13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Prof. Dr. Dokgöz, Elmalı’daki çocuk istismarı davasını yorumladı: Mahkeme bu delilleri yok sayamaz
   

Elmalı’da 2 küçük kardeşin anneleri, üvey babaları ve onların arkadaşları tarafından cinsel istismara uğramasıyla ilgili davada anne ve üvey babanın tahliye edildiğinin duyulması Türkiye kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. 2 kardeşin, çocuk psikoloğu gözetiminde çizdikleri ve cinsel istismarı ortaya koyan çizimlerinin sosyal medyaya düşmesi de tepkileri artırdı.

 
   

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden adli tıp uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, Elmalı’da yaşanan olayda, fiziksel bulgu olmasa bile, çocukların çizdiği resimlerin tek başına önemli bir delil olduğuna dikkat çekti ve “Mahkeme bu delilleri göz ardı edemez” dedi.

Güney gazetesinden Abidin Yağmur’un haberine göre, bu tür çocuk cinsel istismarı değerlendirmelerinde hem adli tıp açısından hem hukuksal süreç açısından fizik muayene, genital muayene ve buralarda cinsel istismara ait bulguların saptanmasının çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Dokgöz, “ Fakat bazen fiziksel muayenede hiçbir bulgu saptayamayız, genital muayenede hiçbir bulgu saptayamayız, laboratuvar incelemede hiçbir bulgu saptayamayız. Hem erken vakalarda hem de aradan zaman geçmişse delil elde edemeyiz. O zaman burada bizim için çocuğun psikologla görüşmesi, çocuk psikiyatristi tarafından değerlendirilmesi, sosyal inceleme değerlendirmesi çok önemli hale gelir” dedi.

 

 

“RESİM ÇİZİMLERİ ÖNEMLİ BİR BULGUDUR”

 

Bu tür durumlarda 2 tür değerlendirme yapıldığını kaydeden Dokgöz, bunlardan birinin anatomik bebek uygulaması, birinin de çizim yaptırma uygulaması olduğunu, Türkiye’de adli tıpçıların genellikle çizim yaptırma yöntemini tercih ettiğini söyledi.

Dokgöz, “Bu çizimler bir seferde olmaz. Çocuk psikiyatristi defalarca çocukla görüşür. Buradan yola çıkarak çocuk cinsel istismarı tanısı koyarız, bu da mahkeme ortamında kabul edilir. Önemli bir delildir.  Bu davada da benzer bulgular var ve mahkeme bunları göz ardı ediyor. Bu cinsel istismarın önemli bir bulgusudur. Bunu yok sayamayız. Dünyanın dört bir yanında çocuk psikoloğu gözlemleri, çocuk psikiyatri gözlemleri, çizimler önemli delillerdir. Yani bunu bir mahkeme göz ardı edemez. Bu dava beraatle sonuçlansa ve istinaftan ya da Yargıtay’dan dönecektir. Uluslararası alanda da bu yönde, bilimsel veriler de bu yönde” dedi.

 

“FİZİKİ DELİL YOK DİYE CİNSEL İSTİSMAR YOK DENİLEMEZ”

 

Bir cinsel istismar iddiası olduğunda önce fiziki, genital ve laboratuvar incelemesi yapıldığını, mutlaka psikiyatrik değerlendirme de yapıldığını kaydeden Dokgöz, “Adli tıpçılar olarak hepsini bir arada değerlendiririz. Bazen hepsi bir arada olur, bazen sadece çocuk psikiyatri değerlendirmesi ve çizimler vardır, biz o durumda da çocuğun cinsel istismarı tanısını koyarız. Diğer deliller yok diye, fiziksel bir bulgu yok diye cinsel istismar yok denilemez. Çocuğun çizimleri sonucunda ve çocuk psikiyatristi burada çocuk istismarı var demişse bu hem adli tıp açısından hem de hukuki açıdan önemli bir delildir, mahkeme bunu yok sayamaz” ifadelerini kullandı.

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA