13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Termik santral davasında Tarsus halkı kazandı
   

Özel bir şirket tarafından Tarsus’un Karabucak ormanları sınırında kurulmak istenen biyokütle termik santraliyle ilgili davada gülen taraf Tarsuslu çevreciler oldu. Mersin 1. İdare Mahkemesi, santralin ÇED raporunun bilimsel açıdan yetersiz olduğunu belirtti ve ÇED olumlu kararını iptal etti.

 
   

Biçer Enerji Üretim İnşaat A. Ş tarafından Karabucak Mevkiinde yapılması planlanan “Biyokütle Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali”ne dair ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) olumlu raporunun iptali için açılan davada Mersin 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal kararı verildi.

Çevrecilerin ve yöre halkının avukatlığını Yeşim Dağgeçen’in üstlendiği davada Mersin 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporuna dayanarak kararını kurdu.

Mahkemenin kararında, “Biçer Enerji Üretim İnşaat A. Ş tarafından yapılması planlanan “Biyokütle Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali”ne dair ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporunda tesisin hava kalitesine yapabileceği olası etkileri gidermek için yapılacak açıklamaların yetersiz olduğu, sera gazı emisyonlarının belirlenmesi ve iklim değişikliğine etkileri ve yakma sonrası bacadan çıkabilecek koku için yeterince irdeleme yapılmadığı, toprak kirliliği konusunda herhangi bir analiz ve önlem faaliyetinin ayrıntılı olarak açıklanmadığı, tesiste yer alacak arıtma tesisi akım şeması adı altında arıtma tesisinde bulunacak ünitelerin açıklamalarının tutarsız olduğu anlaşıldığından yetersiz ÇED raporuna dayalı olarak tesis edilen işlemde hukuka ve mevzuat hükümlerine uygunluk görülememiştir. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir” denildi.

 

 

“BURADA SANTRAL YAPILAMAYACAK”

 

 

Mahkemenin iptal kararının ardından Karabucak Çevre İnisiyatifi, “Doğa kazandı. Memleketin dört bir yanında termik santrallere karşı direnen yaşam savunucuları kazandı. Burada Biyokütle Termik Santrali yapılamayacaktır” açıklamasında bulundu.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının hem Tarsus halkı açısından hem de Türkiye’nin dört bir yanında ekoloji mücadelesi verenler açısından çok olumlu bir karar olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“İKİZDERE HALKINA SELAM”

 

“Mahkemenin kararı pek çok şehirde yapılması planlanan termik santrallere karşı yürütülen davalar açısından emsal teşkil etmektedir. Bu karar kuşkusuz 2 yıldır sürdürdüğümüz mücadelenin sonucudur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önünü açtığı şirketlerin kar hırsı için doğaya ve yaşam alanlarına yapılan saldırıların arttığı, İkizdere’ de   yağmacı Cengiz Holding’in arkasına devlet gücünü alarak yapmaya çalıştığı taş ocağına karşı ağaca, suya, börtü böceğe sahip çıkan köylülerin şiddetle bastırılmaya çalışıldığı bir süreç içerisindeyiz. Tam da böyle bir süreç içerisinde 2 yıldır Tarsus’ta yürütüğümüz mücadeleler ve katkılar sonucu Biçer Elektrik A.Ş.  tarafından yapılmak istenen Biyokütle Termik Santrali ‘ne karşı açtığımız ÇED iptal davasını kazanmış bulunmaktayız. Bu kazanım yalnızca Tarsusluların değil ülkenin dört bir tarafında devam eden ekoloji mücadelesi veren herkesindir. İkizdere’ de ve memleketin her bir köşesinde ağacı, dereyi, kuşu, yaşamımızı yok etme pahasına kar peşinde koşan şirketleri yaşam alanlarımızdan kovana dek mücadeleye devam edeceğiz. Buradan İkizdere köylülerine de selam gönderiyoruz. Biz kazandık, biliyoruz siz de kazanacaksınız. Sürecin en başından itibaren ekolojik yıkım projesine karşı birlikte hareket ettiğimiz Avukat Yeşim Dağgeçen’e, tesisin yapılması planlanan araziyi kamulaştıran Tarsus Belediyesine ve bu süreçte yanımızda olan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz. Karabucak Çevre İnisiyatifi bundan sonra da gerek Karabucak’ta gerekse Tarsus’ta doğaya, yaşama zarar veren her türlü rant projesine karşı mücadele etmeye devam edecektir.”

 

 

kaynak:güney gazetesi

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA