23:19  ULUSAL UMKE HAFTASı KUTLANıYOR  23:18  BAŞKAN ÖZYIĞIT, ŞAMPIYON SPORCULARLA BULUŞTU  22:40  SAHNE KADıN GAZETECILERIN  22:36  YENIŞEHIR BELEDIYESININ İNGILIZCE KURSU BAŞLADı  22:32  BÜYÜKŞEHIR’DEN KıRSAL MAHALLERE ŞENLIK COŞKUSU  22:30  AKDENİZ BELEDİYESİ GELECEK 5 YILIN ROTASINI BELİRLİYOR  22:28  TALAT DINÇER, “ÜLKEMIZ GENELINDE TOPLAM KAÇ TANE ENGELLI VATANDAŞıMıZ IŞSIZDIR?”  13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU 

Aktivist hekim Ful Uğurhan, Akkuyu izlenimlerini anlattı: Tepeler bile kalmamış
   

Dr. Ful Uğurhan yıllardır nükleer karşıtı mücadelenin içinde. Defalarca Akkuyu’da gösterilere, etkinliklere katılan, yöre halkıyla temas eden Ful Uğurhan, yöreye son gidişinde edindiği izlenimleri anlattı.

 
   

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri, Japonya’nın Fukuşima şehrinde yaşanan nükleer facianın onuncu yıldönümünde Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Santrali önünde açıklama yapmak istemişti. Jandarma nükleer karşıtlarını santral sahasına yaklaştırmadı ancak göstericiler santral sahasına yakın bir mevkide açıklamalarını yaptı. Mersin’in tanınmış çevre aktivistlerinden Dr. Ful Uğurhan da gösterici grup arasındaydı. Uzun yıllardır Nükleer Karşıtı Platform içinde mücadele eden Uğurhan, Akkuyu’ya son gidişince gördüklerini, yıllar önce gördükleriyle karşılaştırarak değerlendirdi.

“HALK ŞİMDİ PENCEREDEN İZLİYOR”

Güney gazetesinden Abidin Yağmur’un haberine  göre 2018 yılında ilk reaktörün temelinin atıldığından bu yana bölgeye ilk kez gittiğini anlatan Uğurhan, “Elbette ki artık ortada ne Akkuyu diye bir yer ne de Akkuyulular kalmıştı. Sadece komutanın çocuğumuz yaşındaki askerleri üzerimize yönlendirdiği ve güya korkutmak için coplarla kalkana vurarak çıkartılan takır tukur seslere postal rap rarplarının eşlik ettiği anı pencereden izleyen birkaç yöre insanı gördüm.  Ve o an şunu düşündüm: Hayatları boyunca hiç kullanmayacakları çantaların, elbiselerin, elektrikli aletlerin satıldığı AVM dükkanlarının vitrinlerini aydınlatmak için cayır cayır yanacak elektrik için güzelim yurtlarından oldular” ifadelerini kullandı.

“KUŞ SESLERİ DEĞİL, KAMYON GÜRÜLTÜSÜ VAR ARTIK”

Geçmiş yıllarda bahar aylarında Akkuyu’ya adım atar atmaz çiçekleri artık dökülmeye yüz tutmuş badem ağaçlarını, mimozaları gördüklerini, o yıllarda ortalıkta bir kaç yöre insanından başka kimsenin olmadığını ifade eden Uğurhan, bugünlerde Akkuyu’da görülen manzarayı şöyle özetledi: 11 Mart 2021 günü daha araçtan iner inmez inanılmaz bir uğultu, vızır vızır geçen kamyonlar, iş makinaları, dev borular , kornalar tam bir keşmekeşin içine düştük. Karşıya baktığımızda, eskiden yemyeşil olan tepelerin tıraşlandığını hatta tepelerin bile kalmamış olduğunu gördük. Ortalık toz toprak içindeydi. Hekim olduğumdan olacak, maskelerin kapadığı yüzlerde iyice ortaya çıkan gözlerin çoğunun çapaklandığını gördüm. Eh bu kadar tozun toprağın içinde başkası beklenmezdi.”

“RUSLARA TORPİL Mİ GEÇTİLER ACABA”

Su almak için girdiğimiz marketin tabelasında Rusça yazılar gördüm. Suriye’den yoğun göçün başladığı ilk zamanlarda Mersin’deki pek çok işletmenin tabelalarında Arapça yazılar vardı, bir süre sonra hepsi kaldırılmıştı. Bir an Ruslara torpil geçmişler herhalde diye düşündüm”

“15 YIL ÖNCESİNE KADAR BİZİMLE BİRLİKTEYDİLER”

Akkuyu’ya nükleer santral lisansının verildiği 1976 yılından bu yana bölgede yaşayan halk büyük bir çaresizliğe mahkum bırakıldı. Ama son 10-15 yıl öncesine kadar nükleer santral karşıtı mücadelede çoğunlukla bizimle birlikteydiler. Ancak her zaman ve her yerde karşılaştığımız gibi içlerinden bazıları çıkar uğruna idari erkten yana oldular, hem köylüyü hem bizi sindirmeye çalıştılar.”

“VOTKA İÇENLERİ DE ŞİKAYET EDİYORLAR MI?”

“Bu tip insanlar sürekli olarak çevrecilerin Akkuyu’ya gelip sahilde bira içtikleriyle, küpeli oluşlarıyla, Türk bayrağı taşımadıklarıyla ilgili kara propaganda yapıp köylüyle aramızı açıyordu. O gün aklıma geldi votka içmeyi seven Ruslarla ne yapıyorlar, onlara da karışıyorlar mı acaba diye? Sonradan öğrendim kaymakamlığa sürekli şikayet ediyorlarmış. Ama nafile, artık orası kendilerinin değil ne acı ki başka  bir ülkenin etkisi altında”

 

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 


  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA