13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Anamur halkı mermer ocaklarına karşı direniyor
   

Anamur’da 2 şirket mermer ocağı açmak istiyordu. Davalar sürerken bir şirket daha mermer ocağı için devreye girdi

 
   

Madencilik şirketleri Anamur’un Anıtlı ve Korucuk köylerinde mermer ocağı açmak için 2019 yılında ÇED süreci başlattı. Valilik “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Yöre halkı mahkemeye gitti. Mahkeme, ÇED gerekli değildir kararını iptal etti. Davalar sürerken bir başka madencilik şirketi aynı yerlerde mermer ocağı açmak için ÇED sürecini başlattı. Üç farklı maden şirketine karşı mücadele eden Anamurlu köylüler Mersin Valiliğine seslendi. Köylüler, “Umarız ki Mersin Valiliği bu kez, Çinlilere tonunu 500 liraya satmak için mermer çıkartmak isteyen firmaların rant talebini değil, üretimden gelen gücünüzü ve yaşam hakkı savunmamızı ciddiye alır” diyor.

Anıtlı Köyü’nde yapılması planlanan  mermer ocağına karşı yöre halkıyla birlikte bölgedeki 8 köyün muhtarı, CHP Anamur İlçe Başkanı, Anamur Ziraat Odası Başkanı ile MERÇED üyeleri ortak basın açıklaması düzenlediler.

MERÇED Anamur Temsilciliği adına konuşma yapan Zuhal Ketir, “Bilindiği gibi, Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2019 yılında, Anıtlı’ da mermer ocağı işletmek isteyen bir firma hakkında ÇED süreci başlatılmıştı. O vakitlerde hep birlikte mermer ocağı istemediğimizi belirten açıklamalar ve eylemler yapmıştık. Hatta ruhsat sahasının içinde ve çevresindeki arkeolojik kalıntıların tescili için MERÇED adına ilgili birimlere dilekçeler vermiş ve bu kalıntıların tescilini sağlamıştık. Aradan 3 yıl geçmeden bu kez yine mermer ocağı işletmek isteyen başka bir firmanın ÇED süreci başlatılmakla, yeniden bir aradayız ve hep birlikte tek yürek halinde belki bu kez duyan olur diye, ‘’Anıtlı dahil tüm köylerimizde mermer ocağı istemediğimizi’’ yüksek sesle dile getireceğiz. Umarız ki Mersin Valiliği bu kez, Çinlilere tonunu 500 liraya satmak için mermer çıkartmak isteyen firmaların rant talebini değil, üretimden gelen gücünüzü ve yaşam hakkı savunmamızı ciddiye alır” dedi.

 

 

“EL KADAR ÇOCUKLAR BİLE MERMER OCAKLARININ ZARARINI BİLİR”

Ketir, “Burada mermer ocaklarının doğaya, su kaynaklarına, insan sağlığına ve tarıma zararlarını anlatmayacağız. Çünkü el kadar çocuklar bile Google taramasında mermer ocaklarının zararları etkilerinin ne olduğunu bulup öğreniyorlar. Burada, karstik jeolojik yapıdaki coğrafik bölgemiz için mermer ocaklarının olumsuz etkilerini bir türlü öğrenemeyen Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sesleneceğiz: Geçtiğimiz yıllarda Anıtlı’ dan sonra Korucuk Köyü’ne göz diken mermerciler lehine Mersin Valiliği tarafından 2 mermer ocağı firması hakkında ‘’ÇED Gerekli Değildir’’ kararı verilmişti. Bu iki karardan ilkine karşı iki köyün muhtarı ile MERÇED olarak açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır. Ne yazık ki Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin söz konusu kararına karşı Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile davalı firma temyiz yoluna başvurmuştur.  İkinci mermer ocağına karşı açtığımız davada ise keşif kararı beklenmekte iken bu kez, yine Korucuk Köyü’nde, 3. mermer ocağının ÇED süreci başlatılmıştır.  Tüm bunlardan da anlaşılacağı üzere, Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, halkın taleplerini, itirazlarını ve yargı kararlarını hiçe saymaktadırlar” ifadelerini kullandı.

 

 

“HUKUKİ MÜCADELEMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Artık mermer ocaklarını işletecek firmaların değil halkın ve doğanın yanında olun” diye çağrıda bulunan Ketir, “Buradan, Mersin Valiliği dahil mermer ocaklarının ÇED sürecinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara sesleniyoruz: Artık mermer ocaklarını işletecek firmaların değil halkın ve doğanın yanında olun. Korucuk Köyü’nde mermer ocağı işletmek isteyen ilk firma için verilmiş yargı kararına uyun ve artık daha fazla ÇED süreci başlatmayın. Bizler Anamur’un hiçbir köyünde mermer için tek kazma vurulmasını, tek ağacın kesilmesini istemiyoruz ve buna asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda hem demokratik hem hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA