13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Köylüler ormanı korumak için nöbet eyleminde
   

Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün Emirler köyü sınırlarındaki ormanlık alanda “gençleştirme” adı altında ağaç kesimi yapmasına köylünün tepkisi dinmiyor. Emirler köyünden bir grup yurttaş, ağaç kesimini önlemek için başlattıkları nöbet eylemini dün de sürdürdü.

 
   

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü “gençleştirme” projesi kapsamında Emirler köyü sınırlarına isabet eden ormanlık alanda çok sayıda ağacı kesti. Kesimlerin devam edeceği, geçtiğimiz yıllarda bin dönüme yakın alanı tıraşlayan Orman Bölge Müdürlüğünün bu yılda yaklaşık 500 dönüm alanı tıraşlayacağı söylentileri Emirler ve civar köylerdeki vatandaşların tepkisini çekti.

Güney gazetesinden Abidin Yağmur’un  haberine göre Vatandaşlar hem tıraşlanan alanın heyelan bölgesi olması nedeniyle hem de kesilen ağaçların büyük kısmının genç ağaç olması nedeniyle endişeli.

2 yıl önce de bin dönüme yakın alanın Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tıraşlandığı, o alana dikilen fidelerin 2 yılda 10 santime bile ulaşamadığını belirterek, “Burada ormanların birdenbire, büyük alanlarda kesilmesi doğru değil” diyorlar.

Vatandaşın en büyük endişesi heyelan riskinin yeniden oluşması ve kesilen alanların gelecekte orman vasfından çıkarılması.

Üstelik bu endişeleri sadece Emirler köyü sakinleri değil, civardaki İnsu, Çavak, Turunçlu, Kocahamzalı köylüleri de dile getiriyor.

Emirler ormanlarının Mersin şehir merkezine en yakın ormanlık alan olması nedeniyle Yenişehir’e bağlı mahallelerin muhtarları da Emirler köyü sakinlerine destek veriyor.

Çok sayıda köylü dün sabah saatlerde kesim yapılan yerlerde bir araya geldi ve kesim ekiplerini bekledi. Köylülerin amacı kesim ekiplerini ormandan uzaklaştırmaktı ancak kesim ekipleri nöbet eyleminin başladığı günden bu yana kesime ara verdi. Geçtiğimiz hafta kesilen ağaçlar da oldukları yerde kaldı.

“Bu ormanları yakıyorlardı, biz koruduk”

Hüseyin İkiz (Eski Muhtar): Bu köyde bir deli vardı. Başka bir köyden gelirdi. Her gün bir ateş koyuverirdi ormana. Ben muhtarken köylüyü içtima yapıyordum, bu ormanları söndürüyorduk. Bu ormanları biz öyle yetiştirdik. Yoksa bu ormanlar yok oluyordu, hep yakıyorlardı. Ben köylüyü kaldırıyordum, içtima yapıyordum, bu ormanları öyle koruduk. Mersin’in tek oksijen köyü burası. Başka yerde orman da bulamazsın. Tek orman bu köyde var. Bu ormanlar da bizim de emeğimiz var. Şimdi bu koruları kesmenin alemi yok.

“20 yaşındaki ağacı niye kesiyorsunuz?”

Yunus Baltacı (Turunçlu Muhtarı): Genç ormanlarımızın kesilmesini istemiyoruz. Şehre çok yakın olan, şehrin akciğeri olan ormanlar burası. Ve çok genç ağaçlar. Çamlar kesiliyor. Buna izin vermeyeceğiz. Emirler Mahallesi halkıyla birlik beraberlik için de ağaçlarımızı koruyacağız. Eğer ağaç ille kesimi olacaksa bunun ara ara yapılmasını istiyoruz. Atıyorum 100 dönüm yer kesilsin, ağaçlandırması yapılsın, 10 yaşına gelsin, ondan sonra diğer yerler kesilsin.

Giray Atilla (Yenişehir Muhtarlar Derneği Başkanı): Mersin’in akciğeri olan ormanların kesilmesini istemiyoruz. Sonuna kadar da bu düşüncemizin arkasında olacağız. Gelecek nesillerin, çocuklarımızın daha rahat, daha iyi nefes alması için bu ormanlarımıza ihtiyacımız var. Bu nedenle ormanlarımızın kesilmesini istemiyoruz. Biz gençleştirmeye değiliz. Burada gördüğümüz ağaçların en yaşlısı 25 yaşında. Zaten genç ağaçlar. Genç ağaçlar neden kesiliyor. Seyreltilme olabilir. Aralarında büyük gövdeli, yaşlı ağaçlar var. Onlar alınabilir ama genç ağaçların kesilmesine karşıyız. 20 yaşında ağacın kesilmesinin anlamı yok.

 

“Keseceklerse bizi kessinler diyor köylü”

Rüştü İkiz (Emirler Köyü Muhtarı): 3 gündür burada ormanın kesilmemesi için oturma eylemi yapıyoruz. Köylüyü durduramıyoruz, biz de gelmek zorunda kalıyoruz. Burası genç bir orman. Kesilmesini istemiyoruz. Buralarda çok atıl yerler var. Yine mülkiyeti ormanda olan atıl yerler var. Bu çalışmaların orada yapılmasını istiyoruz. Görüyorsunuz halk burada, 3 gündür gelip oturma eylemi yapıyor. Halkı durduramıyoruz. Köylü diyor ki biz kestirmeyeceğiz. Sonucu nereye gidecekse gitsin diyorlar. 1 ay kalacaksak 1 ay kalalım. Keseceklerse bizi kessinler diyor köylü. Bu halk bu ormanın kesilmesini istemiyor. Devlet büyüklerimiz de bu sesi duysun, bu işe bir çözüm bulsun istiyoruz.

 

kaynak;:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA