. Bu insanların buradan sürülüp çıkarılması yöntemiyle buraların konut imarına açılması, buraların yağmaya tabi tutulması insan vicdanının kabul edebileceği bir şey değil.  

Bir an evvel bana göre hukuksuz bu kiralama işlerinden vazgeçilmeli. Kiralama yapılan yerlere ağaçlandırma yapılması gerekiyor ama biz ağaçlandırma göremedik. Dolayısıyla burada farklı bir niyet söz konusu. Ormanların yerine konut yapılmasına karşı duracağız. Belediyelerin de bu girişimlere göğsünü siper etmesi gerekiyor. “

 

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA